prijava / registracija

Tehnike vanjskog osvjetljenja

objavljeno: 19. Jul. 2016. | kategorija: Eksterijer
 
Spoljno osvjetljenje osvjetljava društvena okupljanja, daje nam utjehu osećajem sigurnosti, omogućava nam da radimo, igramo i pospješuje estetiku naših bašta od sumraka do svitanja.

Sa velikim izborom spoljnog osvjetljenja, izbor pravog ponekad je obeshrabrujući. Shvatanje dostupnih tehnologija, tehnika osvjetljenja i svjetiljki omogućiće vam da bolje iskoristite vaše bašte nakon zalaska sunca.

Tehnologija spoljnog osvjetljenja

Različita tehnologija može osvjetljavati spoljašnost naših domova. Ako ste proveli neko vrijeme u kupovini i planiranju spoljnog osvjetljenja, vjerovatno ste primjetili da su izvori svjetlosti proizvedeni za različite tipove energije: električnu, solarnu i gasnu.

Električna energija

Električna energija je konvencionalni izvor energije koja opslužuje standardne i niskonaponske izvore svjetlosti.

Standardni 220V AC sistem (220 voltni sistem naizmjenične struje) povezan je sa vašim kućnim strujnim ormanom prema lokalnim građevinskim normama. Instalacije treba da budu zaštićene i zahtevaju posebne mjere ugradnje koje će osigurati bezbjednost. Dosta proizvođača nudi energetski efikasne proizvode koji pomažu u smanjanju troškova električne energije za razliku od tradicionalnih rješenja. Dodatna oprema poput tajmera, fotoćelija i detektora pokreta automatizuje i olakšava upotrebu spoljašnjeg osvjetljenja.

Niskonaponsko osvjetljenje je, takođe, povezano sa kućnim instalacijama; ali za razliku od standarnih, ono koristi transformator koji konvertuje 220V AC sistem sa kućne mreže na 12V AC sistem. Sistem niskonaponskog osvjetljenja je pouzdan, ali ako sistem nije propisno isplaniran i korektno izveden, može se javljati pad napona (tj. smanjenje dostupne snage zbog udaljenosti instalacija). Niskonaponsko osvjetljenje daje manje svjetlosti od standardnog; ali ipak, korišćenje ovog tipa osvjetljenja smanjuje brigu oko bezbjednosti i koristi manje energije, smanjujući na taj način troškove.

Solarna energija

Solarna energija je alternativni vid energije koju proizvode solarne ćelije ili fotonaponske ćelije. Dok sunce sija, fotonaponske ćelije sakupljaju i konvertuju energiju iz sunčeve svjetlosti u električnu. Ova električna energija je sačuvana u unutrašnjoj, dopunjivoj, bateriji. Kada sunce zađe, unutrašnji fotootpornik omogućava dodatnu otpornost unutar strujnog kola svjetiljke, i samim tim omogućava i protok elektriciteta unutar kola. Svjetiljke se pale kako elektricitet teče. Svjetiljke na solarnu energiju su onoliko pouzdane koliko je pouzdano trajanje, dostupnost i intenzitet sunčeve svjetlosti u vašem kraju. Osvjetljenje na solarnu energiju nema operativne troškove, bezbjedno je za instalaciju i ne zahtjeva ožičavanje.

 

 

Gas

Gas je konvencionalni izvor energije koji osvjetljava putem gorenja. Svjetlosni izvori koji se pokreću na gas imaju unutrašnji sistem cjevovoda koji doprema fosilna goriva (prirodni gas ili propan) i automatsko paljenje koje je kontrolisano unutrašnjim, električnim prekidačem. Kada se prekidač aktivira, upaljač zaiskri paleći fosilno gorivo i stvarajući plamen. Osvjetljenje na gas je bilo u širokoj upotrebi prije pojave električnog osvjetljenja. Ova vrsta osvjetljenja pruža staromodni tip svjetlosti koje je relativno bezbjedno i pouzdano.

