prijava / registracija

Novi materijal skladišti i emituje toplotu mjenjajući svoje agregatno stanje

objavljeno: 25. May. 2022. | kategorija: Arhitektura
 
Tim istraživača sa njemačkog Univerziteta Martin Luther u Haleu i Univerziteta u Leipzig-u razvio je novi materijal za skladištenje toplote koji bi mogao da se integriše u objekte radi poboljšanja energetske efikasnosti.

Supstanca je nazvana „materijal za promjenu faze sa stabilizovanim oblikom“, ili skraćeno ss-PCM, što bi značilo da može da promjeni stanje iz čvrstog u tečno i apsorbuje toplotnu enegiju tokom ovog procesa. Na taj način uskladištena toplota se zatim ponovo oslobađa kada se materijal stvrdne.

Ako bi se integrisao u zidne panele, materijal bi apsorbovao toplotu dok je sunčano, a zatim oslobađao toplotnu energiju nazad u objekat kada temperature padnu.

Stabilan, efikasan i ekološki prihvatljiv

Profesor Tomas Han sa Instituta za hemiju na MLU navodi da prednost ovog materijala leži u u tome što on ne samo da skladišti i ispušta znatno više toplote, već je i stabilniji i napravljen je od ekološki prihvatljivih masnih kiselina i aditiva koji se nalaze u rižinim ljuskama.

„Materijal ss-PCM može da skladišti do pet puta više toplotne energije od komercijalno dostupnih kompozitnih PCM ploča, ali ima nisku mehaničku stabilnost. Stoga smo nedavno sintetizovali ss-PCM sa visokom mehaničkom stabilnošću putem novog sol-gel procesa uz pomoć porogena“, objasnili su za DesignBoom njemački istraživači.

Kako tim navodi, ovaj stabilan, efikasan i ekološki prihvatljiv novi materijal mogao bi biti idealan u građevinskoj industriji za izradu termičke mase.

Ako bi se integrisao u zidne panele, materijal bi apsorbovao toplotu dok je sunčano, a zatim, tokom noći, oslobađao toplotnu energiju u objekat kada temperature padnu.

 Materijal čuva i do 24 puta više toplote na 10 stepeni od konvencionalnog betona ili zidne ploče.

Naravno, već postoje građevinski materijali koji imaju ovu funkciju, kao što su beton ili opeka, ali istraživači su otkrili da je njihov materijal mnogo efikasniji, jer čuva i do 24 puta više toplote na 10 stepeni od konvencionalnog betona ili zidne ploče.

Profesor Han napominje da je jedna od najbitnijih činjenica da se paneli napravljeni od mješavine sa ovim novim materijalom neće topiti, jer je materijal za skladištenje toplote zatvoren u okvir od čvrstog silikata i ne može da „pobjegne“ zbog velikih kapilarnih sila.

Sledeći koraci u istraživanju su fino podešavanje materijala i povećanje malih laboratorijskih testova. Tim je takođe predložio i da se materijal može koristiti za pasivno hlađenje fotonaponskih sistema i baterija, čime bi se povećala njihova efikasnost

gradnja.rs/egradnja.ba

oznake:   ss-PCM

Slični članci


0.039972