prijava / registracija

Evolucija betona kroz historiju

objavljeno: 13. Oct. 2020. | kategorija: Arhitektura Eksterijer

Ne može se poreći da su beton i tehnologija koja ga okružuje prešli dug put od svog otkrića do danas. Od Velikih piramida u Gizi do pametnih senzora za ispitivanje temperature i zrelosti betona itd., sastavili smo listu značajnih događaja i otkrića u historiji ovog svestranog građevinskog materijala.

6500 pr. N. E. - UAE: Najraniji zapisi betonskih konstrukcija datiraju od 6500 g. Pr. N. E. Trgovci Nabateja u regionima Sirije i Jordana. Stvorili su betonske podove, stambene strukture i podzemne cisterne.

3000. pne - Egipat i Kina: Egipćani su koristili blato pomiješano sa slamom za vezivanje osušenih cigli. U piramidama su koristili i gipsane maltere i maltere od kreča. Velike piramide u Gizi koristile su oko 500.000 tona maltera. Otprilike u to vrijeme za izgradnju Kineskog zida korištena je i svojevrsna preteča cementa.

600. pne - Rim: Iako stari Rimljani nisu prvi stvorili beton, oni su prvi koristili ovaj materijal u širokoj paleti struktura i uslova. Do 200. pne., Rimljani su uspješno primijenili beton u većini svojih građevina. Za formiranje smjese koristili su mješavinu vulkanskog pepela, kreča i morske vode. Zatim su smjesu spakirali u drvene oplate, a nakon stvrdnjavanja slagali su blokove kao ciglu. Nakon više od 2000 godina, rimske betonske konstrukcije još uvijek stoje na svom mjestu zbog svojih sastojaka koji se uklapaju sa zemljinom prirodnom hemijom.

Tehnološke prekretnice

Tokom srednjeg vijeka, tehnologija betona se zaustavila. Nakon pada Rimskog carstva 476. godine, tehnika izrade puzolan cementa bila je izgubljena sve dok 1414. nije pronađen rukopis koji opisuje tu tehniku do u detalj. Ovo otkriće je obnovilo interes za izgradnju betonom.

Tek je 1793. tehnologija napravila veliki skok naprijed kada je John Smeaton otkrio moderniju metodu za proizvodnju hidrauličnog kreča za cement. Koristio je krečnjak koji je sadržavao glinu koja je pečena dok se nije pretvorila u klinker, koji je zatim samljeven u prah. Ovaj je materijal koristio u povijesnoj obnovi svjetionika Eddystone u Cornwallu u Engleskoj.

1824. godine Joseph Aspdin izumio je portland cement spaljivanjem fino mljevene krede i gline dok ugljični dioksid nije uklonjen u potpunosti iz smjese. Aspdin je ovaj cement nazvao po visokokvalitetnom kamenju za gradnju u Portlandu u Engleskoj.

U 19. stoljeću beton se uglavnom koristio za industrijske zgrade. Prvu široko rasprostranjenu upotrebu portland cementa u kućnoj gradnji imao je Francois Coignet u Engleskoj i Francuskoj između 1850. i 1880. godine, koji je u betonsku strukturu dodao čelične šipke kako bi spriječio širenje vanjskih zidova.

Na grafikonu ispod pogledajte koji su to najveći pomaci u industriji betona od pojave prvog armiranog betona do danas.


www.giatecscientific.com 

0.023914