prijava / registracija

Novi trendovi za pametne kuće sa sajma CES 2022 u Las Vegasu

objavljeno: 17. Jun. 2022. | kategorija: Enterijer

Kamera koja snima isporučeni paket ispred vrata, high-tech kućne teretane i naprava za mjerenje kvaliteta sna samo su neki od proizvoda nastalih pod uticajem pandemije. 

S obzirom na brzinu napretka tehnologije, uvijek je korisno imati uvid u nove inovacije i pametne uređaje koji će se uskoro možda naći i u vašem domu.

Tako je na godišnjem Sajmu potrošačke elektronike (CES), koji je završen prošle nedelje u Las Vegasu, predstavljen čitav spektar inovativnih tehnoloških naprava, sa reakcijama posetilaca u rasponu od „Sjajno!“ do „Da li nam je to zaista potrebno?“.

A koji su to novi trendovi kada su pametne kuće u pitanju i kako funkcionišu impresivni uređaji koji ih primenjuju – otkrićemo vam u tekstu koji slijedi.

Povezivanje i razdvajanje

Uspon omikron soja tokom ove zime podjsetio nas je na to koliko pandemija nastavlja da remeti naš svakodnevni život.

Nedostatak putovanja i konstantan rizik za stariju populaciju i ljude sa oslabljenim imunitetom značili su da smo morali da budemo kreativni da bismo ostali u kontaktu – a na sreću, tehnologija se pojavljuje kako bi sve to učinila malo podnošljivijim, piše ArchitecturalDigest.

Bravia Cam iz kompanije Sony, na primjer, dolazi ugrađena u vrhunske TV modele ove kompanije i omogućava praćenje video konferencije direktno na ekranu.

Međutim, njene karakteristike idu mnogo dalje od toga. Sony daje neka moćna obećanja u vezi sa kontrolom pokreta, a kamera automatski detektuje udaljenost gledalaca od televizora radi optimalne kalibracije slike.

Zvučnici koji poništavaju eho, 4K ekran i integracija sa Microsoft Teamsom olakšaće svakodnevne sastanke.

Takođe, kompanija Dell dodaje svom repertoaru za život na daljinu novi UltraSharp 32 4K konferencijski monitor, za koji se nada da će ublažiti neke probleme kod video-konferencija.

Zvučnici koji poništavaju eho, 4K ekran, tasteri za konferenciju (kao što je isključen zvuk i isključena kamera) i integracija sa Microsoft Teamsom olakšaće svakodnevne sastanke, a vizuelno smanjenje buke i automatsko prilagođavanje svjetlosnim uslovima trebalo bi da omoguće da korisnici izgledaju i zvuče dobro i na ekranu.

Pojačavanje bezbjednosti

Online kupovina ima svoje prednosti, ali njen rast je ustupio mjesto novoj pošasti: krađi isporučnenih paketa s tremova kuća. U nastojanju da osujete kradljivce, mnogi kućevlasnici su pojačali obezbjeđenje svog doma, instalirajući kamere na vratima koje mogu – u najmanju ruku – da uhvate počinioca na djelu. Ovogodišnji CES pokazao je da ovi uređaji dobijaju nove, pametnije funkcije.

Eufy, brend namenjen pametnim kućama, prednjači u ovom trendu. Njihovo rešenje je dualna kamera na baterije sa rezolucijom 1080 piksela. Jedna kamera snima posjetioce na tremu u vidnom polju od 160 stepeni, dok druga snima ispod nivoa očiju, osnosno sam paket, sa opsegom od 120 stepeni.

Vještačka inteligencija u ovom uređaju pomaže da se prepoznaju isporuke ostavljene ispred vrata, a u stanju je čak i da identifikuje prijatelje i članove porodice. 

Tu je i rešenje „sve u jednom“, iza kojeg stoje kompanije Masonite, Ring i Yale, a u pitanju su superpametna — i superbezbjedna — ulazna vrata.

Ovi proizvođači su se udružili kako bi na tržište izbacili M-Pwr Smart Door, proizvod koji integriše vrata, kameru na vratima, pametnu bravu, LED osvjetljenje koje se aktivira pokretom, pa čak i senzor statusa samih vrata.

