prijava / registracija

Metar koji će sve svoje prethodnike baciti u zaborav

objavljeno: 05. Feb. 2018. | kategorija: Ostalo

 

 Rollbe je spravica za mjerenje koja bez problema može da odredi i dužinu zakrivljenih površina.

Kanadska kompanija The Work of Mind predstavila je mjerni instrument (kurvimetar) koji zbog svoje forme može biti veoma koristan arhitektama, dizajnerima, stolarima kao i svima drugim koji često imaju potrebu da nešto izmjere na jednostavan način.

Rollbe je mjerni instrument koji zahvaljujući svom obliku i načinu računanja može da izmjeri obim bilo kog predmeta.

Rollbe je napravljen od nehrđajućeg čelika i mesinga, i ima kružnu formu koju se poput točka povlači po površini koja se mjeri. Da bi se odredila dužina, potrebno je broju obrtaja, koji je zvučno naglašen pri svakom punom krugu, dodati broj prikazan na mjernom instrumentu.

Mjerno sredstvo, nalik novčiću, zapravo je inspirisano nekadašnjom, ne baš uspješnom, kampanjom kompanije The Work of Mind koja je imala za cilj da proizvodi novčiće koji bi podsjećali ljude na njihove loše navike, piše Dezeen.

Metar kao privjesak

Ovaj put, dizajneri The Work of Mind, odlučili su da predmet u obliku novčića iskoriste u druge svrhe.

„Ideja mi je pala na pamet kada sam jednog dana sjedeo za radnim stolom s novčićem u ruci i pitao se šta bi drugo moglo da se uradi s tim predmetom.“, rekao je osnivač kompanije Karlis Krisjans.

Najmanja verzija Rollbe ima obim od 10 centimetara i u svom kožnom pakovanju, može se jednostavno nositi kao privjesak za ključeve. Veći modeli, obima 20 centimetara, uskoro će se takođe naći u prodaji.

Pogledajte kako se mjeri ovim pomagalom:

 

 Gradnja

oznake:   Rollbemetar

Slični članci


0.029274