prijava / registracija

NOVO! Austrotherm XPS ThermoBond

objavljeno: 19. Mar. 2019. | kategorija: Arhitektura Eksterijer
 
Austrotherm GmbH je uspješno plasirala svoj novi proizvod na bazi ekstrudiranog polistirena (XPS).

Koeficijent toplotne provodljivosti (λ) predstavlja vjerovatno najbitniju karakteristiku svake termoizolacione ploče, pa tako i one izrađene od ekstrudiranog polistirena (XPS). Ta tzv. „lambda-vrijednost“ varira kod standardnih XPS-ploča u zavisnosti od debljine ploče, i to tako da tanje ploče imaju bolju (nižu), a deblje ploče lošiju (višu) „lambda-vrednost“. Tako standardne XPS-ploče u Austriji imaju „lambdu“ u opsegu od 0,033 W/mK (za ploče debljine od 3cm do 6cm) do 0,038 W/mK (za ploče debljine od 18cm do 20cm). 

Sa druge strane, poznata je činjenica da generalno deblji termoizolacioni slojevi nude generalno i bolju termičku izolaciju. Austrotherm GmbH je zato, uz pomoć tzv. „thermobonding“ postupka, izumio i na tržište izbacio termoizolacionu ploču Austrotherm XPS TB (sa različitim površinskim strukturama i sa različitim kategorijama pritisne čvrstoće) koja nastaje vakumskim spajanjem (ljepljenjem) u termičkom postupku pojedinačnih XPS-ploča debljina 4cm i/ili 6cm. Na taj način se dobija praktično monolitan proizvod sa „lambdom“ od samo 0,035 W/mK, a u opsegu debljina od 18cm pa sve do čak 40cm! 

„TB“-ploče sa glatkom površinskom strukturom se izrađuju u istovjetnim kategorijama pritisne čvrstoće kao i „obične“ XPS-ploče (Austrotherm XPS 30, Austrotherm XPS 50 i Austrotherm XPS 70), s tim što one u „TB“-tehnologiji postoje samo sa ivicama obrađenim u stepenastom rezu („falc“). 

                             

Kada su u pitanju „TB“-ploče sa hrapavom površinskom strukturom, one u „TB“-tehnologiji postoje samo sa ravnim ivicama. 

Područja primjene „TB“-ploča se ni po čemu ne razlikuju od područja primene „običnih“ termoizolacionih ploča na bazi ekstrudiranog polistirena (Austrotherm XPS). 

Što se tiče cijena „TB“-ploča, one dosta skuplje u odnosu na klasične XPS-ploče, prije svega zbog proizvodnog procesa koji je značajno skuplji u „TB“-tehnologiji. Ipak, činjenice da se u „thermobonding“-u nude XPS-ploče debljina čak do 40cm (!), a u isto vrijeme i ploče sa vrlo niskom „lambdom“, predstavljaju argumente koji obećavaju njihovu sve veću i češću primenu na svim tržištima na kojima grupacija „Austrotherm International“ postoji i operativno djeluje.

Austrotherm XPS u „thermobonding“ postupku se proizvodi za sada samo fabrikama u Austriji (Purbach) i Njemačkoj (Wittenberge).

           

Slični članci

Termoizolacija kao brana od prodora hladnoće odoz... Arhitektura Enterijer Eksterijer | 18.04.2019
   Zašto je kvalitetna podna termoizolacija toliko bitna? Niko ne želi da zimi ili ljeti ima hladna stopala! Najsvrsishodnija metoda da se „hladnoća
Deset godina Austrotherma BH: Lider u prodaji term... Eksterijer | 23.04.2017
    U četvrtak 20.04.2017. godine Kompanija Austrotherm BH doo u Hotelu Hills proslavila je 10 godina poslovanja u Bosni i Hercegovini zajedno sa
Rješenje za oblaganje bazena membranom... Arhitektura Eksterijer | 05.07.2017
  Sika je globalni lider u hidroizolacijama. Građevinske hidroizolacije su područje u kojem se tvrtka godinama ističe. Proizvodi poput Sikaplan membrana

0.052877