prijava / registracija

Pet jednostavnih koraka da povećate štednju energije solarnih sistema

objavljeno: 29. Apr. 2015. | kategorija: Obnovljiva energija

Ako ste odlučili instalirati solarni sistem u vašem domu i niste sigurni o veličini potrebnog sistema, morati ćete napraviti detaljno istraživanje kako bi vidjeli da li je uopće moguće instalirati ga u svom domu.

 Istaknuto 1

Ako instalirate sistem većeg kapaciteta imati ćete veću potrošnju. Sljedećih pet jednostavnih koraka mogu vam pomoći da povećate uštede budućeg solarnog sistema.

Jedan od velikih nedostataka koji ograničava instaliranje solarnih sistema u Bosni i Hercegovini je da država nema usvojen program za bilo kakve poticaje, pa građani nisu ohrabreni da eksperimentišu sa solarnom energijom.

 Istaknutio 2 (lijevo)

Korak 1: Moderni prozori

Neki domovi, i to ne samo oni stariji, imaju tendenciju da puno "dišu". Dakle, prozori i vrata nisu čvrsto zatvoreni i imaju lošu izolaciju. Moderni prozori, posebno dvoslojni su puno bolji izolatori od jednoslojnih prozora. Bili to stari ili novi prozori, treba se povremeno provjeravati izolacija prozora; iznutra i izvana – na pukotine i propuštanje.

Korak 2: Ulazna vrata

Uz prozore, vrata su jedan od glavnih načina da zrak ulazi i izlazi iz vašeg doma. Nema mnogo toga što možete učiniti, ali postoje jeftini načini, pa čak i besplatni, koji možete učiniti kako bi se zaustavilo "disanje" vrata. Najčešći dodaci za vrata su brtve za dno, koje se mogu jednostavno i brzo pričvrstiti ili zalijepiti. Najbolje je vrata testirati noću kad je hladno tako što jednostavno stavite vaše ruke na pod od ulaznih vrata: ako osjetite strujanje hladnog zraka onda su vam potrebne nove brtve.

 Istaknuto 3 (Desno)

Korak 3: Provjerite Vaš HVAC sustav

Bez obzira koju vrstu sistema za grijanje, ventilaciju i / ili klimatizaciju (HVAC) imate, redovno provjeravajte za nepravilnosti ili curenja bilo koje vrste. Za centralne jedinice, obavezno provjeriti filtere, jer začepljeni filteri mogu dramatično smanjiti efikasnost vašeg sistema. Ventilacijske otvore takođe provjerite kako bi se osiguralo da nema nepotrebnog propuštanja.

Korak 4: CFL žarulje

Kompaktne fluorescentne žarulje (CFL) imaj ogroman potencijal za štednju energije a sve naprednija tehnologija proužava njihov životni ciklus CFL-a i postaju sve češći u našim životima. Njihova primarna ušteda je manja potrošnja energije, one su hladnije od žarulja sa žarnom niti i stoga će imati male, ali kontinuirane, efekte smanjenja topline.

Korak 5: Energijski-svjestan životni stil

Biti savjestan građanin vrijedi i daje veće efekte od zelenih naljepnica i Energy Star uređaja iako su i oni od velike pomoći. To sve ovisi o vašem nastojanju da razvijete energetski svjestan stil života kako bi smanjili vaše finansijske troškove i doprinjeli zaštita okoline na planeti.

Priprema doma znači priprema Vas

Kao što možete vidjeti, priprema za instaliranje sistema solarne energije znači mnogo više od procjene potencijala osunčane krovne površine. Kada se odlućite instalirati solarnu energiju, na vašem domu, ovi jednostavni koraci će zadržati nisku potrošnju energije, a pomoći će vam uštediti hiljade maraka izborom sistema koji je adekvatne veličine za vaš dom. Smanjenjem potrošnje energije uštedit ćete novac i ublažiti energetski pritisak koji ugrožava našu planetu, prenosi Energis.ba.

0.040658