prijava / registracija

Solarni stakleni blokovi kao izvor električne energije

objavljeno: 03. Oct. 2017. | kategorija: Arhitektura

Zgrade imaju veliki broj površina koje su izložene sunčevoj svjetlosti, pa se shodno tome razmišlja u pravcu da se iskoristi još nešto izuzev krovova koji se pokrivaju soalrnim panelima. Već smo videli prozore za sakupljanje sunčeve energije.

Zahvaljujući istraživanju koje se sprovodi na Univerzitetu u Exeteru, uskoro može postojati i mogućnost zamjne prozirnih spoljašnjih zidova sa solarnim staklenim blokovima.

Poznati kao „Solar Squared“ ovi prozirni blokovi sadrže više optičkih elemenata koji svako dolazno sunčevo svjetlo fokusiraju na pojedinačnu solarnu ćeliju. Sve ćelije unutar pojedinačnog bloka su međusobno povezane, dok i sami blokovi mogu biti povezani jedni sa drugima, koji na kraju snadbjevaju električnu mrežu zgrade ili akumulator.

Većina sunčeve svjetlosti prolazi kroz blokove kako bi osvjetlila unutrašnjost zgrade i zbog toga se mogu iznijansirati (zatamniti) po unutrašnjoj površini kako se sobe ne bi previše ugrejale. A kao dodatna korist je što će se time pružiti bolja toplotna izolacija u odnosu na tradicionalne staklene blokove.

Tehnologiju je razvila spinoff kompanija Build Solar, koja trenutno traži partnera za pomoć za izvođenje komercijalnog testiranja. Nadamo se da će gotov proizvod biti dostupan do sljedeće godine. Trenutno nema informacija o troškovima i efikasnosti.

Slični članci


0.032766