prijava / registracija

Vikendica od drveta i stakla s održivim principima gradnje

objavljeno: 22. Jun. 2021. | kategorija: Arhitektura Eksterijer

 Nedaleko od Gospića niče atraktivna kuća od drvene konstrukcije sa zimskim vrtom od čelika i stakla.

Zdravstvena situacija u cijelom svijetu podstaknula je ljude da sve više razmišljaju o tome u kakvim uslovima žive. Kolektivno stanovanje sve je manje atraktivno, a na popularnosti dobijaju kuće koje su dovoljno daleko ali i dovoljno blizu gradova.

Jedan takav primjer stiže nam iz Velikoj Plani kraj Gospića gde će po projektu splitskog arhitektonskog biroa MAP1 nići vikendica za porodicu s dvoje djece i dva psa iz Splita. Roditelji žele da u njoj provode što više vremena tako da im bude kao drugi dom.

Nosiva konstrukcija kuće je drvena, dok je zimski vrt od čelične konstrukcije i staklene obloge sa kliznim stijenama.

Kuća se nalazi u jedinstvenom ambijentu podnožja Velebita. Nedaleko od kuće se nalazi i planinarska staza koja vodi na vrh Velebita, a u blizini kuće su i izvori vode. Dakle, idealno mjesto za podizanje vikendice.

“Kuća je dijelom projektovana prema održivim principima gradnje. Nosiva konstrukcija kuće je drvena, sa sendvić panelima kao izolacijom. Otpadne vode se odvode u bio-jamu, a grijejanje je ostvareno preko peći na drva. Dvorište i okolina je u potpunosti prema permakulturnom dizajnu sa kompostom.” – kaže Jakša Martić iz MAP1.

Drvo, čelik i staklo

Kuća se sastoji od ulaznog prostora, dvije spavaće sobe, kupatila, dnevnog boravka kao i zimskog vrta kao produžetak dnevnog prostora.

“Zimski vrt će biti izveden od čelične konstrukcije i staklene obloge sa kliznim stijenama po uzoru na francuske arhitekte Lacaton i Vassal.” – dodaje Martić.

Zahvaljujući spoju antracit boje na fasadi i velikih staklenih površina na zimskom vrtu, kuća izgleda veoma savremeno i efektno iako je njen oblik sam po sebi tradicionalan. Međutim, upravo zbog svoje svedenosti ona se odlično uklapa u idilično okruženje.

U budućnosti će se kuća nadgrađivati s pomoćnim objektom u kojem će se nalaziti teretana i sauna za kompletan boravak i odmor.

Dobar odnos investitora i arhitekte

“Projekt je dobar zahvaljujući investitorima koji su na najbolji način shvatili ulogu arhitekta u projektovanju. Rekli su nam budžet, svoje želje i zahtjeve te su nam prepustili projektovanje i vođenje projekta, a mi smo očito dobro odgovorili na zadatak.” – kažu autori.

gradnja.rs/egradnja.ba

 

oznake:   Vikendice

Slični članci


0.045675