prijava / registracija

Bazeni za plivanje

objavljeno: 24. Aug. 2017. | kategorija: Arhitektura Enterijer Eksterijer

Bazeni za plivanje su često dio većeg rekreativnog centra ili hotelskog kompleksa koji vas uvodi u apsolutno drugačiji i spokojniji svijet koji ne doživljate na svakodnevnoj bazi. Današnji težak i brz život čini ljude umornim i često iziritiranim.

Oni se raduju određenim stvarima koje obezbjeđuju opuštanje i mir u kratkom vremenskom periodu. A bazeni za plivanje su često rješenje za neke.

Bazeni mogu biti javni ili privatni, odnosno da se koriste u lične ili komercijalne svrhe, kao i zatvoreni ili otvoreni. 

Mnogi zdravstveni centri, fitnes centri i privatni klubovi imaju javne bazene koji se uglavnom koriste za vježbanje. Đakuziji i vrela su bazeni sa toplom vodom, koji se koriste za opuštanje ili terapiju i često se nalaze u  hotelima, banjama, klubovima i salonima za masažu.

Bazen je veštački ograđena masa vode namenjena za plivanje ili rekreaciju u vodi. Može biti izgrađen iznad ili u zemlji, i od materijala kao što su metal, plastika, fiberglas ili beton. 

Posjedovanje bazena za plivanje je svakako odraz luksuznog životnog stila. Bilo koja luksuzna kuća koja nešto vrijedi će najverovatnije imati svoj bazen za plivanje. Sa porastom potražnje za bazenima za plivanje, današnji bazeni dolaze u svim veličinama - svaki se prilagođava ukusu, stilu, veličini i budžetu svojih kupaca. Oni dolaze u različitim veličinama i oblicima u zavisnosti od raspoloživosti prostora.

Proces odabira dizajna i izvođača

Jedan od najvažnijih i najtežih aspekata procesa izgradnje bazena je izbor specijalizovanog izvođača radova. Uvijek je preporučljivo izabrati kompaniju koje ima najbolje iskustvo i tehnologiju kako bi vam pružili najbolji mogući proizvod i savjete. Pored odabira izvođača, projektovanje samog bazena je još jedan veoma važan aspekt koji može ili doprineti ljepoti vaše kuće ili joj pokvariti izgled.

Zapitajte se koju vrstu bazena želite, da li će on biti otvoreni ili zatvoreni. Ukoliko nemate namjeru da bazen koristite tokom zime, najbolje je da se odlučite za spoljašnji bazen. On se može koristiti tokom toplijih vremenskih uslova, i mada se oni koriste uglavnom tokom ljeta, možete produžiti sezonu kupanja postavkom bazenskih balona ili prostim dogrevanjem vode bazena.

 

Ako planirate da koristite bazen tokom cijele godine, onda je zatvoreni bazen pravo rješenje za vas. Naravno, preporučljivo je da ova vrsta bazena bude projektovana u toku samog procesa projektovanja objekta, kako biste izbjegli skup proces renoviranja i postavke bazena. Oni se uglavnom projektuju uz prikladne prateće prostore kao što su saune, đakuziji, teretane i svlačionice.

Vrste bazena u odnosu na tehnologiju izgradnje

Montažni bazeni - su bazeni koji su unaprijed proizvedeni u kompletima i koji se generalno lako mogu sastaviti. Ovi slobodnostojeći bazeni su uglavnom izrađeni od čelične konstrukcije i unutrašnje obloge od PVC folije koja je već oformljena u oblik vreće koja se polaže u bazen. Njih je moguće postaviti u relativno kratkom vremenskom periodu (za nekoliko sati) i to na ravnoj podlozi od trave, pijeska ili betona. Većina montažnih bazena je slobodnostojeća, ali oni mogu biti i djelimično ili u potpunosti ukopani.

 

Betonski bazeni - ovaj tip bazena je jedan od najstarijih vrsta bazena koja se uveliko gradila pre pronalaska novijih i jeftinijih metoda izgradnje bazena. Oni i dan danas važe za jedne od najboljih vrsta bazena, koja je ujedno i najskuplja. Preduslov za odličan betonski bazen je dobar projekat i izvođenje, jer se svaka greška prilikom projektovanja i izvođenja kasnije skupo naplaćuje. Beton nam daje mogućnost oblikovanja bazena u skoro svakom zamišljenom obliku i veličini. Oni se obično oblažu sa keramičkim pločicama ili mozaikom, a mogu biti i premazani sa posebnom bojom za bazene.

