prijava / registracija

Kuća od konoplje napravljena od prefabrikovanih montažnih panela

objavljeno: 14. Mar. 2023. | kategorija: Arhitektura Obnovljiva energija Enterijer Eksterijer

Konstrukcija ovog objekta podignuta je u roku od samo dva dana primenom panela od konobetona – kombinacije betona sa konopljom.

Britanska firma Practice Architecture je zajedno s farmerima koji se bave uzgajanjem konoplje u okolini Kembridža uspešno završila izgradnju doma na Farmi Margent, koja se prostire na 20 hektara.

Primarni cilj projekta nazvanog Flat House bio je da se pokažu građevinske mogućnosti koju pruža industrijska konoplja, brzorastuća vrsta biljke kanabis.

Ekološki prihvatljiv građevinski materijal

Naime, konoplja se sve više koristi u komercijalnoj proizvodnji, od odeće do biogoriva. Takođe, sve više se koristi i kao ekološki prihvatljiv građevinski materijal zbog svoje mogućnosti da zarobi ugljenik

Farma Margent se, između ostalog, odlučila na ovaj projekat i zato što uzgaja sopstvene zalihe konoplje, te su vlasnici podstakli arhitekte iz Practice Architecture da baš ovu biljku koriste za podizanje svoje nove rezidencije, piše Dezeen.

Osim što izgradnja i dalji život ove kuće, kako kažu arhitekte, emituje „neverovatno nizak sadržaj ugljenika“, ona je takođe i van infrastrukturne mreže, te se grejanje i struja obezbeđuju preko kotla na biomasu i fotonaponskih panela smeštenih na krovu.

Arhitekte trenutno čekaju dokumenta kojima će se i zvanično potvrditi da je dizajn kuće zaista bez ugljenika, a prema navodima iz Practice Architecture mera nulte emisije ugljenika se obično procenjuje na osnovu količine ugljenika tokom životnog veka objekta, a ne na osnovu nivoa ugljenika za vreme njegove izgradnje.

Montažni paneli za brzu i efikasnu gradnju

„Radikalna stvar u vezi sa objektom nije toliko u njenom statusu nulte emisije ugljenika, već više u upotrebi prirodno uzgojenih materijala, u projektovanju bez upotrebe plastike gde god je to bilo moguće i u veoma niskom sadržaju ugljenika u poređenju sa konvencionalnim konstrukcijama“, rekli su iz Practice Architecture.

Kako dodaju autori arhitekture, ovaj projekat videli su i kao dodatnu šansu za kombinovanje konoplje kao materijala i tehnike montažne gradnje.

„Radimo sa konopljom već neko vreme, ali ovo je prvi projekat gde smo dizajnirali i primenili montažni sistem gradnje. Razvoj sistema van lokacije nam je omogućio da gradimo efikasno, brzo, ali i da gradimo tokom hladnijih meseci u godini, što bi ipak bilo teže sa standardnom konstrukcijom od konoplje“, dodali su iz britanske firme.

Radeći van lokacije u saradnji sa inženjerima i stručnjacima za razvoj materijala, studio je razvio velike ploče napravljene od konopljinog betona, odnosno od mešavine konoplje i kreča. One su zatim prevezene do farme i u roku od samo dva dana montirane u konstrukciju objekta Flat House, na temeljima postojeće štale.

Paneli su u enterijeru ostavljeni kao potpuno izloženi, stvarajući tople, teksturirane površine u životnim prostorima i ovakav ambijent dopunjen je sa nekoliko drvenih elemenata poput vrata, ograde stepeništa i potpornih stubova.

Arhitekte su objasnile i da su materijali prozračni, što znači da regulišu vlagu u vazduhu, kao i da su otporni na vlagu i buđ, te pružaju zdravije okruženje i kvalitet vazduha.

Pločice od konoplje za oblaganje fasade

Spavaće sobe i kupatilo su smešteni u prizemlju kuće, zajedno sa prostorom za sedenje dvostruke visine koji je skoro u potpunosti prekriven staklom. Opremljen je komadima drvenog nameštaja i tkanim podnim oblogama.

Kroz projekat se pružila i prilika da Practice Architecture i Farma Margent razviju pločice od konopljinih vlakana, koje su korišćene za oblaganje fasade kuće. Svaka pločica je vezana smolom na bazi šećera dobijenom iz poljoprivrednog otpada.

Farmu Margent inače predvode televizijski i filmski producent Stiv Baron i njegova poslovna partnerka Fonda Denam. Oni su se pre ovog projekta udružili sa ekskluzivnim klubom The Conduit, kako bi napravili poslužavnike na bazi konoplje, kao i podmetače za piće i etikete s brojevima za kapute.

Slični članci

Konoplja kao građevinski materijal... Arhitektura Enterijer Eksterijer | 23.02.2022
Kako iskoristiti konoplju, imate hiljade načina da konoplja postane gradivni materijal, osnova za izradu posuda, torbi, kutija, kanapa… Mogućnosti konoplje

0.032027