prijava / registracija

Pametne pločice koje proizvode električnu energiju

objavljeno: 29. May. 2016. | kategorija: Eksterijer Enterijer Obnovljiva energija
 
Britanska tehnološka firma Pavegen je radila na „sakupljanju“ energije koja se stvara hodanjem po podnim pločicama i tako pretvara kinetička energija koraka u električnu energiju još od 2009.. Danas je firma lansirala novu verziju pločica koje su još efikasnije i u stanju su da „uhvate“ potrebne podatke kada se hoda po njima. 
 

Pavegenove pločice su napravljene na takav način da one mogu da podnesu u određenoj meri kretanje po njima koje se potom može koristiti za proizvodnju električne energije. One su prvenstveno usmjerene da se koriste na javnim mjestima gde se stalno prolazi, ali su takođe korišćene i na događajima kao što su maraton u Parizu i da daju osvjetljenje fudbalskim terenima u Brazilu i Nigeriji.

U firmi kažu da su sada prebacili fokus na prikupljanje podataka ali i na proizvodnju električne energije. Novi trouglasti dizajn je osmišljen kako bi se povećala energija i prikupljanje podataka ali su rekli i da se sa novim pločicama proizvede preko 200 puta više energije nego što je to bilo u prvoj verziji 2009. godine. Iz Pavegena su u izjavi za Gizmag rekli da sada svaka pločica može da proizvede 5 W tokom trajanja koraka.

Pločice su dizajnirane da budu izdržljive i jednostavne za postavljanje, a prilagođene su i za unutrašnju i spoljnu upotrebu. Proizvedena energija se može, naravno, koristiti na različite načine, ali firma navodi rasvjetu i reklamne ploče kao dva najčešća primjera pogodna kada je gradska infrastruktura u pitanju. Kažu da se pločice mogu koristiti za napajanje osvetljenja koje je van mreže.

Pošto su u mogućnosti da prikupljaju podatke, nove pločice su postavljene kako bi se bolje integrisale sa pametnom gradskom infrastrukturom. One će omogućiti da se sazna na koji način hodanje varira u odnosu na lokaciju, kao i za praćenje smjera hodanja i postavljanje mogućih obrazaca hodanja tokom vremena.

Pavegen se udružio sa firmom Tribal Planet da bi kreirali aplikaciju za mobilne uređaje. Nakon preuzimanja aplikacije pojedinci će biti u mogućnosti da prikupe „digitalne poene“ svaki put kada stanu na pločicu pa mogu  trgovati za nagrade ili donacije.

Pavegenu kažu da sada ne mogu da otkriju troškove novih pločica, dok sa druge strane otkrivaju da su daleko jeftinije za proizvodnju od prethodne verzije što je rezultat „ogoljenijeg“ dizajna. Dvije postavke novih pločica su već potvrđene, u tržnom centru „Westfield“ u Londonu ( Velika Britanija) i na „Dupont Circle“ u Vašingtonu (SAD).

Slični članci

Sve nove zgrade moraju imati krov „od biljaka“... Eksterijer | 27.02.2016
Nedavno je usvojen zakon u Francuskoj koji propisuje da svi novi objekti koji su izgrađeni u komercijalnim zonama budu djelimično
Plaćati energiju koju gubimo ili platiti da energ... Arhitektura Eksterijer | 09.05.2017
Njjednostaviniji način povećanja energetske efikasnosti stanovanja, jeste primjena građevinsko-tehničke mjere, odnosno, poboljšanje toplotne izolacije stambenog objekta.   Pri tome se pokazalo da
Pomozite sebi u odabiru pravih krovnih prozora... Eksterijer Enterijer | 23.06.2016
Krovni prozor kao građevinski element mora zadovoljiti funkcije zvučne, toplinske izolacije, ali i osigurati praktično rukovanje. Velux vam donosi nekoliko savjeta

0.034499