prijava / registracija

Zdrav život počinje (k)od kuće!

objavljeno: 29. Jul. 2016. | kategorija: Enterijer

Prema nedavnom istraživanju, Evropljanima je zdrav dom mnogo značajniji za zdravlje nego izbjegavanje duhana i redovna fizička aktivnost. Tako da kreiranje zdravog doma postaje značajan faktor zdravog životnog stila.

 

Ovo je zaključak novog istraživanja Healthy Home Barometer, koje je sprovela VELUX grupa.

Život u nezdravim uslovima može da dovede do astme, hroničnog umora, da uzrokuje loš učinak i performanse na poslu, kao i naruši sposobnosti učenja kod djece.

Naučnici upozoravaju na ove i druge opasnosti sa kojima se suočavamo kada živimo u nezdravim domovima. Međutim, kada su u pitanju konkretne aktivnosti u otklanjanju ovih opasnosti, iako svjesni, ne ponašamo se tako da ih otklonimo ili prevaziđemo.

Ovo je još jedan od zaključaka studije Healthy Home Barometer 2015, koja je rađena među stanovnicima 12 evropskih zemalja.

Ideja ovog istraživanja je bila da stavi u fokus kakva su razmišljanja i postupci kada je naše zdravlje i zdravlje naših ukućana u pitanju.

“Evropljani žele domove koji su energetski efikasni, dok im istovremeno obezbjeđuju udobnost i zdrav život. Ljudi jednostavno žele zdrave domove.” rekao je Michael K. Rasmussen, CMO VELUX Grupe, koji je inicirao ovu studiju.

Uzroci za stvaranje nezdravog doma se kreću od neredovnog provjetravanja, sušenja odjeće unutar prostorija, do života sa premalo osvjetljenja u toku dana, ili spavanja u previše osvjetljenim prostorijama.

Svjež vazduh i dnevna svjetlost su važniji za zdravlje od režima ishrane

Prema ovoj nedavno sprovedenoj studiji, ispitanici su prednost dali svježem vazduhu i dnevnoj svjetlosti u odnosu na ishranu bogatu voćem i povrćem. Logično je zaključiti da bi se ispitanici prije bavili unapređenjem unutrašnje klime u svojim domovima, nego što bi se aktivirali da se bave fizičkim aktivnostima i vježbanjem, pripremom i konzumiranjem zdrave hrane ili prestankom pušenja. 

Međutim, ovo uopšte nije realnost

Iako zdrav dom za mnoge od nas predstavlja prioritet, ipak živimo u uslovima koji narušavaju naše zdravlje ili blagostanje, čak i bez svjesnosti o tome koliko ih ugrožavamo.

“Obezbjeđujući prirodnu, dnevnu svjetlost tokom dana i potpuni mrak u toku noći, veoma značajno utičemo na naše opšte zdravlje i blagostanje. Isto važi i za svjež vazduh. Svi ovi faktori su dio zdravog životnog stila, kao što je i zdrav režim ishrane i odlazak u teretanu.”Rekao je Michael K. Rasmussen.

 NajMajstor.ba/mojepotkrovlje.rs

 

Slični članci

Zdravstveni rizik od života u zatvorenim prostori... Arhitektura Enterijer Ostalo | 28.05.2018
  Novo istraživanje kompanije Velux o važnosti dnevne svjetlosti i svježeg vazduha za zdravlje pokazuje da nove generacije provode 90% vremena
Zavirite u VELUX ured i izložbeni prostor u Saraj... Arhitektura Enterijer | 06.06.2020
Međunarodna VELUX grupacija s prodajnim i proizvodnim jedinicama nalazi se u više od 35 zemalja svijeta i zapošljava preko 10.000
Rješenja za odličan pogled iz potkrovlja... Arhitektura Enterijer Eksterijer | 22.05.2019
Balkonski prozor, krovni prozor, terasa… Zaista postoji puno rješenja ukoliko želite da otvorite svoje potkrovlje ka spoljašnjem svijetu i uživate

0.056848