prijava / registracija

Drvene baštenske kućice: Šta je potrebno znati o ovim objektima

objavljeno: 20. Oct. 2022. | kategorija: Arhitektura Eksterijer

Za ove montažno-demontažne objekte nije potrebna građevinska dozvola, a namenjene su ne samo za odlaganje alata i materijala već i za predah od rada. 

Drvene kućice su praktično rješenje za bašte i njive jer pružaju sklonište od atmosferskih uticaja ali su one prvenstveno napravljene kao mjesto za smještanje alata.

Drvene baštenske kućice se najčešće proizvode površine 6 do 12 metara kvadratnih po mjeri ili se kupuju gotove.

Za njihovu izradu najčešće se koristi čamovina, bijeli bor ili običan bor. Koriste se suhe daske ili poluoblice debljine od 2 do 9 cm. Ovaj odabir materijala najviše utiče kasnije i na cjenu baštenskih kućica.

Konstrukcija se izvodi od čamove drvene građe, to jest greda 9×9 ili 10×10 centimetara koje su povezane čamovim štaflama. Patosni deo roštilja mora biti premazan bitulinom kao zaštitnom hidroizolacijom preko koje se kasnije postavlja OSB ploče debljine 18mm.

U zavisnosti od potreba, zidovi mogu da imaju izolaciju u vidu stiropora ili kamene vune.

Za krovni pokrivač se najčešće koristi crijep ili lim. 

Kao zaštitni sloj na atmosferske uticaje koristi se najčešće završni lakovi na akrilnoj bazi. Ove završne slojeve je potrebno obnavljati, odnosno kućicu je potrebno premazivati sa vremena na vrijeme.

Po mjeri ili u dijelovima

Mogu se praviti po mjeri, gde je u cijenu uračuna i montaža, a mogu se kupiti i u prodavnicama međutim onda je potrebno da je sami sastavite.

 

gradnja.rs

Slični članci


0.078004