prijava / registracija

Beč: Investicije u obnovljivu energiju, 1.100 fotovoltaičnih postrojenja na krovovima

objavljeno: 12. May. 2015. | kategorija: Obnovljiva energija

Kako bi forsirao korištenje solarne energije Grad Beč je pod pokroviteljstvom gradonačelnika Michaela Häupla i gradske vijećnice za zaštitu okoline Ulli Sima prije nekoliko godina pokrenuo inicijativu ''Sunce za Beč''.

Ciljanim radom s javnošću i obrazovnim mjerama za zaštitu okoline definisane su prednosti korištenja solarne energije za ljude i klimu.

U Beču sunce sija 2.200 sati godišnje što su najbolji preduslovi za unapređenje solarnih tehnologija.

Sunčeva energija pruža raznovrsne mogućnosti primjene.

Solarnom strujom ne samo da se mogu pokriti potrebe za energijom u zgradama nego se može zagrijavati tehnološka voda te se može koristiti za postrojenja za hlađenje. Grad Beč koristi sunčevu energiju forsiranjem korištenja fotovoltaičnih i solarnih postrojenja.

U gradu je instalirano već više od 1.100 postrojenja, među kojima su i mnogobrojni uzorni projekti na krovovima javnih zgrada.

 Grad Beč je i svojim građanima dao pravo učešća u ovom velikom gradskom projektu.


Gradska inicijativa omogućava građanima koji nisu vlasnici nekretnina da aktivno sudjeluju na povećanju broja fotovoltaičnih postrojenja jer posebice u metropoli kakva je Beč gdje 80 posto stanovništva živi u podstanarastvu postavljajanje sopstvenog postrojenja za eko struju je skoro nemoguće.


Proširenje fotovoltaičnih postrojenja je u svim evropskim gradovima još relativno slabo izraženo.

Jedna od velikih prepreka su odnosi najma.

Potencijal korištenja sunčeve energije u Beču još dugo neće biti iscrpljen.



Prije svega zbog toga što je više od 50 posto krovnih površina u Beču pogodno za proizvodnju sunčeve energije.

Grad Beč je uveo i ''katastar solarnog potencijala'' kao praktično pomoćno sredstvo kako bi se potencijal bečkih krovnih površina brzo prepoznao i prikazao.

Katastar daje informaciju o tome koliko su krovovi objekata u Beču pogodni za postavljanje solarnih i fotovoltaičnih postrojenja, saopćio je Compress Sarajevo - Kontakt biro Grada Beča.

NM

0.020668