prijava / registracija

Prozori od hidrogel stakla propuštaju više svjetlosti i manje toplote

objavljeno: 24. Feb. 2023. | kategorija: Arhitektura Enterijer Eksterijer

Vrijeme je za revoluciju stakla! Prozori sa hidrogel premazom debljine od samo nekoliko milimetara smanjuju unutrašnju temperaturu i do 3,5 °C. 

Istraživači u Kini sada su testirali  prozore sa hidrogel staklom, materijalom koji može selektivno da smanji sunčevu toplotu bez blokiranja njegove svjetlosti.

Nepoželjne osobine običnog stakla

Obično staklo je dizajnirano da omogući vidljivom svjetlu da prođe i osvjetli prostoriju, ali njegove osobine u vezi infracrvenog svjetla – koju osećamo kao toplotu – manje su poželjne.

Staklo propušta blisko infracrveno zračenje sunčeve svjetlosti, istovremeno sprečavajući da srednjetalasna infracrvena svjetlost izađe iz prostorije, što dovodi do zagrevanja zgrade.

Ljeti ta zagušljiva vrućina tjera ljude da češće uključuju klima-uređaj, što rezultira većom potrošnjom energije, piše New Atlas.

Da bi pokušali da se suprotstave tom problemu, naučnici sa Univerziteta Vuhan eksperimentisali su sa novim materijalima za prozore koji različito reaguju na svjetlost.

Hidrogel premaz debljine od samo nekoliko milimetara preko stakla je dizajniran da reflektuje više bliske infracrvene svjetlosti spolja i omogući više srednjetalasnog infracrvenog svjetla da izađe napolje, a da pritom prozor ostane jednako providan za vidljivu svjetlost.

Ideja je da fotoni vidljive svjetlosti mogu prodrijeti preko jedan metar u vodu, dok fotoni u bliskom infracrvenom dijelu spektra mogu da prodre samo nekoliko milimetara. Pošto su hidrogelovi uglavnom napravljeni od vode, to ih čini korisnom, selektivnom barijerom.

Čak 96% infracrvene svjetlosti u svemir

Tokom testiranja, tim je otkrio da hidrogel staklo emituje čak 96% infracrvene svjetlosti direktno u svemir, pošto ove talasne dužine ne blokira atmosfera. Ovo bi pomoglo da unutrašnjost zgrade bude hladnija.

Važno je istaći da hidrogel staklo ne izgleda tamnije od običnog stakla – u stvari, ono propušta malo više svjetlosti. U zavisnosti od debljine sloja hidrogela, propuštalo je do 92,8% vidljive svjetlosti u prostoriju, u poređenju sa 92,3% za obično staklo.

Tim je testirao performanse hidrogel stakla na maketama kuća dimenzija 20 x 20 x 20 cm, sa debelim izolovanim zidovima i jednim velikim prozorom. Senzori su pokazali da su hidrogel stakleni prozori smanjili unutrašnju temperaturu i do 3,5 °C.

Tim kaže da bi ovaj materijal mogao pomoći u smanjenju potrošnje energije za hlađenje, što bi koristilo i životnoj sredini i novčanicima potrošača.

Hidrogelovi su takođe uobičajeni i jeftini, tako da bi trebalo da budu relativno jednostavni za uvođenje, što bi im moglo dati prednost u odnosu na druge, složenije pametne prozore

 

gradnja.rs

oznake:   prozori

Slični članci

Predstavljeni pametni prozori koji sami provjetrav... Arhitektura Enterijer Eksterijer | 27.03.2018
  Na najvećem Svjetskom sajmu prozora, vrata i fasada u Nirnbergu proteklog vikenda promovisano je najnovije dostignuće u ovoj oblasti građevinarstva

0.037579