prijava / registracija

U KS oko 30 hiljada bespravno izgrađenih stambenih objekata: Dozvola za gradnju kuće 15 hiljada KM!

objavljeno: 09. Dec. 2015. | kategorija: Eksterijer

U Kantonu Sarajevo, prema nezvaničnim podacima, ima oko 30 hiljada bespravno izgrađenih stambenih objekata, a njihov broj raste iz dana u dan. 

Neki od razloga zbog kojih se ljudi odlučuju na bespravnu gradnju je komplikovana i duga procedura za pribavljanje svih potrebnih dozvola, a koja može potrajati i do tri godine.

Mnogi smatraju da im je bolje za to vrijeme izgraditi kuću, pa naknadno tražiti građevinsku dozvolu, te da je legalizacija bespravno izgrađenih objekata mnogo jeftijini proces nego nabavka svih dozvola prije same gradnje. Jedan od onih koji tako razmišlja je i Sarajlija Senad B. koji ističe da je za gradnju kuće bilo potrebno jako puno živaca i novca.

Duge procedure

"Mom komšiji je trebalo 15.000 KM samo za dozvole. Dugo ih je čekao i uvijek kad bi otišao u općinu, tražili su mu neke nove papire i bilo je milion procedura i nekih dodatnih taksi. Zbog toga sam ja počeo graditi kuću i prije neko što sam dobio građevinsku dozvolu"govori naš sagovornik.

Dodaje da je imao projekat i urbanističku dozvolu, te saglasnost komšija, zbog čega nije strahovao od rušenja objekta.

"Tek sada kada sam završio veći dio i počeo živjeti u novoizgrađenoj kući radim legalizaciju objekta" kazao je ovaj Sarajlija.

Faktor je istražio šta je sve potrebno za legalnu izgradnju kuće.

Saglasnost za 30 dana?

"Pribavljanje urbanističke saglasnosti je prvi korak u namjeri građenja i provjera da li je na traženom lokalitetu moguća gradnja. Ukoliko je sve što se tiče imovinsko-pravnih odnosa uredu onda bi se saglasnost trebala dobiti u roku od 30 dana. Nakon toga je potrebno dobiti građevinsku dozvolu za koju je potrebna još kopija izvoda iz katastra za pripadajuću građevinsku parcelu, zemljišno-knjižni izvadak, te idejni i glavni/izvedbeni projekt kojeg izrađuje projektantska firma koju sami izaberete" pojašnjava nam Sanjin Hasanbegović koji radi projekte za legalizaciju objekata.

On dodaje da je potrebno dobiti i saglasnosti za priključak objekta na komunalnu infrastrukturu od Vodovoda, Elektrodistribucije, Toplana ili Sarajevogasa i BH Telecoma.

Naglašava da je za sve saglasnosti prije izrade glavnog izvedbenog projekta potrebno izdvojiti oko 300 KM, a cijena izrade glavnog projekta zavisi od firme, s tim da je prosječna cijena od 7 do 15 KM po metru kvadratnom. Kada je u pitanju cijena građevinske dozvole, ističe da ona ovisi od kvadrature, ali da je otprilike za građevinsku dozvolu prosječne veličine kuće potrebno izdvojiti oko 1.500 KM.

"Vremenski period za dobijanje građevinske dozvole zavisi od ekipe koja taj predmet dobije na obradu, tako da može trajati od mjesec do godinu" pojašnjava Hasanbegović i dodaje da je najmanje 3.000 KM potrebno izdvojiti za dobijanje svih dozvola i rješenja ostalih administrativnih pitanja.

Nakon dobijene građevinske dozvole slijedi odobrenje za upotrebu objekata koje se donosi kada se u postupku utvrdi da je građevina izvedena u skladu sa urbanističko-tehničkim uslovima. Tek nakon toga može se pristupiti izgradnji kuće.

(M. Arslanagić /Faktor.ba)

0.032829