prijava / registracija

Nekoliko praktičnih ideja za uređenje podruma

objavljeno: 07. Aug. 2016. | kategorija: Enterijer

Adaptacija podruma zahvat je kojim možete proširiti površinu postojećeg stambenog ili poslovnog prostora. Tako ćete i povećati vrijednost vašeg objekta.

Obično se podrumske prostore zamišlja mračnima, sumornima i vlažnima. Oni to najčešće i jesu. Ali, nek’ vas to ne uznemirava. Rješenja za pretvaranje „crne rupe“ u sasvim pristojan i dobro izolirani prostor postoje. Donosimo nekoliko savjeta kako vaš podrum stvarno učiniti takvim.

Urediti podrum je izazov

Podrumske prostorije najčešće dugo nakon izgrad­nje kuće ostaju nedefinisane i neuređene.  Uglavnom ih pretvorimo u odlagališta vreća krompira, starog namještaja, zimskih guma, raznim kutijama i drugim stvari koje ne želimo imati u ostatku kuće, a koje bi se lako mogle naz­vati otpadom.

S dobrom izolacijom i provjetravanjem, s pravim osvjetljenjem, bojama i pažljivim izborom detalja, podrum može postati lijep kao i bilo koja druga prostorija u kući. To je dragocjen prostor koji treba iskoristiti na više kvalitetnih načina. Premda adaptacija i uređenje podrumskog prostora zahtijeva određena financijska izdvajanja, u konačnici će pridonijeti kvaliteti stanovanja i biti od koristi svim stanarima.

Renoviranje podruma podrazumijeva dobro planiranje i troškove. Ako želite preurediti prazan i neiskorišten prostor, sigurno razmišljate praktično. Zato vam preporučujemo da najprije ovdje pročitate koje su najčešće greške koje se događaju prilikom renoviranja i što možete učiniti da se i vama ne dogode. Kad se o svemu informišate možete krenuti u izazov zvan – uređenje podruma!

Treba imati na umu kako podrumski prostori uglavnom nisu ugodni za duži boravak ako nemaju prirodnu svjetlost. Učestali problem je i vlaga u starijim objektima. Probleme s vlagom teško je sanirati osim zahvatom detaljnije adaptacije ili rekonstrukcije samih temelja, a manji problemi mogu se eliminisati uređajima, koji odvlažuju prostor i stvaraju povoljne mikroklimatske uslove.

Ako živite višestambenoj zgradi tada se morate suočiti s činjenicom kako su podrumske prostorije zajedničko vlasništvo svih stanara i kao takvi bi se trebali prenamijeniti zajedničkom odlukom na opću korist svih stanara. O namjeni podruma stanari porodičnih kuća donose odluke unutar vlastite porodice.

Kada ste razriješili dileme oko vlasništva i namjere renoviranja podruma, te njegova konačnog izgleda, slijede konkretni radovi. Evo koji…

Kratki pregled radova

Najprije trebate sigurno  isprazniti i očistiti prostor podruma. Nakon toga, uz malo razmišljanja i dogovora u porodici ili sa sustanarima, napravite okvirni plan izgleda vašeg budućeg stambenog, rekreacijskog ili poslovnog prostora. Nije loše konsultovati se sa stručnjacima, osobito ako je problem vlage naglašen. 

Kad su konkretni građevinski radovi u pitanju, većina nas nema potrebno iskustvo. Potražite dobre majstore. Na početku je potrebno izvesti grube radove, a kasnije napraviti dobru izolaciju, o čemu više u nastavku teksta. Nakon toga potrebno je uvesti vodovodne, električne, telefonske i sve druge instalacije. Ove je radove najbolje prepustiti profesionalcima.

Što se dizajna interijera tiče, najbolje je prelistati nekoliko časopisa posvećenih temama uređenja doma ili otići na internet koji nudi bezbroj rešenja onih, koji su svoje podrume već renovirali. Ipak, dobro bi bilo da unaprijed znate za što će se budući prostor koristiti, želite li kućno kino, dodatnu kupaonicu, spavaću sobu, teretanu, igraonicu za djecu ili prostor za vaš hobi. Odlučite sami! 

Preuzmite tamne, prljave i neiskorištene podrume u svoje ruke i stvorite ugodno okruženje za cijelu porodicu. 

Pretpostavke prije akcije uređenja

  • Visina prostora mora biti najmanje 2,30 metara. Premala visina se može korigovati dodatnim zahvatima npr. spuštanjem podnožja podruma.
  • Uređenje podruma pretpostavlja suhi, dobro ventilirani podrum 
  • Zidovi, podovi i strop trebaju dobru termoizolaciju. Zidne površine moraju biti tople i suhe, podovi topli za noge. Preporučuje se ugradnja podnog grijanja koje se danas može dobiti na tržištu s vrlo malom  konstrukcijskom visinom od samo 40 mm.
  • Strop podruma treba odgovarajuće zvučno izolirati u odnosu na prostorije koje leže iznad.
  • Eventualni, postojeći ili naknadno ugrađivani, prozori i vanjska vrata moraju imati izolacijsko staklo.
  • Grijanje stambene površine izvest ćete priključkom na već postojeći uređaj za grijanje, naravno ukoliko je taj uređaj dovoljno dimenzioniran.
  • Treba osigurati i uređaj za podizanje otpadnih voda, ukoliko je predviđena izgradnja kupaone ili WC-a  u podrumskom prostoru.

