prijava / registracija

Krečenje - priprema, pozor, sad!

objavljeno: 28. May. 2017. | kategorija: Enterijer
 
Krečenje unutrašnjosti je jedan od najpotrebnijih, a ujedno i jedan od najlakših poslova koje možemo uraditi sami. Naravno, krečenje može biti posao ukojem će se i uključiti svi ukućani, pa se onda to pretvara i u druženje i zajednički rad. 

 

Savjetima stručnjaka i iskusnih molera i od vas ćemo napraviti majstora, vaše krečenje pretvoriti u pravi užitak, a produkt vašeg rada, bit će primjetan i profesijonalan.

Alat, mačak i četkica ili raspršivač su vrlo jednostavni za rukovanje.

Zato, priprema, pozor, sad!

Da krečenje ne bi postalo stresno, vrlo je bitno odabrati pravi materijal (boje i alat).

Za početak, izmjerite zidove! Otprilike četiri litre farbe pokriva 37 kvadrata zida.

Za računanje koliko vam boje treba koristite ove formule - za površinu zidova: pomnožite dužinu i visinu najdužeg zida i sve to pomnožite sa četiri. Ako želite zidove prekriti sa dva sloja, pomnožite sa dva i ne zaboravte uračunati i plafon.

Za manje površine ( oko prozora i vrata ) idealan je valjak od 23 centimetra, a ukoliko krečite veću površinu, preporučujemo valjak od 35 ili čak 45 centimetara, jer zadržava dosta boje što ubrzava rad.   

  

Koju vrstu boje da izaberemo?

Više stvari određuje odabir boje. Namjena prostorije, frekvencija ljudi koji će u njoj boraviti i prolaziti. Da li nanosimo novu boju na zidove ili sammo osvježavamo postojeću.Tip boje nije presudan faktor, jer su sve boje na vodenoj osnovi, ali ono na šta trebamo obratiti pažnju je tekstura zidova koje bojimo.

Akrilne boje

Akrilne boje se brzo suše. Sastav su pigment pomiješan sa emulzijom akrilnih polimera. Rastvaraju se sa vodom, ali nakon sušenja  postaju otporne na vodu.

Suše se vrlo brzo, izuzetno su postojane, elastične , zidovi „dišu“ i nisu hermetički zatvoreni. Moguće ih je tonirati u veliki broj nijansi, dok se za tamne tonove koriste posebne baze koje su providne.

Tekstura zavisi od pripremljene podloge. Pun efekat dobijamo ako su površine izgletovane i fino obrađene. Zahljujući elastičnosti (boja se zateže prilikom sušenja) u zavisnosti od alata sa kojim nanosimo boju ona može biti izrazito fina (ako se nanosi mačkom) ili potpuno glatka ako se nanosi pištoljem za prskanje.

Na površinama gubimo glatkoćui finoću koja odlikuje akrilne boje ako su ranije bojene poludisperzivnim ili disperzivnim bojama, ili imaju veći broj slojeva boje na sebi.

Disperzivne boje

Baza disperzivnih boja su polimerna veziva. Imaju dobra mehanička i hemijska svojstva, otporne su na vodu, mogu se čistiti vlažnom krpom. Mogu se tonirati u velikom i imaju dobru parapropusnost.

Po svom sastavu su vrlo slične akrilnim bojama. Kvalitet zavisi od proizvođača i tipa boje, mogu biti i dobre i loše pokrivne moći i kvaliteta. Koriste se i za zaštitu površine izložene ekstremnim vremenskim uslovima.

Tekstura kod disperzivnih boja je grublja i debljeg sloja od akrilnih boja. Završna tekstura može varirati od polu fine, uz upotrebu posebnih valjaka, do malo grublje. Takođe, na teksturu uticaj ima i gustina boje.

Poludisperzivne boje

Ovo je vrsta boja za široku upotrebu! Boja koja spada u klasu domaćih proizvoda, koja nema standarde u proizvodnji i koju većina svejtskih proizvođača ne proizvodi. U osnovi, sastoji se od slabijih sastojaka. Nije otporna na vodu niti na brisanje, dobre je parapropustljivosti, tako da nije dobra za prostorije sa velikom frekvencijom ljudi, dobre su za bojenje plafonskih površina i prostorija u kojima boravi manji broj ljudi.

Nije moguće dobiti intenzivne tonove, već samo pastelne. Ostavlja za sobom debeli sloj, mat, sa grubljom teksturom.

Kao i uvijek, u zavisnosti od proizvođača i klase zavisi i kvalitet i cijena, ali glavna
prednost poludisperzivnih boja predstavlja pogodna cijena.

