prijava / registracija

Kako se pravilno boje zidovi i koje farbe treba odabrati

objavljeno: 08. Oct. 2018. | kategorija: Enterijer

Bojenje zidova i plafona jedan je od onih poslova u enterijeru koje možete obaviti i sami, naravno, ako znate kako se to pravilno radi i koje boje odabrati. Krenimo od odabira boja.

Koju boju odabrati

Postoje tri vrste boja za farbanje zidova i plafona: poludisperzija ili obična boja, disperzija i akrilna boja.

Poludisperzija nije periva i uglavnom je grublje strukture, na njoj se vide granule. 

Disperzija je periva boja koja je skuplja od poludisperzije. Finije je strukture i ima bolju pigmentaciju od poludisperzije, a samim tim i bolju pokrivenost od poludisperzije. 

Akrilne boje su visoko kvalitetne boje koje su takođe perive. Izuzetno su fine teksture i nanose se u tankom sloju pošto imaju veliku moć pokrivanja. Međutim za njih je potrebna posebna priprema, odnosno, gletovanje dva do tri puta i to pod reflektorima. 

Postupak krečenja

Prije bojenja potrebno je zidove preći podlogom. Postoje dvije vrste podloga: akrilna i podloga za boju. Podloga je bitna jer tek kada se ona nanese vidi se u kakvom stanju je zid ili plafon. 

Prije početka krečenja prvo zaštite parket i namještaj. Koliko se na početku posvetite zaštiti toliko ćete na kraju uštedjeti na čišćenju nakon krečenja.

Sledeći korak je da pažljivo skinete postojeće maske utičnica i prekidača.

Na spoj plafona i zida postavite krep traku. S njom ćete napraviti ravnu liniju na spoju dvije boje.

Riješite se svih pukotina i neravnina na zidu prije krečenja! Pukotine popunite gipsom nanoseći ga špahtlom i potom taj dio išmirglajte.

Podloga za krečenje mora biti čista i suha, bez prašine. U ovome vam pomaže podloga, odnosno, prajmer koji se nanosi prije krečenja, a koji služi da se površina zida očisti. Ona se nanosi četkom ili valjkom.

Nakon ovoga možete krenuti s krečenjem. Prvo je potrebno da razrijedite boju sa vodom. Boja ne treba da je prerijetka jer će se onda razlivati. Ako je pregusta neće se lijepo nanositi na zid. Majstorski savjet je da dodate vode otprilike koliko nedostaje u kantici do same ivice. Naravno, mješanje izvedite u većoj kanti.

Farba se prvo nanosi četkom i malim valjkom na ivicama, oko prekidača i oko vrata.

Tek nakon toga boja se nanosi velikim valjkom na cijelu površinu. Riješite se viška boje tako što ćete valjkom preći preko rešetke.

Nakon nanošenja prvog premaza boje potrebno je da prođe 2 do 3 sata prije nanošenja drugog završnog sloja boje.

Ponovite postupak bojenja, skinite krep traku, vratite maske od utičnica, očistite sobu i uživajte u vašem novom zidu. Cijeli postupak ponovite (bar) svake tri godine…

 

eGradnja.ba/Gradnja.rs

0.022949