prijava / registracija

Gips kao građevinski materijal

objavljeno: 12. May. 2016. | kategorija: Eksterijer Enterijer Arhitektura

Još su stari Egipćani za izgradnju i dekoraciju piramida tražili materijal koji može zadovoljiti njihove zahtjeve – morao se sastojati od temeljnih prirodnih elemenata i nakon obrade morao je zadržati svoj oblik. I pronašli su ga - gips.


Prirodni gips

Gips je nastao prije 100-200 miliona godina i po svom hemijskom sastavu je kalcij sulfat – njegova formula glasi CaSO4xH2O. Nastao je taloženjem pri isparavanju vode u plitkim morskim uvalama širom zemljine kugle. Kad su tokom nastanka zemlje naslage gipsa bile prekrivane drugim stijenjem ili bile izložene drugim geološkim uticajima, izgubile bi svoju kristalnu vodu (gips može sadržavati i do 20% kristalne vode). Tako je nastao anhidrid (CaSO4).

Čim je suhi anhidrid opet došao u kontakt s vodom, postupno bi se ponovno pretvarao u gips.

Gips-udobnost za cijeli zivot

Koža za zidove

Sa istom pH-vrijednošću i istom sposobnošću za prijenos topline kao i ljudska koža, gips je idealna gornja površina za sve zidove. Gips je stopostotno mineralan i potpuno oslobođen toksičnih materijala koji bi mogli utjecati na osećaj ugodnosti. Gips smije slobodno doći u doticaj s kožom. Medicina također direktno koristi gips na koži za fiksiranje lomova kostiju, a upotrebljava se i u stomatologiji

Osjetite toplinu

Koža je najveći organ u tijelu – priuštite mu osjećaj ugode... Gipsani materijali pružaju osećaj topline, a osjećaj ne vara; gips poseduje samo malu sposobnost prijenosa topline stoga gipsani materijali na zidu zadržavaju toplinu u kući.

Klimatizirani zidovi

U unutrašnjoj ravnoteži leži umjetnost življenja, a tajna ujednačene klime u prostoriji je u umjerenoj vlažnosti. S gipsom, priroda nam pruža idealan regulator vode, koji u svojim velikim otvorenim kristalnim porama može upiti mnogo vlage iz prostorije. Gipsani materijali automatski ispuštaju vlagu kada je u prostoriji suh zrak. Ovi ekološki regulatori klime u prostoriji funkcioniraju bez ikakve posebne energije.

Zivjeti s Knauf gipsom

Preko 200 miliona godina star mineral tako je jednostavan za upotrebu da se njime gradilo još od davnina. U starom Jerihonu su još pre 11.000 godina zidovi i podovi bili gipsani, a u savršenim baroknim ukrasnim radovima koje danas s divljenjem gledamo, ovaj je materijal doživio novi procvat.

Danas se gips upotrebljava za udobnu atmosferu u stanu i kreativno uređenje prostora.

 

Savremeni potrošač pored visokokvalitetnog proizvoda očekuje dokaze o zdravstvenoj sigurnosti i neškodljivosti upotrijebljenih proizvoda. Knauf već dugi niz godina ispituje svoje gipsane ploče u Institutu za građevnu biologiju (IBR) u Njemačkoj. Bez obzira što je biološka sigurnost Knauf ploča uvijek bila neupitna, smatramo da je ipak nužno kontinuirano ispitivati sva bitna biološka svojstva naših proizvoda. U Institutu IBR ispituju se biološki i zdravstveni utjecaji na čovjeka, ali i ekologičnost proizvoda kod proizvodnje i kod obrade. Prema izjavi Instituta certifikat se izdaje samo za proizvode koji "osiguravaju zdravo življenje i zaštitu okoline".

IBR- ov certifikat ekološki svjesnom potrošaču daje garanciju zaštite od štetnih građevnih materijala u njegovoj neposrednoj životnoj okolini i omogućuje mu izbor materijala s kojima se ugodno osjeća. Proizvođačima materijala se ovim certifikatom daje mogućnost poboljšanja bioloških i ekoloških svojstava vlastitih proizvoda.

Dodjelom Certifikata IBR za Knauf ploče ponovno je dokazano da kvaliteta i ekologičnost nisu prazne riječi, nego da to predstavlja vrlo važno područje u poslovnoj politici poduzeća Knauf.

 

 

 

Slični članci

Sistemom Perfectwall, Knauf je najavio novi trend... Enterijer | 08.08.2017
Pogledajte prilog o sistemu Perfectwall iz kompanije Knauf
Akustični dizajn u modernoj arhitekturi... Arhitektura Enterijer Eksterijer | 07.07.2017
  Postizanje kvalitetne akustike temeljan je preduvjet za funkcionalnost koncertnih dvorana, kazališta, dvorana za nastupe ili pak noćnih klubova. Reprodukcija instrumentalnih i
Knauf podiže standard življenja... Arhitektura Enterijer Eksterijer | 06.06.2017
  Djelovanjem u sklopu multinacionalne kompanije, kompanija Knauf d.o.o. svojim poslovanjem uspješno primjenjuje globalnu strategiju – na lokalnom tržištu.  Građevinska industrija neprestano postavlja

0.042222