prijava / registracija

KATTUN- idejno rješenje male kuće

objavljeno: 15. Nov. 2021. | kategorija: Arhitektura Enterijer Eksterijer

Male kuće trenutno su veoma popularne. Jedan takav projekt pronašli smo u Studiju QUBICUL  

Idejno rješenje male kuće čiji je dizajn prilagođen za montažni tip gradnje. Osnova objekta je 6 x 6 metara. Izgled fasade može se mijenjati u skladu sa željama korisnika, kao i klimatskim uslovima. Projekt je zamišljen kao modul, odnosno ostavljena je mogućnost spajanja dvaju istih uz opciju prilagođavanja unutrašnjosti. U 24 kvadrata smješteni su prostor za dnevni boravak, kuhinja, degažman i kupaonica. Galerijski prostor od 12 kvadrata predviđen je za spavanje.

Atraktivne lokacije

- Unutrašnjost je funkcionalno i prostorno usklađena do najmanjeg detalja kako bi se postigla maksimalna ugodnost boravka u malom prostoru. Projekt je rađen za privatnog investitora. Želja klijenta bila je da se napravi objekt što manjih gabarita koji bi služio kao vikend-kuća - objašnjava Haris Delić, arhitekt koji surađuje s Lamijom Radončić, akademskom produkt-dizajnericom.

Također, klijent je želio, dodaje Delić, da se taj montažni objekt može izraditi na bilo kojem mjestu, te je potrebno samo izliti betonsku ploču ili betonske stope dimenzija 6 x 6 metara, zato što želi prodavati te kuće na određenim lokacijama koje on smatra atraktivnima.

Prva će se vjerojatno postaviti na Trebeviću u BiH. - Kako je klijent ciljao na planinske lokacije kao što su Jahorina, Bjelašnica, Igman, Trebević i Vlašić, blizu planinskih centara zbog njihova sadržaja, mi smo se odlučili projektovati objekt koji bi volumenski sličio katunu, starim planinskim seoskim kućama, ali u nešto modernijem stilu pa smo mu dali ime KATTUN - objašnjava arhitekt.

Prednost ovakve gradnje je brzina izgradnje, kao i cijena, a kao eventualnu manu Delić navodi vijek trajanja od 30 do 50 godina. Međutim, uz stalno održavanje, može se i produljiti, što zavisi i od izvođača i materijala koji se koriste.

Transport

Ponuda koju su sad dobili od izvođača iz Ivanjice (Srbija) jest 9500 eura bez interijera. Trenutno traže i proizvođače iz Hrvatske, Slovenije i BiH, pa ako neko od njih bude imao sluha za suradnju, dodaje Haris Delić, vjerojatno će dobiti i drukčije ponude cijena.

Ciljna skupina korisnika su uglavnom mlađe osobe, i to skijaši, planinari, paraglajderi i oni koji vole sportove na mountain bikeu, dakle oni koji su u formi. - Projekt se može kupiti kod nas ako klijent ima svog proizvođača ili možemo posredovati između našeg proizvođača i klijenta, ovisno o tome u kojoj regiji se gradi. Zato i tražimo izvođače u svim regijama zbog olakšane montaže i transporta, samim tim i cijene - poručuje on. 

oznake:   KATTUN

Slični članci


0.039529