prijava / registracija

Utjecaj boja na prostor

objavljeno: 07. Jul. 2016. | kategorija: Enterijer

Boje imaju na naše razumijevanje i raspoloženje snažan utjicaj. Mogu nas nadahnuti, ispuniti energijom i pozitivnim vibracijama, ili na nas djelovati negativno i pesimistički. Stoga odabir pravih boja za prave prostorije igra odlučujuću ulogu ako se u radu, igri, odmaranju… želimo dobro osjećati.

Primjeri koji slijede govore o utjecaju pravilnog izbora boja za vaše prostorije. Pročitajte kako su uređenju i harmoniji prostorija prije 3500 godina pristupali Kinezi. Njihova su otkrića o protoku energija aktualna i danas, a sažeta su u učenju feng shuija. 

Boje i feng shui

 

Feng shui je vjekovna kineska mudrost koja u doslovnom prijevodu znači »vjetar i voda«. Današnja škola feng shuija uči kako treba pravilno postaviti namještaj i aranžirati sobu da postignemo harmoniju s okolinom. Važna uloga u školi feng shuija pripada i bojama. Stručnjaci feng shuija bojama usmjeravaju chi (energiju) i blagotvorno mijenjaju energiju određenih dijelova stana. 

 

 

 

Harmonija boja u prostoru

 

Boje utiču na naše raspoloženje pa tako odabiru pojedinih nijansi za određene prostorije pripada ključno mjesto da bi se u njima harmonično provodilo vrijeme. Čovjek može raspoznati više od 2000 različitih nijansi boja. Posljedica je toga prevelikog broja nijansi ta da se teško odlučujemo za pravilnu kombinaciju boja u prostoriji. 

 

 

Boje i prostor

 

Boje igraju odlučujuću ulogu prilikom izbora opreme boravišta. Nametljive i jake boje prostoriju optički sužavaju, a nasuprot tomu mirne i nenametljive boje stvaraju dojam prostranosti. Hladne su boje (plava, bijela, neke nijanse zelene, ljubičasta…) nenametljive i stoga ih za »širenje prostorije« koristimo radije nego tople (crvena, žuta, narančasta, smeđa…). Tamne boje djeluju teško pa nas mogu potiskivati dok su svijetle lakše pa nas uzdižu.

 

 

 

Čovjek i boje

 

Boje nam se prikazuju u bezbroj različitih oblika i pojava. Prostim okom čovjek može raspoznati barem 2000 različitih nijansi, a kombinacija različitih boja stvara nam cjelovitu sliku i sinergiju prostora. Činjenica je da oko 87 % ukupnih osjetilnih dojmova dobijemo kroz svijet boja. Čovjek boje koristi i preko njih izražava samoga sebe.

 

 

 

 

Slični članci

Čarolija boja: ovo su boje, koje će uljepšati v... Enterijer | 17.06.2020
Kada razmišljamo o renoviranju ili izgradnji doma, moramo uzeti nešto više vremena i za promišljanje, kakve boje će obilježiti naš
„Casa MJE“ - Prilagodljiva kuća za odmor... Enterijer | 10.04.2016
„Casa MJE“ ( María José i Enrique), španske firme „PKMN Architectures“, je prilagodljiva kuća za odmor u kojoj je svaki
Portal NajMajstor.ba i HELIOS pokreću nagradnu ig... Enterijer | 31.08.2016
Portal NajMajstor.ba i HELIOS pokreću nagradnu igru „Osvoji i ti svoju SPEKTRU“ u kojoj nagrađujemo tri sretna dobitnika sa po

0.059863