prijava / registracija

Novi solarni prozori proizvodiće i do 50 puta više električne energije

objavljeno: 25. Aug. 2015. | kategorija: Obnovljiva energija
 
Solarni prozori svakako nisu novina na tržištu, ali sigurno je da svaki put kada se pojave neki novi, izazivaju pažnju. Ovih dana kompanija SolarWindow Technologies, predstavila je svoj solarni prozor za koji tvrdi da može da generiše i do 50 puta više energije od konvencionalnih fotonaponskih panela. 

U Merilendskoj kompaniji, ističu  da je zapravo riječ o “premazu” koji se lako može primjeniti na bilo kojem prozoru ili plastičnoj površini.

Premaz je prvenstveno organskog porijekla i načinjen je od ugljenika, vodonika, azota i kiseonika. Sami naučni detalji vezani za funkcionisanje solarnog prozora, se za sada čuvaju u tajnosti, mada se pretpostavlja da se princip rada bazira na konverziji, ne samo nevidljivog UV i infracrvenog zračenja (kao što je slučaj kod TLSC), već i zračenja koja su vidljiva ljudskom oku. Premaz se sastoji od nekoliko slojeva, od kojih su najvažniji aktivni sloj u kojem se generiše električna energija usljed absorpcije svjetlosti, i sloj transparentnih provodnika koji imaju ulogu provođenja generisane električne energije. Predviđeno je da premaz sa unutrašnje strane stakla kako bi se sačuvao od oštećenja i vremenskih nepogoda. Kako bi se dodatno smanjili troškovi premazi su tako razvijeni da se mogu lako integrisati u već postojeće procese proizvodnje stakla.

U kompaniji ističu da je period otplate jednog ovakvog sistema svega godinu dana, što je neuporedivo kraće nego za konvencionalne solarne sisteme (od 5 do 11 godina). Takođe, veruju da ova tehnologija može dostići isti vijek trajanja od 25 godina, kao i konvencionalni solarni paneli. Zanimljivo, zar ne? Jedino što se još čeka jeste početak komercijalizacije projekta, koja je najavljena u narednih 28 meseci.

0.028318