prijava / registracija

Vaš vodič za podno grijanje: Izbor poda, priprema poda i instalacija

objavljeno: 11. Dec. 2023. | kategorija: Arhitektura Enterijer

 

Imajte na umu da izbor podova od kvalitetnih materijala i dobre termalne provodljivosti značajno utiče na troškove grijanja i temperaturu u prostoru.

Imajte na umu da izbor podova od kvalitetnih materijala i dobre termalne provodljivosti značajno utiče na troškove grijanja i temperaturu u prostoru.

Podno grijanje je sve popularnije kod nas i sve više ljudi se odlučuje za instalaciju ovog sistema za grijanje objekta. Prednosti ovog načina grijanja objekta su brojne, od ujednačene prijatne temperature od poda do plafona, preko uštede prostora koji bi inače bio neiskorišćen zbog radijatora i drugih uređaja za grijanje.

Činjenica da ovaj način grijanja prostora ne isušuje vazduh i da ne podiže prašinu i grinje u vazduh, što je karakteristika čak i za radijatore, kao i da se ovim načinom grijanja ostvaruje značajna ušteda, samo doprinosi tome da se podno grijanje ugrađuje i u već postojeće objekte, dakle, ne samo u novogradnju.

Značaj izbora pravog poda za efikasnost grijanja

Ono što je od presudnog značaja prilikom uvođenja podnog grijanja je i izbor adekvatne podne obloge. Podna obloga koja se odabere ne smije da „reaguje“ na toplotu, odnosno ona ne smije da izazove njeno propadanje, ali, takođe, ne smije ni da spriječi prodor toplote iz poda.

Materijali koji se koriste za podne obloge imaju različitu termalnu provodljivost, kao i izolaciona svojstva, što značajno utiče na efikasnost podnog grijanja. Na primjer, najbolju termalnu provodljivost ima kamen, odnosno mermer ili granit koji isijavaju toplotu čak i nakon prestanka rada grijanja.

Ali, osim što su ove podloge skupe, one su prilično hladne kada se ne grije, što mnogima nije baš prijatno. S druge strane, tepisi ili itisoni su izuzetno topli, ali nisu baš najbolji izbor kada je podno grijanje u pitanju jer nisu efikasni u sprovođenju toplote iz podnog grijanja.

Izbor podova od kvalitetnih materijala i dobre termalne provodljivosti značajno utiče na troškove grijanja i temperaturu u prostoru i zbog toga treba dobro razmisliti prije kupovine. Što veću termalnu provodljivost ima pod koji se postavi preko podnog grijanja, to će se prostor brže zagrijati i grijanje će kraće raditi.

Vrste podnog grijanja

Postoje dvije osnovne vrste podnog grijanja, a to su električno i hidrauličko. Električno podno grijanje koristi kablove ili mrežu koja se postavlja ispod poda. Jednostavno je za ugradnju u već postojeće objekte i brže reaguje na promjenu temperature i mnogo brže zagrijava prostor.

S druge strane, postavlja se pitanje koliko je električno podno grijanje isplativo za grijanje velikih površina. Takođe, električno podno grijanje se ne smije kombinovati sa drvenim podnim oblogama. Preporučuje se da se uz ovaj sistem grijanja ugrade pločice ili kameni pod. Ovi podovi duže zadržavaju toplotu i griju prostoriju i nakon što se grijanje isključi.

Hidrauličko podno grijanje koristi toplu vodu koja se zagrijava u centralnom sistemu, a na koji su priključene plastične cijevi postavljene ispod poda kroz koje ta voda cirukuliše. Za zagrijavanje vode se najčešće koriste kotlovi na gas ili toplotne pumpe, ali se u nekim situacijama čak i kotlovi na pelet mogu prilagoditi za ovaj sistem grijanja i to ugradnjom posebnog ventila.

Ovo podno grijanje je malo teže za ugradnju i zbog toga se uglavnom ugrađuje u novogradnju. Više vremena mu je potrebno da postigne temperaturu koja je zadata na termostatu, ali je zato isplativije za grijanje velikih prostora.