Sijalice za spoljašnje osvjetljenje

Spoljni izvori svjetlosti od 12V i 220V, električni ili solarni, koriste raznovrsne lampe ili ono što se uobičajno naziva sijalice:

  • Diode koje emituju svjetlo (LED - Light-Emitting Diode)
  • Kompaktne fluorescentne
  • Inkandescentne
  • Fluorescentne
  • Halogene
  • HID (High-Intensity Discharge)


Tehnike spoljnog osvjetljenja

Osvjetljenje, unutrašnje ili spoljašnje, tipično se klasifikuje kao ambijentalno, direktno i indirektno osvjetljenje. Ambijentalno osvjetljenje, nazivano i obično,  osvjetljava velike površine. Direktno osvjetljenje obezbjeđuje svjetlo koje je koncentrisano na mali prostor za specifičnu namjenu, dok indirektno osvjetljenje usmjerava vaš pogled na neki element dekoracije, naglašavajući taj element i doprinoseći dramatičnosti prostora. U zavisnosti šta biste željeli da postignete sa svojim spoljnim osvjetljenjem, možete upotrebiti jedno ili sve vrste osvjetljenja koristeći razne tehnike osvjetljavanja.

Tehnike osvjetljavanja su metode primjene svjetla, sa jednog ili više svjetlosnih izvora, na specifične elemente ili površine, u cilju postizanja željenog efekta. Tri osnovne tehnike se koriste u spoljnom osvjetljenju: svjetlost usmjerena na dole, gore i poprečno. Radi dobijanja tehnike u kojoj je svjetlost usmjerena na dole, sijalice se postavljaju iznad elementa ili površine koja se osvjetljava. Tehnika osvjetljavanja na gore i poprečno koristi izvore svjetlosti koji su postavljeni na nivou zemlje. Pri korišćenju tehnike osvjetljavanja na gore, izvor svjetlosti se postavlja ispod predmeta osvjetljenja, usmjeravajući svjetlost na njega, dok se poprečno osvjetljenje postavlja ispred elementa koji osvjetljavamo, usmjeravajući svjetlost kroz vazduh. Druge tehnike su, suštinski, varijacije ove tri, osnovne tehnike.

Široko osvjetljenje - koristi izvore svjetlosti koji su postavljeni na terenu ili na fiksnom mjestu na zidu, plafonu ili stubu. Osvjetljenje na ovaj način povećava vidljivost u bašti, cvjećnjaku i na ulazima.

Osvjetljavanje staza - koristi mnogobrojne izvore svjetlosti koji su postavljeni duž trotoara ili staza. Svjetlost usmjerena na dole povećava vidljivost noću, omogućavajući bezbjedno hodanje vašom baštom.

Tačkasto osvjetljenje - koristi izvore svjetlosti postavljene ispred elemenata i služi da naglasi arhitektonske detalje ili teksture i detalje bašte.

Unakrsno osvjetljenje - koristi mnogobrojne izvore svjetlosti postavljene ispred predmeta koji osvjetljavamo. Osvjetljavanje predmeta iz dva ili više uglova doprinosi stvaranju igre svjetlosti i sjenke, stvarajući dramatičnu tačku fokusa.

Pozadinsko osjvetljenje ili osvjetljavanje silueta - koristi izvore svjetlosti postavljene iza elemenata koji se koriste u pejzažnoj arhitekturi. Osvjetljavanje na gore naglašava oblik tog elementa.

Osvjetljenje sa strane ili sjenjčenje - koristi izvore svjetlosti postavljene sa strane elementa koji se osvjetljava. Osvjetljavanje sa strane naglašava strukturu pejzažnog elementa i dozvoljava vam da kreirate i pozicionirate sjenke.

Svjetlosno okrznuće - koristi izvore svjetlosti postavljene blizu baze vertikalne površine. Osvjetljavanje na gore naglašava teksturu i detalje fasade objekta.

