prijava / registracija

8 KUĆNIH POPRAVAKA KOJE MOŽETE SAMI ODRADITI - i 8 za koje biste uvijek trebali angažirati profesionalca

objavljeno: 08. Sep. 2020. | kategorija: Arhitektura

Štednja novca nije jedini faktor koji treba uzeti u obzir kada se bavite projektom uređenja doma. Morate znati kada se isplati nazvati profesionalca.
Što se tiče održavanja i redovnih popravki, profesionalni rad često može biti jedna od skupljih stavki budžeta. Iako će se mnogi odlučiti uštedjeti nešto novca radeći veći dio popravki sami, ne posjeduju svi vještine potrebne za popravljanje instalacija u vlastitom domu - čak i uz pomoć instruktivnih video zapisa. Pokušaj projekta „uradi sam“ bez pažljive pripreme i potpunog poznavanja zadatka mogao bi zapravo rezultirati troškovima koji znatno premašuju troškove licenciranog majstora. Čak i ako imate iskustva i znanja, važno je uzeti u obzir vrijeme, materijale, alate i dozvole potrebne za vaš projekt uređenja doma. Pa, kako znati s kojim se projektima možete sami pozabaviti, a koje prepustiti stručnjacima? Evo liste koja vam može pomoći pri donošenju te bitne odluke.

1
Popravljanje curenja u kuhinji ili kupaonici
Preporuka: Pokušajte sami.
Samostalno popravljanje odvoda ili vodovodnih cijevi u kući najčešće će se sastojati od pritezanja ventila ili matica. Ako curenje dolazi izravno iz rupe u odvodnoj cijevi, fleksibilna traka sa stezaljkama za cijevi će biti sasvim dovoljna. Ako voda curi iz odvodne cijevi unutar zida, razmislite o tome da pozovete profesionalca.

2
Lijepljenje tapeta
Preporuka: Angažirajte profesionalca.
Izazov s vješanjem tapeta je postaviti ih ravno na zid i pravilno preklopiti uzorke. Za ovaj posao obično treba dvoje ljudi. Ponekad se može dogoditi bubrenje, što znači da će tapetu trebati ukloniti i nanovo zalijepiti novu traku. To može rezultirati time da nemate dovoljno tapeta i trebate naručiti više. Iako samo vi možete odlučiti hoće li ušteda pri samostalnom postavljanju tapeta premašiti potencijalne rizike, unajmljivanje stručnjaka garantira gladak i predvidljiv ishod.

3
Farbanje fasade kuće
Preporuka: Angažirajte profesionalca.
Bojenje vanjskih fasada kuće veliki je posao. Većina domova zahtijeva krečenje svih zidova, rubova, frizeva, a ovisno o vrsti kuće i različite vrste obloga. To zahtijeva stalnu upotrebu ljestava na velikim visinama i ponekad penjanje na krov. Vlasnici kuća moraju uzeti u obzir sigurnosne zahtjeve prije nego što se pozabave poslom u eksterijeru. Zato se preporučuje zapošljavanje profesionalca sa iskustvom i odgovarajućom opremom.

4
Uklanjanje edelpuca sa stropova
Preporuka: Angažirajte profesionalca.
Uklanjanje stropova od edelpuca u posljednje vrijeme dobiva na popularnosti, ali je izuzetno neuredan posao. Prvo, strop se mora poprskati i omekšati sredstvom za omekšavanje. Zatim se cijela površina mora ostrugati strugalicom. Tijekom struganja nemoguće je ne stvoriti rupe na površini. Te rupe trebaju se popuniti smjesom koja će se trebati osušiti i zatim glatko izbrusiti. Konačno, sve treba premazati premazom i zatim obojiti sa dva sloja boje. Posao je visinski i zahtijeva ljestve. Za ovakav posao unajmite profesionalca i poštedite se glavobolje i vjerovatno neželjenih rezultata.

5
Otčepljivanje odvoda u sudoperu
Preporuka: Pokušajte sami.
Začepljen odvod sudopera može se očistiti tako što se odvod ošarafi i izvuče, te se sa njega otklone sve nečistoće i ostatci hrane. Možda ćete htjeti nazvati stručnjaka ako se ovom metodom ne otkloni začepljenje.

6
Zamjena slavine
Preporuka: Pokušajte sami (ako je slavina jednodijelna).
Jednodijelna slavina dobar je "uradi sam" posao - samo slijedite upute proizvođača za instalaciju slavine. Kompliciraniji, široko rasprostranjeni tip slavine s tri odvojena priključka, međutim, najbolje bi riješio profesionalac.

7
Popravite curenje iz vodokotlića
Preporuka: Pokušajte sami.
Curenje iz vodokotlića uglavnom se može vrlo jednostavno popraviti koristeći posebne setove alata za wc. Ovi paketi obično sadrže jednostavne upute za korištenje. Ako imate jednodijelni toaletni blok ili ugradbeni vodokotlić, oni mogu biti nezgodni i možda će vam trebati profesionalac.

8
Ugradnja rasvjetnog tijela
Preporuka: Angažirajte profesionalca (vjerovatno).
Električni popravci i instalacije u najboljem su slučaju skupi. Uzimanje malo vremena za istraživanje i razumijevanje vašeg električnog sistema može vam pružiti potrebne vještine da sami preuzmete neke električne projekte. Prilikom ugradnje rasvjetnog tijela, niskonaponski projekti mogu se sigurno izvoditi od strane vlasnika kuće jer je manja vjerovatnost da će prouzročiti strukturne kvarove ili tjelesne ozljede. Uz to, ako se ne osjećate sigurni u svoje znanje ili vještinu ili ako je vaš projekt preko 50 volti, najbolje je pozvati profesionalca.

