prijava / registracija

Parket za podno grijanje: koje vrste se preporučuju, a koje treba izbjegavati

objavljeno: 26. Sep. 2022. | kategorija: Enterijer

Drvo je prirodni materijali koji se širi i skuplja sa promjenom temperature pa je zato česta nedoumica da li se ono smije postavljati kad imamo podno grijanje. Odgovor nije tako jednostavan ali krenimo redom.

Drvo je prirodni materijali koji se širi i skuplja sa promjenom temperature pa je zato česta nedoumica da li se ono smije postavljati kad imamo podno grijanje. Odgovor nije tako jednostavan ali krenimo redom.

Iako se smatra da su parketi od punog drveta kvalitetniji, u slučaju da planirate podno grijanje to nije slučaj. Naime, masivni parketi, odnosno parketi od punog drveta cijelom svojom debljinom, ne bi se trebalo postavljati za podno grijanje jer nisu dovoljno stabilni prilikom velikih promjena temperature. Masivni parketi šire se i skupljaju usled promjene temperature tako da, ako ga postavite na podno grijanje, može doći do rasušivanja, to jest skupljanja vlakana i pojave zazora između dasaka.

Parket koji se može postavljati na podno grijanje su zapravo dvoslojni i troslojni parketi.

Dvoslojni i troslojni parketi imaju, kao što im i samo ime kaže, dva, odnosno tri sloja drveta. Gornji, vidljiv sloj je puno drvo dok se ispod njega takođe nalazi puno drvo koje se sastoji od manjih lamelica i koje su postavljene 90 stepeni u odnosu na gornji sloj. Dakle, vlakna ova dva sloja se pružaju u drugačijim pravcima. Upravo ovo sprečava da usled promjene temperature dođe do promjene dimenzija daske, to jest do njihovog razilaženja. Dodatni slojevi parketu daju čvrstinu!

Da li se višeslojni parketi mogu hoblovati?

Da, mogu. Iako je završni vidni sloj tanak i nije debeo kao kod masiva, višeslojni parketi se mogu hoblovati ali se ne preporučuje više od jednog puta. Naravno, nakon hoblovanja potrebno je parket lakirati ili uljiti, odnosno naneti mu završni sloj. Ovo se radi samo nakon hoblovanja. Kupovni parket već ima nanesen završni sloj.

Uljani ili lakirani parket za podno grijanje

I uljani i lakirani parketi mogu se postavljati za podno grejanje. Ne zaboravite samo da bi se uljani parketi trebalo na par godina ponovo premazati uljem kako ne bi doslo do isušivanja parketa, a samim tim parket može da upije fleke ili da se rasuši. Ovo spada u redovno održavanje uljanih parketa.

Ako se nakon hoblovanja lakira parket koji je na podnom grejanju, preporučuje se da se stavlja mat lak, nikako sjajni. Preporučuje se lak na vodenoj bazi koji ulaze u strukturu drveta, ne stvarajući plastični sloj preko drvene površine.

Koji lijepak za parket ide na podno grejanje

Preporučuje se da se parket na podno grejanje lijepi elastičnim ljepkovima. Predlaže se jednokomponentni  ljepak ili dvokomponentni ljepak koji je namjenjen za podno grejanje. Ovakvi ljepkovi su skoro duplo skuplji od klasičnih ljepkova za klasični parket.

Šta se još ne preporučuje za parket za podno grijanje

Bukva, trešnja i javor su vrste drveta koje ne podnose dobro povećanu toplotu pa se samim tim ove vrste ne preporučuju za parket koji se postavlja za podno grijanje. Preporučuje se hrast, jasen, orah…

Na bijelim i jako svjetlim parketima, ukoliko lak i bajc nije dovoljno kvalitetan, usljed povećane temperature moguće je da na površini dođe do blage promjene nijanse.

gradnja.rs

Slični članci

SAVRŠENA SOLUCIJA ZA POD – VIŠESLOJNI PARKETI... Enterijer | 11.05.2016
KAKO SU VIŠESLOJNI PARKETI POTISNULI MASIVNE PARKETE I LAMINATE Kroz historiju unutrašnjeg opremanja domova, drvo  je imalo svoje posebno mjesto. Ovaj
PARKET U TRI SLOJA - IDEALAN ZA RENOVIRANJE ... Enterijer | 01.06.2016
Odluke koje treba donijeti prilikom pripreme za renoviranje u prostoru u kojem se stalno boravi, a bez mogućnosti preseljenja na
U svega nekoliko klikova do grijanja ... Obnovljiva energija Ostalo | 31.07.2017
Osim toga što je lider u prodaji sistema i opreme za grijanje i hlađenje, Vaillant se također može pohvaliti činjenicom da

0.179995