Rad i pripreme

Boje se ne skidaju lako, zato zaštitite podove, namještaj i vrata debelim najlonom i krep trakom.  Očistite zidove prije krečenja. Posebno obratite pažnju na kuhinju, gdje se na zidovima nalaze mrlje od hrane i masnoća (na jako masnim povrsinama koristite sredstvo za odmašćivanje). Ako ih ne očistite, boja se neće dobro primiti. Nezaštićenu stolariju možete prebrisati mokrom krpom – ukoliko na nju dođe boja, lakše ćete je očistiti.

Manje pukotine i neravnine dobro išmirglajte, prođite i ljepljivom krpom preko njih da pokupite svu prašinu, ako nemate ljepljivu krpu može poslužizi i ljepljiva traka, a preporučljivo je i cijeli zid prebrisati krpom od prašine ili ih jednostavno usišite.

Poznato je da mrlje od dima i vlage često izbiju na površinu i nakon farbanja, tako da ne bi bilo loše da zid prije krečenja popršćete sprejom protiv mrlja.

Najbolji efekat se postiže kad se radi u paru, jedna osoba kreči ivice i uglove, a druga zid.

Obavezno na početku pokvasite četku ili valjak. Višak vlage uklonite (npr.o karton)

Prvi potez uvijek treba da ide prema gore – u suprotnom boja će se nakupiti ispod valjka i slijevat će se niz zid.

U starijoj gradnji zidovi su često neravni, pa je važno boju nanositi u različitim pravcima i to prvo vertikalno, a onda pod uglom od 45 stepeni. Valjak umočite dovoljno duboko u boju, ali ne i previše duboko (da boja ne dodje do drške), da bi izbjegli kapanje.

Ako je boja na zidovima previše tamna, možete spužvom ili krpom nanijeti svjetlije otiske u istom tonu, ili jednostavno u ostatak farbe dodajte bijelu boju ( istog proizvođača ) i prekrečite zid.

Mokri premaz uglavnom izgleda tamniji od suhog.

Kad pravite dužu pauzu, operite četke i valjke (možete ih umotati u plastičnu kesu i ostavite u frižider), dobro zatvorite boje, a sutradan je najbolje procijediti boju (da se ne bi pojavile grudvice koje ce upropastiti uloženi trud).

 
Prostorije i boje

Naravno da je za naše zdravlje potrebno da smo okruženi bojama koje nam gode, ali tako i svaka prostorija koja ima određenu funkciju u našim domovima ima svoju manje ili više odgovarajuću boju.

Za male prostorije koristite svjetlije boje, jer tamnije vizuelno smanjuju prostor.

Ako želite da postignete efekat visine plafona, za plafon koristite bijelu boju, a ako želite da postignete osjećaj širinem okrečite u istoj boji kao i zidove.


Ulaz – Ulazu priliče tople boje, one koje prave ugodan osjećaj dobrodošlice (ne preporučuju se tamne boje).

Dnevni boravak – Za dnevni boravak najbolje je koristiti nenapadne, vedre boje (npr.blage nijanse žute i narandžaste ili blage zelene zute), boje koje pokreću društvenost i aktivnost.

Kuhinja – Za kuhinju je najbolje koristiti  kombinacije žive, vatrene boje, poput žute, narandžaste i bijele koja osvježava i odiše čistoćom i sterilnošću koja naglašava boje hrane.

Trpezarija - U trpezariji se ne preporučava zelena koja može dati osjećaj sitosti, a dobra je žuta koja podržava funkciju jetre ili narandžasta koja podstiče apetit. Crvena djeluje veselo, ali može uzrokovati preveliku brzinu kod jela.

Radna soba – Radna soba bi trebala imati žuti akcent, jer poboljšava i psihičke aktivnosti i radne sposobnosti, a može se koristiti i zelena i tirkizna.

Spavaća soba - U spavaćoj sobi se preporučuju plavi i umirujući tonovi.
 

oznake:   bojehelioskrečenje

Slični članci

Kako da bojom učinite prostoriju većom... Arhitektura Enterijer | 21.06.2018
  Sa pravilnom upotrebom boja možete prostoriju da učinite višom, dužom, većom ili širom. Opšte je pravilo da svijetli tonovi prostoriju čine
JUB sa ponosnom 145-godišnjom tradicijom... Enterijer Eksterijer | 02.12.2020
  JUB spada u najbolja internacionalna slovenačka preduzeća i jedan je od vodećih proizvođača boja i maltera u jugoistočnoj Evropi. Društvo JUB
Čarolija boja: ovo su boje, koje će uljepšati v... Enterijer | 17.06.2020
Kada razmišljamo o renoviranju ili izgradnji doma, moramo uzeti nešto više vremena i za promišljanje, kakve boje će obilježiti naš

0.041523