prijava / registracija

Održavanje fasade-ključni faktor lijepe i zdrave fasade

objavljeno: 10. Jul. 2016. | kategorija: Eksterijer

 Odmah nakon izvedbe, fasada počinje starjeti. U prvoj fazi starenje materijala se ne manifestira na vidljivim fasadnim površinama. No, već nakon nekoliko mjeseci, ako nisu poštivane smjernice za izradu fasade, može doći do vidljivih šteta na fasadi, koje se zbog velike površine smatraju i jednim od najopterećenijih dijelova građevine. 

Taj proces ne možete zaustaviti ni, ako istu izaberete putem kvalitetnog savjetnika za fasade, ali ga možete usporiti

Faktori starenja

Iako je degradacija građevinskih dijelova tijekom životnog ciklusa građevine normalna posljedica starenja, postoji niz faktora koji na to utječu: kvaliteta i vrsta materijala, vremenski uvjeti, nedostatak održavanja itd. Pravilna izvedba i primjena materijala znatno doprinose trajnosti fasade i njenom lakšem održavanju.

Kako bi trajnost i funkcionalnost građevine bila očuvana kroz cijeli njezin vijek trajanja, potrebno je što prije otkloniti uzroke nastalih oštećenja, sanirati ih adekvatnim materijalima i redovitim pregledima preventivno djelovati na njihovu eventualnu ponovnu pojavu. Adekvatnim održavanjem dugoročno se održava fasada lijepom i funkcionalnom te samim time povećava vrijednost nekretnine.

Održavanje produljuje životni vijek građevine

Kao i automobili, fasada se treba održavati u pravilnim razmacima ovisno o veličini, arhitekturi i položaju objekta.

Potrebno je obratiti pažnju na slijedeće točke:

  • Prozorske klupčice, priključke prozora i vrata,  (npr. priključke ograda, cijevi za ventilaciju, cijevi za odvod kišnice itd.)
  • Onečišćenja (prljavština i mikroorganizmi itd.)
  • Tanke pukotine <0,2 mm (često vidljivi samo zbog zaprljanja pukotina)
  • Mehanička oštećenja (površine, kutove, rubove, podnožja itd.)
  • Priključci u dodiru s tlom  kao i u području podnožja fasade itd.

Za životni vijek TIS-a, a i za sam vizualni dojam objekta tj. fasade potrebno je promptno reagirati pri uočavanju i najmanjih oštećenja. Načelno savjetujemo da se pri zamječivanju bilo kakvih oštećenja potraži pomoć stručnjaka. Za savjetovanje i odabir prikladnog rješenja za sanaciju oštećenja u svakom trenutku su Vam na raspolaganju naši RÖFIX  stručnjaci.

Najčešća oštećenja i mjere za sanaciju

Zaprljanje fasade

Mjere za sanaciju: Očistiti vodom pod pritiskom (četka i sl.), pod potrebi obojiti fasadnom bojom

 

 

Mikrobiološka oštećenja (alge, gljivice itd.)

Mjere za sanaciju: Očistiti vodom pod visokim pritiskom (četka itd.), nanijeti sredstvo protiv algi i prebojati fasadnom bojom.

Priključci na prozorima i vratima, ugrađeni i nadograđeni elementi

Mjere za sanaciju: Fuge koje su izvedene trajno elastičnim materijalima trebaju se redovito održavati. Potrebno ih je redovito izmijenjivati ili zatvoriti materijalima otpornim na vodu.

Kredanje boje ili runjenje završnog maltera

Mjere za sanaciju: Očistiti vodom pod visokim pritiskom (četka itd.), nanijeti dubinski predpremaz i prebojati fasadnom bojom.

Mehanička oštećenja

Mjere za sanaciju: npr. ispuniti pogodnim izolacionim materijalima, ugraditi cijeloviti sistem maltera uključujući staklenu mrežicu za armiranje, po potrebi obojati fasadnom bojom.

 

oznake:   fasadafasaderofix

Slični članci

RÖFIX Aerogel visokoefikasni izolacioni sistem... Arhitektura Eksterijer | 07.04.2017
S RÖFIX Aerogel visokoefikasnim izolacionim sistemom, arhitekti i stručni izvođači napokon imaju inovativni i energetski efikasan sanacijski sistem na raspolaganju
Pukotine na fasadi i kako ih sanirati?... Eksterijer | 25.07.2017
Pukotine na fasadi su nažalost česta i neugodna pojava. Ne samo da imaju ružan estetski faktor, još gora činjenica jest
Uživajte u Baumit najljepšim objektima Evrope, g... Eksterijer | 20.02.2020
Najbolja evropska Baumit fasada Baumit Life Challenge je natjecanje na kojem se svake druge godine dodjeljuju nagrade za najbolje Baumit fasade

0.035912