prijava / registracija

SLOVENIJA - SOLARNA KUĆA

objavljeno: 10. Jun. 2015. | kategorija: Arhitektura
Grub izgled ovog obiteljskog doma neodoljivo podsjeća na tradicionalnu farmersku kuću, ali iz blizine otkriva da je sve osim toga...

Napravljena u seoskom predjelu Radovljica u Sloveniji, ova "Jednostavna Kuća" je jos jedan Scapelab projekt kao moderan pogled na slovensku arhetipsku farmersku kuću. Za konstrukciju je korišteno prefanrikacijsko drvo i pokrivena je solarnim panelima kako bi se uklopila u okoliš i smanjila cijena njenog održavanja.

Krov kuće je zašiljen, dok je fasada modernog dizajna od pocinčanog metala i drveta. Arhitekti su napravili interesantan i čist geometrijski oblik uparujuću horizontalno orijentirane otvore za zrak na sjevernoj i južnoj fasadi s okomito orijentiranim pocinčanim panelima koji pokrivaju krov i dijelove istočne i zapadne strane. Uporaba materijala koji se lako održavaju i pristupačne cijene sa tehnikom prefabrikacije, dozvolili su arhitektima brzo sklapanje kuće na mjestu u roku od samo par dana.

Iako ovoj prostoj kući nedostaju prozori, otvori između panela su postavljeni kako bi dopuštali prirodnoj svjetlosti, i zraku prodranje u interijer, ne narušavajući privatnost.

Stanari mogu iskoristiti prednost okolnih predjela i pasivnih solarnih principa samo otvaranjem vrata na južnoj i sjevernoj terasi.

Ovaj dom je takav da ga solarni paneli i centralno grijanje čine jeftinim za održavanje i život.

0.025344