Izbor poda za podno grijanje

Do nedavno je vladalo uvjerenje da se uz podno grejanje mogu postaviti samo pločice ili kameni podovi, odnosno granit i mermer.

Kako su granit i mermer izuzetno skupi, izbor je u većini slučajeva padao na pločice koje odlično podnose visoke temperature.

One dugo zadržavaju toplotu, čak i nakon prestanka rada grijanja, pa samim tim doprinose značajnoj uštedi energenata. Nekima ne odgovara to što su pločice prilično hladne van sezone grijanja.

Savremeni pristup: Kombinacija višeslojnog parketa i podnog grijanja

Kombinacija parketa i podnog grijanja je jako dugo bila kontroverzna kombinacija. Smatralo se da drvo ne reaguje dobro na toplotu, jer se rasušuje i puca.

Ovo je tačno za klasične parkete, ali, danas na tržištu ima mnogo vrsta novih, gotovih, višeslojnih parketa koji se mogu kombinovati sa podnim grijanjem. Ono što je važno je da temperatura grijanja ne smije da pređe 27 stepeni Celzijusovih.

Ovi novi parketi koji se postavljaju preko podnog grijanja se mogu postaviti na klik-klak sistem preko odgovarajuće termopropusne podloge ili se mogu postaviti uz pomoć odgovarajućeg lijepka.

Preporučena debljina višeslojnih parketa koji se postavljaju preko podnog grijanja je od 9 do 13 milimetara.

Laminat kao povoljna alternativa

Laminat je još jedna popularna podna obloga napravljena od drvenih prerađevina koja se može postaviti preko podnog grijanja. Prednost ugradnje laminata je njegova povoljna cijena.

Treba naglasiti da laminat, kao i parket, kada se ugrađuje preko podnog grijanja mora da se postavi preko odgovarajuće podloge. Prilikom kupovine laminata ili parketa treba pogledati da li su predviđeni za postavljanje preko podnog grijanja.

LVT ploče: Savremena i otporna opcija

Još jedna odlična opcija za postavljanje preko podnog grijanja su LVT ploče (luksuzni vinil podovi). Ovi podovi su izrađeni od više slojeva PVC stolarije i otporni su na temperaturne razlike i na vlagu.

Priprema poda za podno grijanje

Priprema poda je ključna za uspješnu ugradnju podnog grijanja. Podloga mora biti nivelisana, čista i bez oštećenja.

Takođe, jako je važno da podloga na koju se postavlja podno grejanje mora biti čista. Ukoliko je podloga neravna, prije ugradnje podnog grijanja je neophodno izliti samonivelirajuću masu.

Ovaj korak je neophodan kako se izolacija koja se postavlja na beton ne bi oštetila ili pukla.

Nakon ravnanja poda na njega se postavlja već pomenuta izolacija koja sprečava gubitak toplote prema dole, već je usmjerava na gore. Osim toplotne izolacije, treba voditi računa i o izolaciji za sprečavanje vlage, bez koje može doći do deformacije betona. Tek nakon pravilne nivelacije i izolacije poda može se pristupiti ugradnji podnog grijanja.

Materijal za podno grejanje

U postavljanju podnog grijanja, a kasnije i podnih obloga preko podnog grijanja koristi se više vrsta materijala. Prvi su svakako prajmeri koji imaju izolaciona svojstva, a zatim i samonivelirajuće mase. Za podno grijanje se koriste posebni materijali za postavljanje estriha – sloja betona koji se izliva preko grejnih elemenata.

Tu su zatim i podloge za postavljanje podnih obloga, kao i ljepilai za parket ili predpremazi za fuge za pločice. Pri izboru svih ovih materijala treba voditi računa o tome da li mogu da podnesu više temperature.

Preuzeto:gradnja.rs

oznake:   podno grijanje

Slični članci

Parket za podno grijanje: koje vrste se preporuču... Enterijer | 26.09.2022
Drvo je prirodni materijali koji se širi i skuplja sa promjenom temperature pa je zato česta nedoumica da li se

0.039719