prijava / registracija

Sedina Sinanović- Kvalitet, integritet i poštenje je ključ uspjeha

objavljeno: 28. Apr. 2019. | kategorija: Arhitektura Enterijer

Pri odabiru prikladnog drvenog poda treba pažljivo razmisliti jer se ne radi o investiciji za koju se odlučujemo jednom godišnje već bi ona trebala potrajati godinama. Weitzer Parkett dovela je sam proces sušenja, kao i površinske obrade drveta/parketa na veoma visok nivo koji je prvenstveno zahtijevao ogromno iskustvo u radu sa drvetom kao i milijunska ulaganja u savremene mašine. 

Na ovogodišnjem sajmu namještaja 4 Walls posjetili smo izložbeni prostor kompaniju UNIPAN doo koja je generalni zastupnik Weitzer Parkett za Bosnu i Hercegovinu. Posjetu smo iskoristili i za razgovor sa izvršnom direktoricom kompanije UNIPAN Sedinom Sinanović o trenutnoj situaciji, izazovima s kojima se susreću te planovima ove kompanije u narednom razdoblju.

2018 godina je iza nas. Kakva je protekla godina bila za kompaniju UNIPAN kao generalnog zastupnika Weitzer parkett-a u BiH ?

Godina iza nas je bila veoma uspješna kako u sektoru maloprodaje i prodaje tako i u sektoru građevinarstva gdje mi također imamo veliki udio. U prethodnoj godini realizovali smo projekte poput Hotela 4 * Ibis ACOOR grupacija (sve sobe), hotel 5 * Swissotel svi restorani. Stambeni projekat 'Poljine Hills', 'Apartmani Srebrna Lisica' - Bjelašnica, te mnogobrojne privatne kuće i stanove.

Koji su to najveći problemi na domaćem tržištu sa kojima se susrećete u sklopu svog poslovanja?

Najveći problem sa kojim se susreću sve firme koje se pokušavaju držati kvaliteta ponude, integriteta i poštenja na BH tržištu prodaje kao i ugradnje jeste nedostatak zakonskih regulativa i normi kao i nepoštivanje postojećih u praksi. Ovo ostavlja dosta prostora za nelojalnu konkurenciju.

Kako donijeti odluku o tome koji parket koristiti uzimajući u obzir specifičnost pojedinih objekata i standard ljudi?

Najbitnija odluka koju treba donijeti kod kupovine bilo kojeg materijala za opremanje objekata bilo privatnih ili javnih jeste da se uloži u kvalitet i dugotrajnost proizvoda.

Što se tiče ostalih detalja izbora dimenzije, boje ili obrade kod Weitzer Parkett prozvođača zaista je stvar u ličnim preferencijama i estetskim detaljima s obzirom da kompletan proizvodni program ima istu Garanciju tj. 30 GODINA bez obzira šta kupac odabrao.

Imate li savjet za naše čitatelje kako prepoznati kvalitetan gotovi/višeslojni parket?

Najbitnija stavka kod izbora gotovih parketa jeste država proizvodnje – brend te tradicija firme koja isti proizvodi. Gotovi parketi se na EU tržištu proizvode već nekih 20-tak godina međutim samo par kompanija sa liderom firmom Weitzer Parkett dovela je sam proces sušenja, kao i površinske obrade drveta/parketa na veoma visok zavidan nivo koji je prvenstveno zahtijevao ogromno iskustvo u radu sa drvetom koju ova kompanija posjeduje u 200 – godišnjoj tradiciji obrade drveta te ogromna milijunska ulaganja u savremene mašine za precizno rezanje kao i lakiranje te sušenje istog UV ZRACIMA

Kvalitet i način sušenja drveta u pripremnoj fazi proizvodnje igra glavnu ulogu u kasnijem nerasušivanju parketa – dok površinska obrada garantuje kvalitet i otpornost habajućeg dijela parketa.Firme koje su se počele nedavno baviti proizvodnjom višeslojnog parketa nemaju niti adekvatno iskustvo a pogotovo kvalitetne mašine da bi ponudili najbolji mogući kvalitet proizvoda u ovom momentu.

Evropska unija zahtijeva od proizvođača poštovanje strogih standarda o zaštiti životne sredine. U EU se svake godine pooštravaju standardi ekološke prihvatljivosti. Kako se i koliko u kompaniji Weitzer parkett obraća pažnja na ovaj segment?

Kompanija Weitzer Parkett je vlastitu ekološku proizvodnju parketa podigla na takav nivo da trenutne norme EU pa ni one u pripremi čak ni ne predlažu u narednih deset godina ovakav standard ekološke održivosti i prihvatljivosti. Weitzer Parket je prvi ozbiljniji evropski proizvođač koji je potpisao ugovor sa Greenpeace organizacijom o nekorištenju drveta iz tropskih šuma kojima prijeti deforestacija. Pored ovoga posjeduje i Blue Angel, PEFC I FSC certifikat.

Možemo li očekivati neke novitete iz kompaniji Weitzer parketti u 2019 godini?

U 2019 godini Weitzer Parkett uvodi novi modul prodaje i dalje sa ponudom od preko hiljadu varijanti parketa te se sve više fokusira na personaliziranje/individualiziranje parketa po želji kupca tj. Idesign parket.Parket nije samo nešto čime prekrivamo pod već je poslije zidova i najveća vidljiva kao i korisna površina u životnom prostoru.

Jako je bitno da nađemo taj jedan koji se nama sviđa po svim standardima – od vrste drveta, boje, načina obrade te dimenzije.S obzirom na limitiranost prirodnog materijala drveta zahtjevnost i kompliciranost tehnologije proizvodnje da bi se dobio ovoliki izbor dimenzija, obrada i boja iziskuje ogromna ulaganja u edukaciju i tehnologiju obrade.

Od prvog dana podržavate naš portal, u dobrim i teškim vremenima. Šta je tome razlog?

Portal je postavljen i održava se kao kvalitetna spona između proizvođača/ponuđača i krajnjih kupaca.

Portal predstavlja isključivo brendirane kompanije sa dugogodišnjom tradicijom iza kojih može stajati. Drago nam je da smo mi i firma koju predstavljamo našla na listi Vaših premium klijenata.

Šta biste za kraj poručili budućim potencijalnim kupcima i svima onima koji će ubrzo trebati parket...?

Osnovno - ako kupujete gotovi parket obratite pažnju na zemlju proizvodnje parketa, pogotovo jer na našem tržištu postoje kompanije koje brendiraju svoje kompanije kao austrijske, njemačke itd. iako im je kompletna ponuda materijala proizvedena u Kini – i to ne pod nekim poznatim brendom nego klasični kineski proizvodi proizvedeni po 'standardima' zemlje porijekla tj. Kine.

Ako se radi o klasičnom parketu onda prvo i osnovno kvalitet osušenosti parketa – je ono što igra najveću ulogu u dugotrajnosti i minimalnoj mogućnosti rasušivanja dugoročno.

Slični članci

Ekskluzivni parketi koji su još uvijek dostupni p... Enterijer Akcije | 03.04.2016
Ekskluzivni parketi koji su još uvijek dostupni po AKCIJSKIM cijenama do isteka zaliha. Svi sa GARANCIJOM OD 30 GODINA, fabrički
SAVRŠENA SOLUCIJA ZA POD – VIŠESLOJNI PARKETI... Enterijer | 11.05.2016
KAKO SU VIŠESLOJNI PARKETI POTISNULI MASIVNE PARKETE I LAMINATE Kroz historiju unutrašnjeg opremanja domova, drvo  je imalo svoje posebno mjesto. Ovaj

0.036473