prijava / registracija

Drvena staza u dvorištu

objavljeno: 27. Sep. 2015. | kategorija: Eksterijer
Nemojte žuriti da uklonite drvo iz vašeg dvorišta ili sa placa ako ga je srušio vjetar ili je staro i osušilo se. Iskoristite ga! 

Zahvaljujući prirodi imate prvoklasni materijal i sjajnu mogućnost da kreirate mnogo interesantnih stvari, koje vam između ostalog mogu i realno koristiti u svakodnevnom životu. Sjajni primjer dobrog iskorištenog starog drveta je staza od oblica isječenog drveta u vašem dvoristu ili na placu.

U današnje vrijeme nikoga nećete iznenaditi dvorišnom stazom koja je prekrivena kamenom ili keramičkim pločicama. Takođe, već viđene mnogo puta su dvorišne asfaltirane staze ili staze zalivene betonom. Mnogo originalnije će izgledati staza u vašem dvorištu ako iskoristite, na prvi pogled ne mnogo interesantni materijal, kao što su manji panjevi ili oblice starog, suhog drveta ili dijelovi daske isječeni prema vašoj zamisli i dimenzijama. Ionako su u stara vremena, kada beton nije postojao, dvorišta privatnih kuća, trotoari i mali mostovi bili izrađeni od drvenih dasaka i oblica.

Materijali i instrumenti koji su neophodni da bi se napravila dvorišna staza od drveta su: deblo starog i suhog drveta, kolut plastične folije, crvena glina, rastvor betona, laneno ulje, pijesak, moćna električna testera, četka za farbanje.

Pomoću električne testere isjecite deblo drveta na pravilne prstenove debljine oko 5 cm. Laneno ulje treba zagrijati, ne pretjerano, nikako ne bi trebalo da proključa. Sljedeći korak - zagrijano laneno ulje treba ravnomjerno nanijeti na drvene prstenove prethodno isječene, koristeći četku za farbanje. Premazane dijelove drveta treba ostaviti da se dobro osuše, najbolje prirodnim putem (ostaviti ih napolju izvjesno vreme).

Zatim, treba odrediti veličinu i dimenzije dvorišne staze. Na označenoj željenoj površini gdje će biti vaša staza, iskopajte sloj zemlje, oko 8-10 cm dubine i tu površinu prekrite pažljivo glinom ili plastičnom folijom. Nije važno koji materijal ćete iskoristiti – oba će poslužiti svrsi a to je da obezbjede da drveni prstenovi ne dodiruju zemlju i da se tako zaštite od vlage. Zaštitom dveta od vlage produžićete vijek vaše staze, jer će drveni dijelovi duže ostati cijeli. Hidroizolacija na ne tako amaterski način. Preko hidroizolacionog sloja pospite sloj pijeska, pa poredajte osušene drvene prstenove prema rasporedu koji vam se sviđa. Naravno, trudite se da drvene prstenove slažete što bliže jedan drugom, kombinujući veće i manje, da bi se formirala ravna površina. Kada poredate sve drvene dijelove, formirajte željenu stazu do kraja, provjerite da li svi prstenovi leže na istoj dubini. Cilj je postići što ravniju površinu. Prostor koji ostane prazan između dijelova drvenih prstenova teba zaliti betonom ili posuti sitnim bijelim kamenjem. Nakon ovog koraka, vaša staza je gotova.

Rezultat je da ste dobili vrlo originalnu dvorišnu stazu koja se mnogo razlikuje od betonskih ili asfaltiranih staza koje možemo vidjeti u većini dvorišta . I još – drvena staza se jako dobro uklapa u sam izgled zasađenih i održavanih dvorišta ili placeva u prirodi. Takođe, ovakva staza je dugotrajna i dobro podnosi sve vremenske prilike.

NM

0.027451