prijava / registracija

10 razloga za odabir održivih materijala

objavljeno: 14. Nov. 2015. | kategorija: Eksterijer Obnovljiva energija

 

Da li zaista znate pravu definiciju održivosti?  To je moderna riječ koja se često koristi, ali pravo značenje se može izgubiti s vremena na vrijeme. Održivost je postao širok termin koji se može primjeniti na gotovo sve oblike života na Zemlji, od lokalne do globalne i kroz različite vremenske periode. U suštini, da se održi nešto, znači da treba da ga zadržite i da traje za buduće generacije.

Održivost ne znači da treba odustati od luksuza…

Izgradnja koja traje cijeli život

Baš kao što definicija kaže, održivost ima za cilj da napravi nešto što će trajati. Osnovna ideja korišćenja održivih građevinskih materijala je da se izgradi dom koji traje, a dugotrajniji dom podrazumjeva niže troškove održavanja. Smanjenje troškova i produženi vijek trajanja izgleda da su dovoljni razlozi da ubjedite bilo koga da izgradi održivu kuću. Ali, koja vrsta materijala se koristi da bi održiva kuća trajala toliko dugo, a da je tako isplativa?

Evo samo nekoliko primjera: izdržljiv bambus i podovi od plute, solarni paneli, tepisi od prirodnih vlakana vune, betonski podovi i zidovi, drvo…Imamo toliko izdržljivih građevinskih materijala na raspolaganju, pa zašto da ih ne iskoristimo?

Korišćenje napredne tehnike

Napredna tehnika se obično koristi od strane graditelja koji grade “zelene” domove. Zašto treba da koriste ovu tehniku? Pa, u stvari postoji mnogo razloga. Koristeći ovu tehniku smanjujete troškove radne snage i povećavate energetsku efikasnost zgrade. 
Grede sa drvetom iz održivih šuma su samo još jedno odlično sredstvo koje možete dodati svojoj održivo - izgrađenoj kući.

Štedite energiju i uštedite novac

Korišćenjem održivih građevinskih materijala u svojoj kući, uštedećete energiju i novac na duge staze. Da bi sačuvali energiju u svojim domovima koristite materijale koji su efikasniji, kao što zeleni izolacioni materijali koje dovode do bolje izolacije kuće, programirajuće termostate i sl. Šta sve znači efikasnost? To znači da uštedite novac i sačuvate resurse!

Napravite zdrav i održiv dom

Činjenica je da su održivo izgrađeni "zeleni" domovi zdraviji i udobniji. Održivi građevinski materijali emituju malo, ako ih ima, toksina koji su kancerogeni i isparljiva organska jedinjenja. Postoje brojni materijali koji poboljšavaju u domovima kvalitet vazduha - kao što su tepisi od prirodne vune, vazdušni sistemi koji donose osvježavajući spoljni vazduh u zatvorenom prostoru, izolacija i laminati koji ne koriste toksična ljepila. Održivi dom je zdrav dom.

Minimiziranje otpada kroz održivost

Prilikom izgradnje doma koristite održive građevinske materijale ili reciklirane materijale. Iako ne možete imati dom koji je u potpunosti izgrađen sa održivih materijala, dobar je osećaj znati da korišćenjem čak jednog ili dva održiva građevinska materijala možemo smanjiti emisiju ugljen-dioksida. Ponekad to je kombinacija malih stvari -kao što je LED sijalica ili programirajući termostat- koji može da napravi veliki uticaj na životnu sredinu.

Kupujte lokalne proizvode

Lokalni proizvodi su veoma održivi, jer eliminišu troškove i potrošnju energije koja ide za prevoz robe širom svijeta. Ako kupujete lokalne proizvoda za vaš dom, vi ste vjerovatno uštedili novac (potrošač nesumnjivo plaća troškove prevoza), a vi oživljavate svoju lokalnu zajednicu držeći novac u svom mjestu.

Koristite drvo u kući

Postoje brojni proizvođači podova koji su u stvari koriste drvo od starih zgrada koje će uskoro biti srušene. Oni staro drvo pretvaraju u fantasticne nove podove. Proizvodi od drveta, kao što su bambus i pluta su izuzetno održivi i ekološki, a vrlo lijepo djeluju u svakom domu.

Učinite svijet boljim mjestom

Čini se pomalo glupo, ali ne potcjenjujte vaše akcije prema održivosti. Koristite održive materijale koji će potrajati za našu djecu i naše unuke. Imperativ je da služi za primjer, a jedini način da buduće generacije znaju kako da žive održivo jeste primjer.
Čineći svijet boljim mjestom može da zvuči pomalo romantično i nedostižno, ali to je ono što radite svaki put kada kupite održive materijale.

Poboljšajte vrijednost preprodaje

Postoji još jedan veliki podsticaj za korišćenje održivih građevinskih materijala, osim novca koji možemo sačuvati i emisiju ugljen-dioksida smanjiti, preprodaja i brzina prodaje domova može zaista biti poboljšana. Jedna nedavna studija je pokazala da se kuće od održivih materijala  lakše i brže prodaju od nesertifikovanih kuća.

Brojni stilovi održivosti

Bez obzira da li u vašem domu želite moderan ili minimalistički stil, luksuzan ili rustičan - možete imati održiv dom koji zadovoljava vaš lični stil dizajna. Drvene grede mogu doprineti rustičnom osećaju. Za moderniji stil, pokušajte polirane cementne podove koji su dugotrajni i ekološki. Učinite najbolje za oba svijeta - vaš i prirodni svijet oko vas- stvorite svoju ličnu oazu sa održivim građevinskim materijalima.

Održivi građevinski materijali vam štedi novac, vaš dom će dugo godina trajati, vredniji je, a takođe će smanjiti štetni uticaj na životnu sredinu. Počnite tako što ćete krenuti malim koracima, jednostavnim menjanjem svoje sijalice efikasnijim ili potražite lokalno - napravljenu kućnu robu i materijale za upotrebu u vašem domu.

 

NM

0.708243