Stanite na sekundu i razmislite, koliko vaših prijatelja je naknadno ubacilo u svoju kuhinju šank, odnosno ostrvo? Mnogo. To je postao trend zadnjih par godina. To je dobar trend ukoliko služi svrsi, ako mi samo zauzima prostor i da na njemu držim ukrase, onda zaista nema smisao. Najčešći razlog zašto se ljudi odluče za kuhinjsko ostrvo je taj što nemaju dovoljno prostora. Pogotovo gurmani, oni zahtijevaju mnogo radne plohe, ali i mnogo ormarića za smještaj velikih lonaca, mnoštvo tanjira i kristalnih čaša.
Najbolje iskorišteni kuhinjsko ostrvo je onaj na kojem stoji štednjak, tako vam ne smetaju gornji kuhinjski ormarići, neće se dogoditi da se udarite ili da zapnete. Pobrinite se da oko štednjaka uvijek imate praznog prostora kako biste mogli odložiti začine, kuharicu ili samo maleni podsjetnik. Ispod kuhinjske plohe i štednjaka, najbolje je smjestiti ladice i police koje će vam biti praktične. Lonci, viljuške i noževi, najpotrebniji kuhinjski „alati.“
Sigurno ste primijetili kako skoro svaki šank, odnosno ostrvo, sa strane ili izvučeno od kuhinjskih radnih ploha, ima i prostor za sjedenje. To se naziva brzinski objed. Jednom kada stavit stolice kraj ostrva, rijetko ćete koristiti trepezariski sto. To je jedan minus, ali ostrvo ima i jedan veliki plus. Većinu kuhanja obavlja žena, majka. Tako vaše ostrvo služi i za druženje. Imate li djecu ona uvijek mogu crtati, bojiti, pisati zadaću kraj vas. Partner ili suprug može rješavati poslovne obveze ili jednostavno praviti vam društvo.