Mjesečevo osvjetljenje - koristi izvore svjetlosti postavljene na granama drveta koje osvjetljavaju na dole. Ovaj način osvjetljavanja obezbjeđuje dramatično svjetlo koje se filtrira kroz grane drveta.

Osvjetljenje drveća - koristi izvore svjetlosti koji su postavljeni pri stablu drveta. Osvjetljavanje na gore naglašava strukturu i oblik drveta, kao i njegovu razgranatost.

Osvjetljenje bazena - koristi izvore svjetlosti postavljene na raznim lokacijama unutar bazena. Osvjetljenje bazena poboljšava vidljivost, obezbjeđujući bezbjedno plivanje noću. Takođe, ono nudi dramatičan svjetlosni efekat koji doprinosi ambijentu vaše bašte.

Osvjetljenje trijema - koristi izvore svjetlosti postavljene na različitim mjestima po trijemu. Osvjetljenje površina po trijemu obezbjeđuje ambijentalnu svjetlost koja doprinosi osećaju topline društvenog događaja u vašem vrtu nakon zalaska sunca.

Osvjetljenje stepeništa - koristi izvore svjetlosti postavljene na stepenicama. Osvjetljavanje stepeništa poboljšava njegovu vidljivost noću, doprinoseći bezbjednijem i olakšanom kretanju.

Bezbjednosno osvjetljenje - koristi izvore svjetlosti postavljene na različitim mjestima po vašem domu. Postavljanje detektora prisustva pored prozora i vrata gde se može desiti provala u vaš dom jeste odlična vrsta zaštite od lopova i vandalizma. 

Direktno osvjetljenje - koristi izvore svjetlosti postavljene na raznim mjestima po vašem domu gde se obavlja specifična aktivnost. Jedno popularno mjesto za postavku direktnog osvjetljenja jeste roštilj, omogućavajući njegovo korišćenje i po mraku.

Spoljni izvori svjetlosti su ili pomjerljivi ili fiksni. Pomjerljivi izvori svjetlosti su obično solarne svjetiljke koje se sa lakoćom mogu premještati sa mjesta na mjesto, dok su fiksni izvori svjetlosti umreženi i postavljeni na specifičnim lokacijama. Fiksni izvori svjetlosti su ili konstantni (tj. odaju konstantno osvjetljenje) ili podesivi i mogu biti dimovani po želji. Uobičajni tipovi izvora svjetlosti uključuju zidne, plafonske, direktne, stepenišne, stubne i dvorišne svjetiljke. Specijalni tipovi izvora svjetlosti uključuju potopljive svjetiljke, svjetiljke za zastave, svjetiljke za košarkaške table, svjetiljke koje reaguju na pokret, svjetiljke programirane za rad od sumraka do zore, kao i svjetiljke manjeg intenziteta radi smanjenja zagađenja.Spoljašnje osvjetljenje se može koristiti na, bukvalno, bilo koji način oko vašeg doma. Izvori svjetlosti su dizajnirani i proizvedeni za specifične tipove energije koje koriste, kao i za različite tehnike osvjetljenja. Dostupni su u različitim veličinama i stilovima.

Uobičajne lokacije spoljnog osvjetljenja:

  • ulazi
  • garažna vrata
  • stepenice
  • staze
  • pristupni putevi
  • trijemi, platforme
  • bazeni
  • sportski tereni
  • ograde
  • arhitektonski detalji
  • pejzažni detalji

Slični članci

Kako odabrati adekvatnu rasvjetu... Eksterijer | 10.01.2020
Rasvjeta je možda i jedan od presudnih faktora uspješnosti jednog projekta, te zahtjeva veliku pažnju i dobar pristup. Sigurno ste svi
Uvod u LED osvjetljenje... Eksterijer Enterijer | 03.05.2016
LED osvjetljenje je energetski efikasna i ekonomična opcija koja omogućava više kreativnih aplikacija od tradicionalnog osvjetljenja. Sa neprestanim i neminovnim rastom

0.032937