prijava / registracija

Zelena serpentina nad Sarajevom za IT kompaniju Symphony

objavljeno: 31. May. 2021. | kategorija: Arhitektura Eksterijer

 Novo sjedište IT kompanije smješteno je na 800 metara nadmorske visine i na samo 12 minuta od centra grada.

Novo sjedište IT kompanije smješteno je na 800 metara nadmorske visine i na samo 12 minuta od centra grada.

Arhitekte iz Studio Nonstop i glavni projektanti Igor i Sanja Grozdanić iz Sarajeva, koji su stavili potpis na mnoge značajne objekte u Sarajevu (Alta Shopping Centar, Importanne Centar) autori su novog administrativno-poslovnog centra IT kompanije Symphony. Ovaj objekat već krasi obronke Trebevića na 800 metara nadmorske visine, a trenutno je u fazi završnih radova.

Na ovoj planini i sportsko-rekreativnoj lokaciji nedavno je otvoren i novi objekat, Trebevićki vidikovac sa restoranom. Dio je to plana revitalizacije Trebevića, tj. aktivacije nekadašnje rekreativne i turističke zone. Trenutno se tamo nalazi nekoliko respektabilnih objekata koji pružaju zadovoljavajući nivo turističke i ugostiteljske usluge, međutim, ovo je prvi objekat na toj lokaciji koji nije ugostiteljskog, turističkog ili rekreativnog tipa.

Iako je ovo nekonvencionalan izbor za lokaciju IT kompanije, ona je zbog politike kompanije namjerno udaljena od dosadašnje lokacije u gradu, odnosno poslovne zone Sarajeva u Novom Gradu, i nalazit će se – na planini – iznad Sarajeva. Razlog za odabir ove lokacije je da bi zaposlenima pružila optimalne uslove za rad. Drugim riječima, to je zaokret od 180 stepeni u odnosu na konvencionalni smjer u biranju lokacija i koncepata poslovnih objekata.

Ideja je da poslovne i administrativne zgrade, pogotovo one vezane za kreativan rad ne moraju biti locirane u krugu poslovne zone, odnosno da mirni, zen, krajolik itekako odgovara duhu i potrebama IT industrije. Trebević nudi čist i hladan planinski zrak, nešto oštriju ali izbalansiraniju mikroklimu, nasuprot često smogom zagušenog i vrelog Sarajeva u kotlini. Zelenilo kojim je okružen objekat povoljno utiče na kreativnost, te kreiranje opuštene i zdrave atmosfere za rad.

Teren je izazovan za pristup, može se doći i žičarom iz Starog Grada, te se time potiče proaktivan i zdrav život i vrijednosti rekreacije za zaposlene u intelektualnim i kreativnim industrijama. Iako je na 800mnv, odnosno na oko 300m višoj koti od gradskog jezgra, lokacija je udaljena svega 12 minuta od centra grada.


Oblik serpentine

Objekat je u sinergiji s krajolikom, te se sastoji od jednog linearnog objekta na pet podužnih kaskada koje prate nagib terena, ukupne površine 4.660 metara kvadratnih. Južnom stranom kaskade su naslonjene na teren, a krov je cijelom površinom potpuno prohodan i dijelom ozelenjen, te podsjeća na planinsku pješačku stazu – serpentinu. Prohodnošću i ozelenjenošću krova nadoknađuje se zelenilo koje je oduzeto izletištu i smanjuje se negativan efekat gradnje u zelenoj zoni grada.

U kompoziciji i prostornom oblikovanju prepoznaje se arhitektonski potpis Studija Nonstop – prelomljeni volumeni, dinamična linija objekta koja prati teren i “uklapanje” volumena kao dijelova slagalice. Jedna od svakako najboljih strana ovog objekta je njegov položaj i vizure koje se pružaju na Sarajevo, Trebević i okolna uzvišenja.

Investitor Symphony Group je arhitektima iz Studija Nonstop stavila u zadatak da njihovi zaposlenici treba da uživaju u komfornim radnim prostorima, da na raspolaganju u objektu imaju i dnevni boravak, kuhinju, kino dvoranu, teretanu, zatvoreni bazen, amfiteatar i ostale zatvorene prostore za opuštanje i druženje, kao i prostore na otvorenom za rekreaciju. Tako su zaposlenima na poslu pri ruci svi sadržaji koji postoje u gradu.

Mnogobrojni sadržaji nevezani za sami rad su svakako nesvakidašnji pristup u projektovanju manjih administrativno-poslovnih objekata, međutim, investitori i kompanija od početka istražuju načine za poboljšanje kvalitete rada. U skladu sa svjetskim trendovima u oblikovanju poslovnih objekata i usmjeravanju politika samih kompanija, sadržaji takvih objekata i radnih prostora generalno obuhvataju poticanje kreativnosti, ulaganje u zaposlenike, osluškivanje potreba kreiranju zdrave i ponešto pasivnije radne atmosfere koja smanjuje ili nastoji da potpuno eliminiše prekomjerni stres radnog okružen posvetili kvalitetu kod svojih proizvoda i usluga.

gradnja.rs/egradnja.ba

Slični članci


0.053491