prijava / registracija

Originalne vazne u vašem vrtu

objavljeno: 11. Sep. 2015. | kategorija: Eksterijer
Ako želite sasvim drugačiju dekoraciju u vašem vrtu, neobične saksije ili vazne okačite da vise i ukrasite ih raznobojnim cvijećem. Ovakvi ukrasi privlačiće pažnju i svi će ih obožavati. 

Možete iskoristiti postojeće ili napraviti sami saksije od predmeta koje više ne upotrebljavate i koje ćete reciklirati. Iskoristite konzerve, stare plastične zdjele, tegle, boce, a za one koji žele nešto sasvim drugačije, mogu u saksije pretvoriti čak i lustere i čizme.

1. Raznobojne čizme kao saksije

Svoje ili dječije stare čizme možete iskoristiti da u njih posadite biljke. One raznobojne biće vrlo dekorativne, a ne smeta ni ako su izbušene, naprotiv – to će biti korisno za dreniranje biljaka.  U nekoliko čizama različitih boja i veličina sipajte zemlju i zasadite biljke. Cvjeće će imati dovoljno mjesta i zemlje i moći će lijepo da napreduje.

2. Stare konzerve kao dekoracija

Ovo je dobra ideja za dekoraciju prostora svježim cvjećem, naročito kada želite da ukrasite sto za ručavanje u svom vrtu. Upotrebljene konzerve očistite, skinite etikete i u njih sipajte malo vode i postavite svježe cvjeće. Čak ih možete i prefarbati u omiljene boje, da izgledaju šareno i zabavno.

3.  Vazne nalik na epruvete

Uske vazne za jedan cvijet možete okačiti u baštu i u njih ostaviti mladi cvjet da proklija prije sadnje, ili ih okačite u baštu kao cvjetnu dekoraciju. U tom slučaju ubacite jedan cvjet u njih, a neka svaka vazna ima raznobojne cvjetove, koji će izgledati vrlo lepo.

4. Luster kao vazna

Čak i stari luster koji više ne želite u svom domu možete reciklirati. Ovakvoj ideji će se svi diviti, pa luster koji ne koristite prefarbajte u boju po želji i okačite u vrt. Pre toga, potrebno je da uklonite sve kablove i sijalice i pripremite mjesto za sadnju biljaka. Odaberite biljke raznobojnih cvjetova i vidjećete da će svi biti oduševljeni.

5. Neseser kao vazna

Nevjerovatno zvuči, ali dobro ste pročitali – čak i neseser može poslužiti kao saksija kojom ćete ukrasiti ogradu. Sakupite sve svoje stare nesesere i stavite u njih dovoljno zemlje, zatim zasadite raznobojno cvjeće, pa ih okačite na ogradu svog vrta.

6. Iskoristite stare flaše

Ako želite da ugostite goste za stolom u svom vrtu, dekoracija koju vam predlažemo će biti potpuni hit. Stare staklene flaše operite, skinite im etiketu, sipajte malo vode u njih i stavite po koji raznobojni cvjet. Konopac vežite oko grla boce i okačite da visi u vrtu – iznad stola, ako imate gdje, ili na ogradu. Što je više flaša i raznobojnog cvjeća, dekoracija će djelovati impresivnije.

NM

0.028127