prijava / registracija

Putevi od papira: Celulozni otpad daje betonu čvrstoću i elastičnost

objavljeno: 19. Jul. 2021. | kategorija: Arhitektura Eksterijer

Reciklirani otpad iz mlinova za celulozu mogao bi da napravi velike promjene u građevinskoj industriji, kao i u boljem upravljanju otpadom.

U mlinovima za proizvodnju celuloze stvaraju se ogromne količine otpada, te naučnici pokušavaju da mu pronađu upotrebnu vrijednost. Najnovija istraživanja u vezi sa ovim izazovom dolaze sa Univerziteta Kolumbija, gde je naučni tim koristio otpad iz proizvodnje celuloze kako bi poboljšao cement. Prvi rezultati istraživanja govore da je eksperiment izuzetno uspješan, jer beton napravljenog od ovog cementa ima dobru čvrstoću na pritisak i elastičnost, piše Journal of Cleaner Production.

Otpadni proizvod koji se našao u srži ovog istraživanja poznatiji je kao „leteći pepeo“ (PFA) koji industrija celuloze i papira na godišnjem nivou u Severnoj Americi generiše u količini većoj od milion tona. Umesto da sav taj otpad završi na deponiji, istraživanje sprovedeno na UBC pokazalo je da bi se umjesto toga mogao koristiti kao održivi vezivni materijal pri izgradnji puteva.

„Porozna priroda PFA pruža prolaznost za lepljivost ostalih materijala u cementu, te se tako omogućava da cijela struktura bude čvršća i elastičnija od materijala koji u sastavu nema PFA. Kroz našu karakterizaciju materijala i toksikološku analizu otkrili smo na ovaj način koristi za životnu sredinu i društvo, jer je proizvodnja ovog novog materijala energetski efikasnija i stvara malu emisiju ugljenika.“, objasnio je autor studije Dr. Chinchu Cherian.

Problematično curenje?

Ipak, postoji jedna stavka koja dovodi pod znak pitanja ovu studiju. Pitanje se formira oko mogućnosti da toksini, koji se koriste kod početnih procesa proizvodnje u materijalima poput celuloze, mogu da iscure iz materijala u životnu sredinu. Kao odgovor na sumnju tim navodi da su veze unutar cementa toliko jake da veoma malo ili čak nimalo hemikalija može da iscuri, te novi materijal opisuju kao bezbjedan za upotrebu po životnu sredinu.

Održivi putevi i ekološke zgrade

„Sveukupno, naše istraživanje potvrđuje da upotreba recikliranog letećeg pepela iz mlinova za celulozu, može da se koristi u građevinskoj industriji, tačnije za izgradnju održivih betonskih puteva, ali i njegova upotreba za izgradnju zgrada može donijeti ogromne ekološke i ekonomske koristi. I ne misli se samo na korist za industriju, već i za društvo u cjelini smanjenjem otpada koji bi inače otišao na deponiju, a na ovaj način bismo smanjili i naš negativan ekološki otisak.“, dodao je Dr. Chinchu Cherian.

 

gradnja.rs/egradnja.ba

oznake:   Putevi od papira

Slični članci


0.024415