Sigurni mikroklimatski uvjeti su najvažniji

Ako u podrumu možete osigurati dobru ventilaciju i optimalnu vlažnost znači da će mikroklimatski uslovi biti povoljni, a to je prva stepenica u prenamjeni podruma u atraktivan prostor za korištenje i boravak.

Veoma je važno, prije konkretnih radova, razmis­liti i o funkciji podruma. Za što su vam potrebne te prostorije i može li se ta vaša želja realizovati u uslovima koji postoje? Ako, npr., želite u podrumu napraviti radnu sobu u kojoj ćete boraviti dobar dio dana, bilo bi potrebno imati prirodan izvor svjetla. Znači, ako podrumski prostor nema nikakav prozor, radije ga namijenite za neku drugu svrhu.

Dobro izoliran podrum, kao i potkrovlje,  značajno dopri­nosi sveukup­noj uštedi energije kod zagri­ja­vanja, odnosno rash­lađi­vanja pros­tora.

Podrumski stan može biti udoban i veseo

Možda se radi o vašem prvom stanu ili možda želite uštedjeti. Kako bilo, podrum je dobar izbor za samce, parove koji tek počinju sa zajedničkim životom ili porodici koji sebi ne mogu priuštiti ništa drugo. Dobrim renoviranjem može ih se učiniti svijetlim, vedrima i savršeno udobnim mjestima. Obratite pozornost na rasvjetu, boje, podove i prozore.

I za podrum, baš kao i za ostale prostore, poput manjih stanova, vrijede neka osnovna i važna pravila za uređivanje. 

Dobar plan osvjetljavanja

Malo prirodnog svjetla i niski stropovi podrum čine mračnim i jedini način kako to ispraviti je rasvjeta. Ugradbena stropna rasvjeta pokazala se kao odlično rješenje. Ali, neka to ne bude jedini izvor svjetla. Kombinujte još i stolne, podne i zidne lampe. Ako vam prostor dopušta, možete staviti i luster – visilicu, osobito u trepezariji ili nad kuhinjskim ostrvu, gdje ne postoji rizik da će neko u njega udariti glavom, a uz to je atraktivan i lijep dodatak.

Birajte svijetle boje

Mali prostori traže svijetle boje. I to ne samo na zidovima. Svijetle i vedre tkanine, podovi i umjetnine pomoći će podići mračni i turoban podrum. Tamnije boje mogu biti dio interijera ako ste uveli dovoljno svjetla. Ali, nemojte strop obojiti u tamno. Pritiskat će vas i biti težak. Dobra je ideja obojiti ga svjetlijom nijansom boje kojom je obojen zid jer će na taj način strop izgledati viši, a upravo to i želite u podrumu. Umjetnine na zidu su još jedan odličan način da donesete malo boje i sadržaja u podrum. Odaberite stil koji želite, samo pazite da umjetnine ne objesite previsoko, nego u visini očiju.

Podovi 

Pri uređenju podova u podrumu u obzir treba uzeti jednu jako važnu stvar – vlagu. Bez obzira gdje živite, izgledno je da će vaš podrum biti barem malo vlažan. Zato ne koristite bjelogorično drvo za podove koje je sklono širenju i deformiranju u susretu s vlagom. Adekvatne parkete možete naći ovdje.

Postavite isti materijal po cijelome podrumu, po mogućnosti bez niveliranja. Zbog kontinuiteta će prostor izgledati veći. Za malo boje u prostoru koristite tepihe ili prostirke. Tepih od zida do zida izbjegavajte. Teško ga je održavati čistim, a zbog vlage bi se mogao i upljesniviti. Budete li imali poplavu ili vam nešto procuri, morat ćete zamijeniti cijeli tepih, pa su zato manji tepisi bolje rješenje.

Prozori – mali, ali važni

Uglavnom su podrumski prozori malih dimenzija. Međutim, i takvi su vrlo važni u podrumskome stanu zbog prozračivanja i dovođenja prirodnog svjetla. Zastori raznih vrsta mogu biti izvrstan dekorativni detalj. Ako želite dobiti maksimalno svjetla, a pritom zadržati privatnost imate i druge mogućnosti – postoje stakla koja propuštaju svjetlost, a istovremeno čuvaju vašu privatnost.