Pritom, kupci neće morati zauvijek da se oslanjaju na ove  komponente – pojedinačni novi elementi mogu se nadograditi vremenom i u skladu s novijim verzijama.

Karakteristike po vašem izboru

Od temperature boje osvetljenja do jačine alarma rerne — u današnje doba možete da izaberete željene nivoe rada uređaja putem aplikacije ili glasovne komande i nikada ne morate da brinete da će neko ući u vaš dom kada on ne izgleda baš onako kako želite.

Tako je ove godine Samsung predstavio model frižidera s francuskim vratima (u konfiguraciji sa troje i četvoro vrata), kao dio svoje personalizovane linije Bespoke, što znači da potrošači mogu dobiti uređaj birajući između 12 različitih boja i dvije završne obrade.

Na CES-u 2022. takođe je predstavljen i Freestyle, prenosivi „tri u jedan“ pametni uređaj od Samsunga. Glavni dio ovog gedžeta, teškog nešto manje od kilogram, jeste njegov projektor, sposoban da projektuje ekran od 100 inča, bilo da se nalazi na stolu ili visi sa zida ili plafona. Takođe, Freestyle deluje i kao pametan zvučnik i uređaj za ambijentalno osvjetljenje.

Uređaji namenjeni starijima

Prema nedavnom istraživanju udruženja američkih penzionera AARP, oko 70% ispitanika starijih od 50 godina želi da ostane u svom sadašnjem domu ili zajednici u poznim godinama života. Da bi to i ostvarili, mnogi ispitanici su izjavili da bi morali da modifikuju svoje domove radi pristupačnosti.

Značajno je da je više od polovine ispitanih odraslih bilo otvoreno za ideju da se na njihovom imanju izgradi pomoćna stambena jedinica, tzv. ADU (eng. accessory dwelling unit), za smještaj voljene osobe kojoj je potrebna njega. Imajući na umu ove rezultate, nekoliko igrača u industriji stavilo je pristupačnost i starenje na jednom mjestu u prvi plan svog inovativnog razmišljanja.

Tako je na CES-u proizvođač pametne rasvjete Sengled predstavio proizvod pod nazivom Smart Health Monitoring Light, sijalicu povezanu na Wi-Fi ili Bluetooth koja koristi radarsku tehnologiju za mjerenje kvaliteta sna, otkucaja srca i drugih biometrijskih podataka.

Tehnologija detekcije pokreta svjetla (slična onoj koja se nalazi u operativnom sistemu vazdušnih jastuka u automobilima) osmišljena je tako da otkrije pad i primjeti kada vitalni znak odstupi od unaprijed podešenih parametara, aktivirajući pritom promjenu boje svetla ili šaljući obaveštenje putem aplikacije Sengled Home.

Na jednom drugom mjestu na sajmu, kompanija Kohler predstavila je PerfectFill, uređaj koji može da dovede vodu u kadi do unapijred podešene temperature i nivoa putem glasovne komande ili aplikacije Kohler Konnect.

Kućne teretane odlaze korak dalje

Pandemija je dovela i do porasta proizvodnje elegantne opreme za vježbanje koja štedi prostor, a uvođenje fitnesa na CES 2022 dokazuje da se trcii za što praktičnijim kućnim teretanama ne nazire kraj. Impresivni novi proizvodi iz ove kategorije uključuju i Clmbr, samostojeću mašinu za penjanje sa digitalnom bibliotekom različitih vrsta treninga koja se pokreće pomoću aplikacije.

Sa osnovom nešto manjom od 80 kvadratnih centimetara, Clmbr je savršena teretana za one koji kubure s nedostatkom prostora.

Njegov novi „kolega“ –  Vitruvian Trainer+ eliminiše glomazne ploče od livenog željeza za vježbe sa tegovima stvarajući otpor do 200 kilograma u jednom kompaktnom uređaju.

Niz dodataka, uključujući ručke, konopac za tricepse, šipku i drugo, pretvara ovu mašinu u svjestrani poligon za vježbanje, a njen ugrađeni algoritam prati mogućnosti korisnika i podstiče poboljšanje tokom treninga.

 

gradnja.rs/egradnja.ba

Slični članci


0.085139