prijava / registracija

5 prijedloga pločica za dvorište i terasu

objavljeno: 21. May. 2018. | kategorija: Arhitektura Enterijer Eksterijer

Pomažemo vam da lakše izaberete pločice za vašu terasu i dvorište. Saznajte na šta treba da obratite pažnju.

Pločice za terase i dvorišta najčešće imaju teksturu kamena ili drveta. Zajedničko im je da je to granitna keramika s dobrom protivkliznošću. Osnovna odlika granitne keramike jeste da je ona u cijelom svom presjeku od istog materijala, i da je otporna na atmosferske uticaje. Za razliku od prirodnih materijala, mermera ili granita, granitna keramika, koja je dobila ime samo po tome što ima mehaničku čvrstoću kao i granit, ne ostaju fleke, odnosno, lako se uklanjaju običnim pranjem. Međutim, na šta još treba obratiti pažnju? Pročitajte u nastavku.

Pločice za terase i dvorišta moraju biti protivklizne iz očiglednih razloga. Obratite pažnju da pločice imaju oznaku R11 što znači da su hrapave i pogodne za eksterijere jer je njihova završna obrada hrapava. Za unutrašnje prostore se uzimaju pločice sa oznakom R9.

Kada birate pločice za terasu i dvorišta izbjegavajte svetlije tonove kao što je bež. Fokusirajte se na sivkaste nijanse, a preporuka je da pločice za spolja budu prošaranih tekstura, odnosno, da na sebi imaju varijacije u tonovima. Na ovaj način, prljavština će manje biti vidljiva.

Izbjegavaju svijetle fuge jer se lako prljaju i postaju crne. Bolji izbor je fug masa sive ili braon boje, ali ne i potpuno tamne, odnosno, crne. 

Sada kada znate koje karakteristike pločice trebaju da ispune, znaćete lakše da izaberete prave a mi ćemo vam pomoći sa 5 zanimljivih prijedloga:

1. Kamena elegancija

2. Granitne pločice u zanimljivim slogovima

3. Pločice za travnjak

4. Neprevaziđeno drvo

Osim teksture kamena, na terasama će sjajno izgledati pločice sa teksturom drveta. 

Kod pločica s teksturom drveta se hrapavost ne vidi golim okom već se samo može osjetiti na dodir. Razlog tome je što se kvarcni pijesak dodaje na gornju površinu pločice i peče nakon toga. Ista pločica se proizvodi u protivkliznoj i natur završnici i zbog toga se u enterijer i eksterijer mogu postaviti pločice koje izgledaju identično.

5. Kamen za bazen

 

eGradnja.ba/gradnja.rs

0.022867