Život u podrumskome stanu ima i specifičnih prednosti nad „običnim“ stanovima. Primjerice, bez obzira na vrstu izolacije, podrumske prostorije odlikuju se ujednačenom temperaturom kroz cijelu godinu. Dakle, ljeto je idealno za boravak u podrumu, jer ćete se osvježiti u vruće sparne ljetne dane. Sa druge strane, problem grijanja, ako je izolacija dobro izvedena, neće biti tako naglašen ni računi tako veliki kao u ostalim stanovima, na višim etažama.

Ostale namjene – teretana, spa, radionica, „vešeraj“…

Malo prije spomenuta ujednačenost temperature u podrumskim prostorijama da se iskorititi u ljetnim mjesecima, bilo da u podrumu organiziujete pranje i peglanje veša, bilo da ste uredili posebnu prostoriju za čuvanje vina i ostalih, na visoke temperature, osjetljivih namirnica.

Za one koji vole dobru zabavu, funky bar podrum je odgovor. Podrumski prostor, adaptiran u kućno kino, može biti idealno mjesto za okupljanje porodica i prijatelja. Adaptacija u pećinu za zabavu sa biljarskim stolim, stolnim nogometom ili fliper aparatom je želja mnogih ljudi. Podrum može biti i  savršeno mjesto za adaptaciju u privatnu sobu za goste koju mogu koristiti i vlasnici doma. Renoviranje može biti usmjereno i na uređenje malog spa centra sa saunom i uvijek dobrodošlom kupaonicom sa masažnom tuš kabinom. Također, uz navedeno kreirajte dolje i mali wc u nekom zanimljivom i neobičnom dizajnu.

Ni radionica nije loše rješenje jer je podrum najbolje mjesto za postavljanje strojeva. Ako su bučni, uključivanje i zvuk, poput električne bušilice, u dobro izoliranom podrumu neće uznemiravati ukućane. Ako vam  nedostaje prostora za pranje i peglanje veša, podrum je za to idealan. Za tu svrhu morat ćete osigurati dobru ventilaciju i sistem za odvod pare, a provjerite i u kakvom su stanju slivnici i gdje se nalaze.

Podrum kao prostor za zabavu

Uređujete li podrumske prostorije za zabavu mladih i odraslih, osigurajte dovod struje za priključak audio/video uređaja, instrumenata, dodatne rasvjete s efektima, frižider za pića. U neki kut smjestite garnituru za sjedenje, fotelje ili stolce. Preporučujemo i efektan šank sa rasvjetom. Volite li veća okupljanja za stolom uz degustaciju specijaliteta, postavite stol sa prikladnim brojem stolaca.

Ako prostor namjenjujete za zabavu djeci, preporučujemo da postavite podno grijanje. Zatim osmislite igraonicu sa dobrom rasvjetom, živahnim bojama na zidovima, čajnom kuhinjom te svim rekvizitima potrebnim za igranje.

Podrum kao hobi prostor

Odvojenost od ostalog stambenog prostora čini podrum idealnim za prakticiranje različitih hobija, poput slikanja, modeliranja, izrade fotografija, izrade nakita i drugih ukrasa, plesa, sviranja instrumenata, treniranja i slično.

Volite li vježbati, zašto ne biste u podrumu napravili svoj mali fit­ness cen­tar? Već smo spom­in­jali kako je podrum zvučno izoliran od ostatka kuće što je izuzetno pogodno za tere­tane jer se onda zvukovi upotrebe sprava ne mogu širiti na više katove kuće. Uz to, evo još jedne važne prednosti vježbanja kod kuće.

Nekima je to super jer ne moraju brinuti o tome da ih drugi gledaju. Vježbajući u svome podrumu nećete imati onaj osjećaj da se sramotite jer dahćete već nakon tri minute trčanja po traci ili zato jer se mučite podignuti teg težine 2 kg. A da ne govorimo o tome kako je fenomenalno to što kod kuće možete vježbati i u trenirci prepunoj fleka od ručka i rupa, dok u teretani ipak morate izgledati koliko-toliko pristojno – u onima koje nose epitet ‘fancy’ morate čak i dobro posegnuti u džep. O, kako je divno vježbati kod kuće u svome novouređenom podrumu!

NajMjastor.ba/renoviranje.hr

Slični članci

Ova neobična planinska kuća podstiče vezu izme... Arhitektura Enterijer Eksterijer | 28.01.2019
     Arhitektonska firma Skylab potpisuje projekat kuće Owl Creek pozicionirane na vrhu brda u blizini Portlanda zahvaljujući čemu se ostvaruje panoramski pogled na okolnu planinu
Utjecaj boja na prostor... Enterijer | 07.07.2016
Boje imaju na naše razumijevanje i raspoloženje snažan utjicaj. Mogu nas nadahnuti, ispuniti energijom i pozitivnim vibracijama, ili na nas djelovati
BAUMIT - Sve za zdravlje... Arhitektura Eksterijer | 12.11.2019
  Na početku svake velike ideje stoji vizija. A Baumitova vizija glasi: „Želimo da svi ljudi stanuju zdravo, energetski učinkovito i

0.044151