prijava / registracija

Kako podijeliti potkrovlje u nekoliko soba

objavljeno: 27. Sep. 2018. | kategorija: Arhitektura Enterijer

Moderno dizajnirana potkrovlja nude obilje mogućnosti, te sa pravilnim rasporedom prostora možemo ostvariti sve svoje želje o uređenju.

Zoniranje potkrovlja

Prije kupovine stana u potkrovlju ili renoviranja istog, trebate razmisliti kako podijeliti prostor i šta u njemu funkcioniše. Idealno rješenje je podijeliti potkrovlje u prostor za dnevni boravak i prostor za spavanje i odmor.

Funkcija svake prostorije mora biti jasno definirana. Počnite od spavaće sobe – to je srce potkrovlja, najsvjetlije i najtoplije mjesto u njemu. Izolirajte ga od ostatka kuće – to će vam pomoći stvoriti ugodnu i intimnu atmosferu.

Ostale sobe uredite da se međusobno nadopunjuju. Bolje je da je dnevni boravak bliže spavaćoj sobi. Dok kuhinja, naprotiv, treba biti odvojena od zone za odmor, tako da mirisi hrane ne prodiru tamo, a izgled posuđa ne kvari dojam interijera.

Kupaonica i ostava također zahtjevaju izoliranu lokaciju.

Zoniranje malog potkrovlja

Ponekad je prostor toliko mali da je strogo zoniranje jednostavno nemoguće. U tom slučaju možete koristiti nestandardna inženjerska rješenja. Na primjer, odvojite kuhinjski ugao od trpezarije kliznim vratima. Tako će kreativni nered koji je ostalo nakon kuhanja biti skriven od znatiželjnih očiju.

Niske kosine ili utori u zidovima mogu biti osnova za izradu ormara ili mini-ostava. Zatvorite nišu zavjesom, draperijom ili staklenim vratima i dobijate potpuno različite stilove. U tom će se slučaju prostor racionalno koristiti.

 

eGradnja.ba/potkrovlje.ba

oznake:   veluxpotkrovlje

Slični članci

Svjetlosni tuneli: Dnevna svjetlost tamo gdje ste ... Eksterijer Enterijer | 02.10.2016
 Dnevna svjetlost igra veoma značajnu ulogu u našem svakodnevnom životu i uvijek je bila značajan faktor u načinu kako se
Pomozite sebi u odabiru pravih krovnih prozora... Eksterijer Enterijer | 23.06.2016
Krovni prozor kao građevinski element mora zadovoljiti funkcije zvučne, toplinske izolacije, ali i osigurati praktično rukovanje. Velux vam donosi nekoliko savjeta
Zdrav život počinje (k)od kuće!... Enterijer | 29.07.2016
Prema nedavnom istraživanju, Evropljanima je zdrav dom mnogo značajniji za zdravlje nego izbjegavanje duhana i redovna fizička aktivnost. Tako da

0.038749