9
Montiranje stropnog ventilatora
Preporuka: Angažirajte profesionalca.
Instaliranje stropnog ventilatora nije izuzetno teško, ali može potrajati nekoliko sati, ovisno o vašem iskustvu i veličini ventilatora. Sačuvajte ovaj projekt za profesionalca ako vam nije ugodno izvoditi posao na ljestvama ili ako vam zadatak jednostavno ne ide.

10
Dodavanje melodije na zvono na vratima
Preporuka: Pokušajte sami.
Ako ste zainteresirani za promjenu zvuka vašeg zvona na vratima, razmislite o dodavanju nove melodije u vaš postojeći sistem zvona. Riječ je o niskonaponskom projektu koji ne zahtijeva znanje profesionalaca.

11
Krpljenje rupe u gips-kartonskom zidu
Presuda: Pokušajte sami.
Gotovo svaki vlasnik kuće može zakrpati rupe od eksera i šarafa. Popunjavanje ružnih rupa jednostavan je način da stari zid od gips-kartona izgleda novo. Špahtlom za spakiranje ispunite svaku rupu laganim kitom i sastružite višak sa zidova. Pričekajte da se kit osuši i izbrusite to mjesto dok ne postane glatko. Zatim popravljena mjesta obojite temeljnim premazom. Za veće rupe u gips-kartonskom zidu potrebno je rezanje, zamjena, blatanje, lijepljenje trakom i brušenje, apa bi trebalo uposliti profesionalce kako bi se osiguralo da su šavovi neprimjetni nakon što se prekriju bojom.


12
Čišćenje oluka
Preporuka: Pokušajte sami (ako vam je ugodno na ljestvama).
Začepljeni oluci mogu prouzrokovati da se voda oko kuće skupi, procuri u podrum ili u zidove uzrokujući velike probleme sa plijesni i truleži. Da biste spriječili ovu vrstu oštećenja vodom, lišće treba očistiti iz oluka svakog proljeća i jeseni. Za jednospratne kuće s ravnim terenom oko temelja i iskusnim penjačem na ljestvama – slobodno sami obavite zadatak. Preporučujemo da radite ovaj projekat kada je neko drugi prisutan da drži ljestve i pomaže. Ako niste spremni za izazov kretanja ili stalnog penjanja po ljestvama i čišćenja otpadaka, angažirajte nekoga da obavi ovaj važan zadatak.

13
Ponovno fugiranje pločica
Preporuka: Pokušajte sami.
Ovo uobičajeno popravljanje kućanstva može učiniti svaki vlasnik kuće koji se rado bavi „uradi sam“ projektima. Površina fuga za pločice je porozna, pa se prljavština može zaglaviti u ispucaloj injekcijskoj masi, što dovodi do promjene boje i daljnjeg oštećenja.
Prvi korak u popravljanju fug mase je odabrati pravu. Mase za fugiranje alaze se u jednoj od četiri različite vrste: brušeni, nebrušeni, akrilni lateks ili epoksid. Izmjerite razmak između pločica kako biste shvatili koju vrstu fuge biste trebali koristiti. Ako je razmak između pločica manji od 3 milimetra, upotrijebite nebrušenu, akrilnu ili epoksidnu fug masu. Ako je prostor za injektiranje veći od 3 milimetra, predlaže se da koristite brusnu fugu. Također, ne zaboravite uskladiti boju fuge s pločicama! Sljedeći korak je čišćenje fugiranog područja. Dalje, pomoću testere za fugiranje uklonite oštećene dijelove, a zatim navlažite spojeve mokrom krpom. Pomiješajte fugu prema uputama proizvođača i započnite fugiranje pločice. Važno je u potpunosti ispuniti sve spojeve i zagladiti površinu vlažnom spužvom kako biste uklonili višak fuge. Ostavite da se fuga čvrsto stegne, a zatim očistite vlažnom krpom.

14
Montiranje ukrasnih lajsni
Preporuka: Angažirajte profesionalca.
Nemaju svi vlasnici kuća električnu pilu ili vještine za rezanje i sigurno postavljanje ukrasnih lajsni dok su na ljestvama. Mjerenja moraju biti precizna, a rezovi se moraju neprimjetno poravnati. Ovaj zadatak najbolje je prepustiti profesionalcu, osim ako niste stvarno iskusan kućni majstor.


15
Zamjena vrata
Preporuka: Angažirajte profesionalca.
Iako nova vrata mogu uljepšati prostor i smanjiti troškove grijanja i hlađenja, ove uštede najbolje je potrošiti na to da se instalacijski posao obavi kako treba. Za svaki veći remont vrata trebalo bi angažirati profesionalca, naprimjer pretvaranje dvokrilnog prozora u otvor za lijepa francuska ili klizna staklena vrata.


16
Popravljanje prozora
Preporuka: Angažirajte profesionalca.
Postoji nekoliko razloga zbog kojih se prozor može zaglaviti. To može biti nakupljanje nečistoće i ostataka na kućištu prozora. Problemi sa temeljima vašeg doma mogu prouzrokovati gubitak poravnanja i zaglavljivanje prozora. Ponekad se prozor oboji i zatvori prije nego što se potpuno osuši. Visoka vlažnost može uzrokovati nabreknuće vrata i prozora te ih zaglaviti u dovratnik. Popravljanje zaglavljenog prozora često uključuje uklanjanje prozora i moglo bi biti potrebno koristiti brusilicu ili pilu. Ako nemate previše iskustva u popravljanju i nemate ili ne znate kako sigurno koristiti potrebne alate, prepustite to profesionalcima.

0.020775