prijava / registracija

Pitanja i odgovori

Da bi ste mogli postaviti nova pitanja morate biti registrovani korisnik.

Nazad Registracija
0
20 May. 2015 u 08:36

Limeni krov ili crijep?

Pozdrav, interesuju me prednosti i jedne idruge opcije, kao i isplativost gledano dugoročno.

0
25 May. 2015 u 09:02

Ove prednosti ne treba uzimati uvijek zdravo za gotovo iz razloga pojave limova koji su tanji od standarom ptredviđenih.Standard predviđa debljinu lima 0,6mm te određeni zaštitu cinčanjem koja kod ovih limav je upitan jer se uglavnom nudi roba za cijenu što neminovno dovodi da sniženja kvalitete kaoj u krajnem proračunu ide na štetu kupca.Neznam da li proizvođači limenih pokrova nude garanciju za svoje proizvode. S druge strane crijep kao prirodan materijal i tradicijski, ovjde mislim na glinenni crijep, ima hiljdugodišnju primjenu.Gotovo svi proizvođači nude određene garancije koje dosežu i do pedeset godina kod Proizvođača Creaton koji je i svjetski lider u proizvodnji crijepa.Kao izvorno njemački proizvođač baštitni sve ono što njemačka industrija stoljećima nudi a najprije kvaliteti upotrebljivost te praktičnost i dugovječnost. Moj izbor je uvijek glineni crijep.

1
04 Jun. 2015 u 14:07

Pozdrav,

Odlicno pitanje. Po meni su prednosti gline u odnosu na lim velike, najbitnije:

- Glina je prirodni materijal, ujedno i bolji izolator , velike ustede cete ostvariti na izolacionom materijalu.
- Povrsina gline ostaje ista dugi niz godina, ne mjenja svoj izgled dok se kod limenog krova moze pojaviti korozija i opadanje boje sto narusava samu estetiku. Pogotovo izrazeno na velikim oscilacijama temperatura sto je slucaj za nase podnevlje kao i ledene kise.
- Krov pokriven crijepom je otporan na vlagu, glina je prirodni materijal koji ventilacijom krova isparava eventualno upijenu kolicinu vode sto kod lima nije slucaj.
- Prilikom kise zvuk se u velikoj kolicini prenosi preko lima dok kod gline to nije slucaj.
- U slucaju eventualnog prodora vode na krovu, mnogo brze je ustanoviti i jeftinije uraditi reparaciju kod crijepa nego lima.

 

 

 

Dodajte odgovor na pitanje

Registracija Da bi ste mogli ostaviti odgovor na navedeno pitanje, morate biti registrovani korisnik.

0.037620