prijava / registracija

Sarajevo dobilo solarne klupe, predstavljanje na

objavljeno: 14. Aug. 2015. | kategorija: Eksterijer
Šest multifunkcionalnih klupa koje se napajaju solarnom energijom, postavljeno je na lokacijama u centru Sarajeva, tačnije ispred mosta Festina Lente, Narodnog pozorišta i SCC-a, potvrdila je Amina Omićević , Program UN- za okoliš (UNEP). 

Naime, program UN-a za zaštitu okoliša (UNEP) i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), uz potporu Ambasade Švedske u BiH i u suradnji sa Sarajevo Film Festivalom, će u ponedjeljak, 17. avgusta 2015. godine obilježiti “PriroDan”, festivalski dan posvećen zaštiti okoliša i energetskoj efikasnosti.

Program će početi predstavljanjem pametnih LED klupa koje će uz potporu Ambasade Švedske biti postavljene na lokaciju ispred Akademije likovnih umjetnosti, na Pozorišni trg Susan Sontag i Trg BiH u Sarajevu. Predstavljanju pametnih LED klupa će prisustvovati i medijima se obratiti (po redu obraćanja): Dževad Bećirević, načelnik Općine Centar Sarajevo, Iréne Westman, savjetnica u Ambasadi Švedske, Zahira Virani, zamjenica rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH, te Jan Dusik, direktor Regionalnog ureda UNEP-a za Evropu.

Funkcije i karakteristike pametnih solarnih klupa predstavit će Ivan Mrvoš, autor koncepta pametnih klupa i predstavnik start-up kompanije “Include” iz Hrvatske.

Program “PriroDan” će se nastaviti premijernim prikazivanjem dokumentarnog filma “Bosna i Hercegovina: Zemlja raznolikosti” na temu bogatstva živog svijeta u BiH, te potrebe njegove aktivnije zaštite. Nakon projekcije, UNEP će biti domaćin panel diskusije “Očuvanje zemlje raznolikosti”, u kojoj će sudjelovati Jan Dusik, direktor Regionalnog ureda UNEP-a za Evropu, Martin Schieder, šef Sekcije operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu u Delegaciji Evropske unije u BiH, Tim Clancy, stručnjak za pitanja zaštite okoliša i eko-turizma i Vladimir Perović, crnogorski filmski režiser.

(Izvor:akta.ba)

0.026633