prijava / registracija

Akustični dizajn u modernoj arhitekturi

objavljeno: 07. Jul. 2017. | kategorija: Arhitektura Enterijer Eksterijer
 
Postizanje kvalitetne akustike temeljan je preduvjet za funkcionalnost koncertnih dvorana, kazališta, dvorana za nastupe ili pak noćnih klubova.

Reprodukcija instrumentalnih i glasovnih izvedbi mora biti čista i autentična, jednakog intenziteta bez obzira na poziciju unutar prostorije koje se nalazili. Apsorpciju i refleksiju zvuka potrebno je precizno projektirati kako bi se osigurao optimalan akustični doživljaj za publiku. Samim time, svaki iskorišteni materijal mora ispuniti visoke zahtjeve što dovodi do česte uporabe gipsa kao temeljnog materijala za akustični dizajn modernih građevina.

Gipsani akustični materijali kombiniraju apsorpciju i refleksiju u jednom. Zbog svoje raznovrsnosti i jednostavnosti uporabe, gips savršeno osigurava akustični efekt zaobljenih, oštrih ili slojevitih konstrukcija, od maksimiziranja difuzije zvuka u velikim dvoranama do minimiziranja odjeka u malim prostorima.

Kako postići idealnu akustiku prostora?

Knauf je razvio akustična rješenja uz Knauf Cleaneo sustave koji objedinjuju tri oblika apsorpcije zvuka. Izuzev svojih akustičnih performansi, oni nude i širok raspon dizajnerskih rješenja koji upotpunjuju estetski dojam prostorije.

U području niskih frekvencija, cijela površina ploče kroz najmanje vibracije djeluje kao membranski apsorber. Rezonancije koje nastaju u perforacijama djeluju apsorbirajuće u području srednjih frekvencija.  Dodatno, prilikom prolaza zvuka kroz stražnji akustični flis, postiže se apsorpcija u području visokih frekvencija. Ova svojstva zajedno osiguravaju gotovo linearnu, uravnoteženu apsorpciju zvuka kroz cijeli frekvencijski spektar.

Pomoću perforiranih apsorbera zvuka načinjenih od gipsa, jednostavno se prilagođavaju i postižu svi zahtjevi koji diktiraju modernim prostorima u kojima je kvalitetna akustika nezaobilazan i primaran fokus.

Uz kvalitetnu akustiku, izvedba besprijekornog dizajna omogućava slobodu izražaja vizije mnogih arhitekata što također igra ključnu ulogu u stvaranju bezvremenskih građevina. Jedan od primjera gdje su oba aspekta besprijekorno realizirana, svakako je Elbphilharmonie koncertna dvorana u Hamburgu koju su ljubitelji glazbe svrstali među deset najboljih koncertnih dvorana u svijetu.

Elbphilharmonie - arhitektonsko i graditeljsko remek-djelo

Takozvana "bijela ovojnica" (white skin), sagrađena od kvalitetnih Knauf Integral materijala linije GIFAtec, a ističe se svojim iznimnim dizajnom. Više od 10 tisuća zidnih panela od visokih gips-vlaknastih ploča, pojedinačno proizvedenih, osiguravaju jedinstven akustični doživljaj, kao i prostorni ugođaj.

Elbphilharmonie izgrađena je na temeljima bivšeg skladišta "Kaiserspeicher A", čime je grad Hamburg dobio novi kulturni centar svjetske klase. Dizajnirali su ju renomirani švicarski arhitekti Herzog & de Meuron na zapadnom kraju modernog HafenCity-a, usred rijeke Elbe. Kompleks uključuje tri moderne koncertne dvorane, hotel i 45 apartmana. Također pruža jedinstveni panoramski pogled od 360 stupnjeva na grad i luku.

Središte zgrade te zapanjujući i najistaknutiji dio arhitektonske perspektive je velika koncertna dvorana čiji je prostor namijenjen za 2100 gledatelja. Gledalište težine 12500 tona oslanja se na 362 opruge, čime je odvojeno od glavne zgrade radi zvučne izolacije. S obzirom na koncept vinograda, sjedala ne prelaze udaljenost od 30 metara od pozornice. Globalno poznata i jedinstvena struktura saća u "bijele ovojnice" pruža akustična svojstva na najvišoj razini.

Koncept "bijele ovojnice" u obliku osebujne zidne obloge koncipirao je svjetski poznati stručnjak u akustici, Yasuhisa Toyota. Proteže se na više od 6000 četvornih metara te se sastoji od 10287 zidnih panela. Svaka od tih ploča je jedinstvena i postavljena u nekoliko slojeva jedinstvenog Knauf Integral GIFAtec materijala koji osiguravaju da se zvuk optimalno usmjeri i rasprši. Prema navodima stručnjaka, akustika dovedena do perfekcije.

Slični članci

Knauf gipsane ploče - Zaštita od požara... Enterijer Eksterijer | 03.05.2017
Pri oblaganju potkrovlja, Knauf nudi atestirana rješenja za zaštitu od požara koja u zavisnosti od strukture ploča i načina oblaganja
Knauf - Ulaganja u budućnost... Arhitektura Enterijer Eksterijer | 22.06.2017
Kao jedan od ambasadora zelene gradnje i održivog razvoja, Knauf je iznimno fokusiran na razvoj ekologije i energetske učinkovitosti. Naš
SVE ŠTO TREBATE ZNATI O GIPSANIM ŽBUKAMA... Enterijer | 15.02.2017
ZAŠTO ODABRATI GIPSANE ŽBUKE? U određenoj fazi gradnje svaki investitor staje pred pitanjem kojom žbukom ožbukati unutrašnjost. Pri izboru treba uzeti

0.310974