prijava / registracija

VRATA I IZBOR VRATA

objavljeno: 26. Jun. 2016. | kategorija: Eksterijer Enterijer

Jedna od civilizacijskih tekovina koja je bitno promijenila pojam ljudskog življenja jesu vrata,  jer kada je čovjek na svoja primitivna skloništa stavio vrata pretvorio ih je u staništa. Odnosno, prestao je samo da se štiti i sklanja i počeo je da stanuje.

Gledano sa arhitektonske strane, vrata su pokretna struktura, jednostavna ili složena, čija je osnovna funkcija da zaštiti ljude ili imovinu u zatvorenom objektu od spoljnih opasnosti – elementarnih nepogoda, divljih životinja, neprijatelja ili provale, ali i da omogući ulaz ili izlaz iz zatvorenog u otvoreni prostor. Od posve primitivnih materijala i konstrukcije u početku, vremenom su postajala sve složenija i raskošnija, odslikavajući socijalni status i značaj svojih vlasnika.

Dom nije samo kuća. Dom je mjesto za koje znamo da je naše, gdje možemo da se opustimo i gdje se osjećamo lagodno i sigurno. Dom je i mjesto gdje su naši najmiliji. Da bi zaista mogao da bude sve to, i siguran i bezbjedan za naše najdraže, mora se poći od samog ulaza. Nije svejedno kakva su vrata, jer ona su ta koja nam garantuju sigurnost.

Svako voli da ostavi dobar prvi utisak, a prvi utisak Vašeg doma predstavljaju upravo ulazna vrata. Ulazna vrata su zaista svojevrsna vizit karta i trebala bi svojim estetskim karakteristikama da “pozivaju” posjetioce, da budu prijatna za oko i da se uklapaju u eksterijer kuće. Pošto je ovaj važan element namjenjen i da zaštiti sve koji se nalaze u unutrašnjem prostoru kuće, neophodno je da bude funkcionalan, trajan i otporan na vlagu. Izuzetno su važne dimenzije vrata u odnosu na kompletno pročelje, kao i dimenzija vrata, koja osigurava nesmetan, komotan ulaz u stambeni prostor.

Upravo zbog toga što čine stub doma i domaćinstva, svaka porodica nađe se u situaciji da treba da bira vrata za svoju kuću. Koje su smjernice prilikom izbora i na šta trebate obratiti pažnju kada krenete u razgledanje i kupovinu jednih od stubova domaćinstva?!

Na ove dvije stavke morate obratiti pažnju prije no što izaberete i platite vrata za svoj dom:

  • kvalitet i bezbjednost
  • estetika

Veoma bitni savjeti za kupovinu vrata:

  • prije svega istražite salon proizvođača kod kojeg kupujete vrata, razmotrite cijene i provjerite koliko je radno iskustvo iza majstora za koje ste se odlučili.
  • ne trebate se razmetati novcem niti kupovati vrata sa previše brava i osiguravajućih pomagala jer upravo na taj način možete privući nepoželjne goste, trebate izabrati solidna i pouzdana vrata pogotovo za ulazna.
  • ne pretjerujte u dizajniranju i nepotrebnim detaljima jer se lako može pretjerati i umjesto očekivanog rezultata da dobijete upravo suprotan.
  • ne štedite na kvalitetnom okviru niti na sigurnosnim vratima , jer će se, svakako, ulaganje isplatiti na duži niz godina.

Ukoliko obavite sva mala dodatna istaživanja pred kupovinu , nećete napraviti kardinalnu grešku pri izboru vrata za vaš dom. Veliki izbor kvalitetni vrata možete pronaći u kompaniji Sapid d.o.o.

 

0.212604