prijava / registracija

MUTVAK – Vaš dom u prirodi

objavljeno: 19. Jun. 2020. | kategorija: Arhitektura Enterijer Eksterijer

Bijeg od stvarnosti u prirodu nikad nije zvučao bolje! Ako već dugo razmišljate o odlasku iz grada i gužve koji nosi sa sobom put do mnogobrojnih, prelijepih i neistraženih krajolika koje ste usputno posjetili, vidjeli na razglednici ili fotografiji nečijeg putovanja ili možda u njemu proveli najljepše dane svog djetinjstva, onda je Mutvak prava prilika da ispunite svoju želju i ostvarite svoje snove.

Svjesni smo težnje čovjeka prema prirodi, možemo to posmatrati kao jednu od potreba koje čine ljudski život, ali ćemo se sigurno na kraju složiti da je veza između prirode i čovjeka doista neraskidiva. Zato, rado ističemo tu posebnost kućica smještenih u samom srcu datog okruženja koje  ima bitnu ulogu za naše mentalno i fizičko zdravlje.

U skladu s tim, brza izgradnja kućica sačinjenih od prirodnih materijala čiji dizajn potpisuje arhitektonsi ured Studio ZIDOVI u potpunosti karakteriše i na najljepši način opisuje našu povezanost sa prirodom.

Na osnovu istraživanja koje je prethodilo izradi dizajna, nastojali smo zadovoljiti minimalne potrebe korisnika za prostorom, ali i isto tako ponuditi i značajnije prostorne kapacitete onima kojima su isti potrebni.

Kućice su tipske, od minimalnih sadržaja jednoćelijskog studio prostora, pa sve do onih koje imaju dvije odvojene spavaće sobe uz zajedničke prostorije komotnog dnevnog boravka, kuhinje i trpezarije. Ono u čemu se posebno ogleda ovaj interijer kućica, može se istaći kroz odgovarajuće kriterije prostorija koje odišu specifičnom ugodnošću, harmonijom, ispunjenih prirodnim osvjetljenjem, ali i potrebnom toplinom koja daje cjelokupni dojam.

Prilikom dizajna, koristili smo minimalne forme, uključujući prirodne materijale, poput drveta, čija dominacija ordinira interijerom. Velika staklena ploha omogućava otvorene vidike prema prirodi, ali i neophodnu povezanost čovjeka sa istom. Zahvaljujući postojanosti otvorene terase, omogućen je i direktan kontakt.  Na sve smo mislili, pa tako, za one kojima je pored navedenih karakteristika, potreban i pogled ka nebu, tu su krovni prozori, namjenski smješteni u spavaćim sobama, da bi prije nego što utonete u najljepši san, vaš pogled bio usmjeren ka zvjezdanom nebu, a jutro ispunjeno pogledom prema čistom i vedrom nebu.

Što se tiče termičke izolovanost objekta, adekvatno je rješena, putem odličnih slojeva materijala, kako na ventiliranoj fasadi, tako i na kosom krovu i podu. Dvije su opcije tretmana vanjskih ogradnih ploha: lim i šindra, putem kojih bi se zadovoljili zahtjevi i onih koji preferiraju minimalan dizajn, ali i onih koji ipak više vole rustični izgled. Ono što, također, ističemo je smart system upravljanja (putem kamera i aplikacije na mobilnom telefonu, kućice se mogu pratiti 24 sata, kao i senzori za struju i vodu, kako ne bi došlo do nekih neprilika).

Savršenost koja se očitava putem dizajna ovih kućica, ogleda se u samoj prilagodljivosti koncepta namijenjenog za sve vrste terena, obale rijeka i jezera, preko planinskih dolina i uzvišenja, pa sve do krajolika koji su bliži Mediteranu, ali i onima koji naginju kontitentu. Udišući svjež zrak, budeći se uz najljepša jutra, dočekujući tihe i mirne noći, pronalazeći duševni mir, napravite kratki predah od brzog života i uplovite u najljepšu bajku koje vam ove kućice smještene u prirodi mogu dati.

oznake:   mutvak

Slični članci


0.027975