prijava / registracija

Nadogradnja - Drveni stambeni blokovi na ravnim krovovima postojećih zgrada

objavljeno: 29. Jul. 2019. | kategorija: Arhitektura Enterijer Eksterijer

Konkurs The City above the City iznedrio je mnoga zanimljiva rješenja za nadgradnju u Berlinu, a jedno od zanimljivijih je projekat Sigurde Larsen, koji podrazumjeva sistem modularnih drvenih blokova na krovovima starih zgrada.

Zadatak konkursa, koji je bio otvoren kako za arhitekte tako i za studente, bio je da se projektuje drvena nadgradnja na postojećoj berlinskoj zgradi, korišćenjem lameliranog furnira Kerto LVL, kao primarnog građevinskog materijala.

Rezultati ovog neobičnog konkursa bili su zaista interesantni, a prema riječima žirija i veoma plodonosni, s obzirom na to da na svijetu postoji mnogo krovova na kojima bi se na ovaj način mogao izgraditi dodatni stambeni prostor.

Krov zgrade dugačke skoro 275 metara pretvoren je u naselje primjenom modulrne gradnje od drveta

Projekat Sigurde Larsen, nazvan Village On The Roof, predstavlja zanimljivu adaptaciju u formi seoskog imanja koje se prostire na postojećem ravnom krovu zgrade dugačke gotovo 275 metara, piše Tree Hugger.

               Nadgradnja od lagane lamelirane konstrukcije ne opterećuje puno temelje stare zgrade

Kao na selu

Prva faza u razvoju Larsenovog projekta jeste postavljanje dugog zelenog parka cijelom dužinom krova. Park bi sadržao staze koje se kreću duž niza malih brežuljaka i drveća. Čitavo „selo“ organizovano je na način da svaki stanar ima pristup parku i pogledu na grad.

 

                            Zeleni koridor oko kojeg su formirane stambene jedinice

Stambene jedinice su raspoređene kao dužno formirano selo, koje naglašava horizontalnost betonskog bloka, mjestimično prekidajući tok kako bi se kroz minijaturne “šume i livade” uokvirio pogled na panoramu Berlina.

                                                  Prjesek kroz zgradu nadograđenu novom konstrukcijom

Modularni sistem gradnje

Novi stambeni blokovi zasnovani su na modularnom sistemu. Osnovni modul je pogodan za život pojedinaca ili parova, dok se pomoću dodatnog bloka stvara prostor za djecu, ili za formiranje studentskog stana za više stanara.

                                                      Primećujete osobu ispod kreveta?

Laka drvena konstrukcija, osim što ne opterećuje postojeću zgradu težinom, pogodna je za uspostavljanje klimatskog balansa u stanovima.

 

eGradnja.ba/gradnja.rs

0.025559