prijava / registracija

Stan bez pregradnih zidova: Pomjerljive staklene površine i paneli učinili su prostor otvorenim

objavljeno: 18. Jun. 2018. | kategorija: Arhitektura Enterijer

Pažljivim pozicioniranjem kliznih pregrada i staklenih zidova sa zavjesama stvoren je prostor koji funkcioniše kao prostrani poligon za druženje i igru, a da se u isto vrijeme lako može da se pretvori u ušuškanu oazu koja nudi privatnost. 

Velik potencijal stana klasične prostorne organizacije studio Nitton Architects uočio je u uklanjanju pregradnih zidova i postavljanju na njihovo mjesto staklenih zidova sa zavjesama i kliznih pregrada. Dobijeni otvoreni plan omogućio je da stan bude funkcionalniji i svjetliji, a pritom je postao i udobno gnijezdo za povlačenje iz gužve urbanog života. Ne samo da je prostor prodisao, već on u zavisnosti od različitih potreba može da se mijenja.

Pogledajte kako to izgleda.

Ova fluidnost prostora posebno je stimulativna za djecu, koja su oduševljena interaktivnošću prostora i površinom zone u kojoj se mogu igrati, piše ArchDaily.

Strateško postavljanje kliznih pregrada i staklenog zida, koji u kombinaciji sa zavjesama pruža potrebnu privatnost, omogućavaju da dvije spavaće sobe budu nezavisne cjeline, a da opet čine veliki dio otvorenog životnog prostora.

U glavnu spavaću sobu i gostinsku sobu pristupa se iz zatvorene bašte.

Pokretni kreveti

Međutim, zahvaljujući kliznim panelima gostinska soba se u potpunosti otvara ka dnevnom boravku i postaje njegov ravnopravni dio.

Dva kreveta se jednostavno sklanjaju: jedan ispod izdignutog dijela poda, a drugi u zid i tako nastaje još više mjesta za igru.

Pranje ruku u garderoberu?

Iz gostinske sobe ulazi se u zajednički toalet, dok master soba ima svoje zasebno kupatilo. Kako bi se dobilo na boljoj organizaciji sadržaja master kupatila i mogućnosti postavljanja kade i tuš kabine, lavabo i njegova komoda nalaze se u garderoberu koji je zapravo sam sebi pregrada od sobe

Slojevito spajanje prostora dominantan je jezik dizajna ovog stana. Prostor se suptilno multiplicira i postaje funkcionalniji prihvatanjem čitavog spektra uklopivih elemenata.

S druge strane, pomjeranjem kliznih pregrada i zavjesa koje omogućavaju privatnost dobija se dubina prostora prožeta dnevnim svjetlom

Zatvorena bašta koja pruža prolaz do soba kada su one u zatvorenom stanju zapravo je veoma prijatan prostor za opuštanje ispunjen biljkama i mnoštvom dnevne svjetlosti.

Grafičke podloge

 

eGradnja/gradnja.rs

0.030923