prijava / registracija

Donosimo vam četiri savjeta za kupovinu idealnih pločica!

objavljeno: 28. Aug. 2015. | kategorija: Enterijer
 
 

Prije nego što kupite pločice, razmislite o materijalu, boji i veličini pločica koje vam trebaju. Imajte na umu da visoka cijena ne znači uvijek i dobru kvalitetu.

 

Pločice čine itekako važan dio interijera doma, posebice ako ih smjestite u prostoriju u kojoj često boravite. Ovisno o veličini i materijalu od kojih su izrađene, razlikuje se i njihova cijena. Najskuplje pločice često nisu idealna situacija ako želite da vam nešto budžeta ostane i u džepu, ali najjeftinije su rijetko kada i najekonomičnije. 

Svakako je prilikom kupovine važno dobro razmisliti kolike su vaše mogućnosti, ali i želje s obzirom na to da jednom postavljene pločice najčešće stoje na podu ili zidu i po nekoliko godina.  U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta prilikom odabira i kupovine idealnih pločica za vaš dom.

1. Posjetite nekoliko trgovina

Prije nego što se zaputite u kupovinu, dobro razmislite kakvu boju pločica želite kupiti te hoće li se ona uklapati u interijer. Pregledajte časopise ili internetske stranice na kojima stručnjaci daju savjete o preuređenju. Kada se zaputite u trgovinu, obavezno zatražite kataloge proizvođača pločica te ih usporedite s pločicama koje nude ostale trgovine. Savjetujemo da posjetite više prodavaonica jer mnoge od njih imaju identičnu ponudu, a cijene im se znatno razlikuju.

2. Odabir prave klase pločica 

Kao i većina kućanskih uređaja i preparata, tako se i pločice razliku po klasama, od kojih je klasa 1 svakako najkvalitetnija. U nekim trgovinama klase pločica nisu naznačene etiketom pa stoga svakako upitajte prodavača za savjet. Razlike vam možda neće biti odmah uočljive, ali će primjerice keramičke pločice niže klase nakon nekoliko godina puno prije početi pucati od pločica više klase. Prevelike razlike u cijeni između prve i treće klase uglavnom nema, tako da vam to ne bi trebalo predstavljati prepreku prilikom odabira. 

3. Određeni materijal za određenu namjenu

Pločice se itekako razlikuju po materijalu od kojeg su izrađene i stoga svakako obratite pažnju na to za koju prostor su namijenjene. Primjerice, ma koliko god ste željni staviti zidne pločice na pod jer vam se sviđaju boja i uzorak, one su s razlogom namijenjene samo zidnim površinama. Zidne pločice su mekše od podnih te su najčešće glazirane i glatke. Zbog toga je hod po njihovoj površini često riskantan jer postoji mogućnost da se poskliznete i padnete, a to biste svakako trebali nastojati izbjeći. Proizvođači obično kreiraju podne pločice vizualno identične zidnima (ali se razlikuju po sastavu) pa ako baš želite jednaku kombinaciju, radije onda potražite takve pločice umjesto da kupujete one namijenjene drugačijoj podlozi.

4. Provjerite proizvođača

Kao što vrijedi i za hranidbene namirnice te sve ostale potrepštine koje kupujete, i u ovom slučaju je važno znati porijeklo proizvoda koje kupujete. Talijanske i španjolske pločice su odavno na jako dobrom glasu s obzirom na kvalitetu materijala i izrade. Također, ne zaboravite i na hrvatsku proizvodnju keramičkih pločica. Za savjet pri kupovini radije pitajte prodavača umjesto da kupite pločice, a da niste niti pogledali njihovu deklaraciju. Na tržištu se nalazi mnogo pločica koje dolaze iz tvornica iz raznih zemalja koje masovno izrađuju pločice niže kvalitete, dok i  je cijena poprilično visoka. Nemojte da vas to zavara – niti u ovom slučaju ne znači da će viša cijena pločice automatski značiti i njezinu bolju kvalitetu. Dobar proizvođač će rado na pozadinu svojih pločica staviti deklaraciju pa je prilikom kupovine svakako potražite.

Prije same kupovine, dobro razmislite o materijalu, boji i veličini pločica koje vam trebaju. Ako niste sigurni koje odabrati, svakako se posavjetujete s prodavačima i stručnjacima koji će vam rado pomoći savjetom.  

 

 

0.029792