prijava / registracija

Techno Shop savjeti: VODIC ZA KUPOVINU TELEVIZORA

objavljeno: 04. Jul. 2016. | kategorija: Enterijer
 
Izabrati savršeni TV za Vaš dom trebalo bi da bude prijatno i nezaboravno iskustvo koje će Vam omogućiti da u svoj dom unesete novu dimenziju zabave.


U današnjem moru informacija o tehničkim karakteristikama, tehno žargona i marketinških trikova koji vas obasipaju gdje god se okrenete prilikom traženja informacija i savjeta za kupovinu Vašeg novog TV-a, teško je ostati pribran i ne osjećati se izgubljeno prilikom potrage.
Zato ćemo u ovom prvom uvodnom postu vodiča za kupovinu TV-a razgovarati o osnovnim karakteristika TV-a koje će Vam pomoći prilikom odabira Vašeg novog uređaja.

Na početku ...

Koja je najbolja veličina ekrana za Vas i Vašu porodicu ? To je pitanje od kojeg trebate da krenete.
Često nam se desi nakon kupovine svog novog TV-a, da dobijemo povratne informacije od kupaca koji žale zašto nisu uzeli veći ekran. Da bi smo ove situacije izbjegli i Vama pomogli da bolje upoznate sebe, priču ćemo pokrenuti na drugačiji način.
Mi smo vizualna bića
Prvi razlog je, a ovo ste vjerovatno do sada mnogo puta čuli, vidjeli ili pročitali taj što smo mi ljudska bića vizualna bića. Percipiramo svijet koji nas okružuje sa svih 5 osnovnih čula, ali niti jedno drugo čulo nema tako dramatičan utjecaj na naš život kao čulo vida.
Ljudski mozak je ...
Drugi razlog je malo dublje prirode, i nalazi se u našem mozgu. Ljudski mozak je fascinantna mašina, stroj, organski kompjuter nazovite ga kako hoćete.
Fascinantno je to što se uvijek lakše privikava na ono što je bolje, Kao da je bilo jučer sjećam svog prvog kupljenog 42“ TV-a, razlika između novog TV i onog starog sa katodnom cijevi je bila vanzemaljska.
Moju suprugu je brinulo da je novi TV prevelik i da nam se ne uklapa u dnevni boravak, ja sam je samo zamolio da sačeka nekoliko dana i da mi onda ponovo kaže šta misli. Sljedeći vikend dok smo prije podne ispijali kafu i gledali novi TV pitao sam je šta sada misliš. Zastala je, a potom rekla da ima osjećaj kao da je TV oduvijek tu, da mu je tu mjesto. U šali sam je pitao da vratim stari TV samo da vidimo razliku još jednom zajedno, rekla je da nema nikakve potrebe da ne bi mogla ni da zamisli da škilji na ekran od 72 cm. Od tada je prošlo više od 6 godina, danas u dnevnom boravku imam 55“ TV za koji ponovo imam osjećaj kao da mu je tu oduvijek bilo mjesto.

Veličina ekrana:

Da bi smo odgovorili na ovo pitanje u obzir moramo uzeti sljedeća tri faktora.
Veličinu Vašeg dnevnog boravka, koliko daleko ćete biti udaljeni od Vašeg novog TV-a i kakav doživljaj gledanja TV-a želite.
Obzirom da današnji televizori imaju moderan dizajn, zauzimat će mnogo manje prostora nego što mislite. Glavni razlog za to je u veličini maske ili spoljne ivice koja se nalazi oko samog ekrana koja je postala puno tanja u posljednjih nekoliko godina. Tako da danas recimo televizor od 60“ (inča) sa tankom spoljnom ivicom izgleda kao stariji 55“ (inčni) TV.
U suštini postoje dva mjerila na osnovu kojeg biramo veličinu ekrana. Preporučena minimalna udaljenost gledanja i maksimalna udaljenost gledanja.

Za preporučenu minimalnu udaljenost gledanja pomnožite dijagonalu ekrana sa 1,5, tako da ako na primjer govorimo o 49“ inčnom ili 124 cm veličini ekrana, preporučena minimalna udaljenost za gledanje će biti:
124 x 1,5=186 cm odnosno 1,8 m udaljenosti
Za maksimalnu udaljenost gledanja jednostavno uduplajte preporučenu minimalnu udaljenost gledanja, ili na gornjem primjeru; 
124 x 1,5=186 cm x 2 = 372 cm odnosno 3,7 m udaljenosti 
Kao što vidite razlika između preporučene minimalne udaljenosti gledanja i maksimalne udaljenosti gledanja je velika i za to postoji jako dobar razlog. Ovdje ćemo se malo vratiti na uvodni dio i priču o percipiranju svijeta oko nas uz pomoć čula vida. Kao što ne postoje dvije iste osobe na ovom svijetu, tako isto ne postoje dva ista oka ili dva ista para očiju. Svako od nas je različit pa tako i naše oči. Ono što je za mene preveliko ili premalo ne znači i da je za Vas i to je možda najbitnija stvar koju trebate upamtiti kada krenete u potragu za vašim novim TV prijemnikom.
Sada kad imate predstavu koja Vam veličina ekrana treba, možemo nastaviti dalje.

Sada posjetite vas Techno Shop ili www.technoshop.ba gdje ce vam nase ljubazno osoblje dati sve informacije koje trebate na jeziku koji razumijete :)

https://technoshop.ba/proizvodi/tv-i-audio/

Techno Shop-na korak do tehnike

0.023267