 

Poliestirenski bazeni - ova vrsta bazena se uglavnom ukopava u zemlju. Zbog svojih izuzetno liepih oblika, jednostavnosti ugradnje i održavanja, kao i dugog vijeka trajanja oni su jako popularni. Sa prihvatljivom cijenom i brzom gradnjom oni spadaju među najprodavanije bazene u Evropi. Oni se mogu postaviti na podlogu od šljunka ili betona.

 

Metalni bazeni - jedan od najnovijih načina gradnje bazena je od plemenitih čelika (galvanizovani čelik, inox...). Najveća prednost ovih bazena je u izuzetno izdrživom materijalu od kojih se grade i mogućnosti izrade po narudžbini. Bazeni manjih dimenzija mogu biti izrađeni u jednom komadu, i oni se mogu isporučiti već pipremljeni. Takođe, može se izgraditi noseća konstrukcija bazena od livenog betona ili prefabrikovanih betonskih elemenata, na koju se potom postavljaju metalne ploče koje se vare na licu mesta.

Liner bazeni - ova vrsta bazena može biti izgrađena od betona, prefabrikovanih betonskih elemenata ili sastavljena od ojačanih pločastih elemenata. U principu, noseća konstrukcija ovih bazena može biti od bilo kog materijala, a pod uslovom da je dovoljno jaka da izdrži pritisak vode. Termin liner opisuje metodu oblaganja unutrašnjosti bazena, a ne metod gradnje, sa hlorisanom PVC termoplastikom koji se koristi kao membrana za hidroizolovanje.

 

Vrste bazena u odnosu na filtraciju vode

Dvje osnovne podjele bazena u odnosu na filtraciju vode je podjela na hemijske i biološke bazene. Konvencionalni bazeni koriste hemikalije za održavanje čistoće i ispravnosti vode, dok biološki bazeni koriste prirodne metode filtracije vode bez upotrebe hemikalija.

 

Osnovna ideja bioloških bazena je veoma jednostavna, jedan dio vodene površine je bazen namenjen za kupanje, a drugi dio, tj zona regeneracije, služi za prečišćavanje vode. Hemijska sredstva su potpuno isključena iz koncepta.

Biološki bazen može biti cjelina sa jezercetom odnosno zonom regeneracije. Druga mogućnost je da biološki bazen bude djelimično odvojen od zone regeneracije, a treća je da su biološki bazen i zona regeneracije potpuno odvojene cjeline. Kroz potpuno prirodni i biološki proces prečišćavanja, koji se odvija u zoni regeneracije, može se dobiti higijenski čista voda.

 

Svaki hemijski bazen ima filterni uređaj koji prečišćava vodu. Ovo se obavlja preko pješčanog filtera koji je sastavni dio bazena. Kruženje vode u bazenu funkcioniše na takav način da se voda iz bazena dovodi do filtera, odakle se nakon prečišćavanja vraća u bazen. Voda iz bazena se može dovesti do filtera preko skimera ili preko prelivnog kanala.

Skimeri su elementi u bazenu koji se nalaze na rubu vodene površine. U njih ulazi voda iz bazena koja se zatim odvodi do filtera, gde se prečišćava. Kod manjih bazena dovoljan je jedan skimer, a može ih biti i više u zavisnosti od potrebe, dimenzija i oblika bazena.

 

Kod bazena sa prelivnim kanalom voda koja dolazi do filtera se uzima iz kompenzacijskog šahta u kome je voda iz bazena došla preko prelivnog kanala. Prelivni kanal može biti izveden na više načina, a može se postaviti po cijelom obodu bazena ili samo na jednoj ivici. Prelivni kanal može biti vidljiv (sa rešetkom koja ga prekriva) ili skriven.

Zaključak

Bez obzira na koju se vrstu bazena odlučite, pronađite kompaniju specijalizovano za projektovanje i izgradnju svih vrsta bazena - spoljašnjih bazena, unutrašnjih bazena, privatnih bazena, hidro bazena, krovnih bazena, bazena sa morskom vodom, ljekovitih bazena itd. - koji će vam zahvaljujući svom iskustvu obezbjediti potrebne smjernice, usmjeriti vas na odabir pravog oblika i vrste bazena koji vam je potreban i pružiti odličan kvalitet izvođenja radova uz obaveznu garanciju. 

oznake:   bazenisikaizolacija

Slični članci

Sika sistem - izrada bazena vodonepropusnim betono... Arhitektura Eksterijer | 13.06.2017
  Dvije osnovne opcije za izvedbu otvorenih bazena za plivanje, bazeni ukopani u tlo ili bazeni iznad razine tla.   Glavne značajke ukopanih
Nekoliko praktičnih ideja za uređenje podruma... Enterijer | 07.08.2016
Adaptacija podruma zahvat je kojim možete proširiti površinu postojećeg stambenog ili poslovnog prostora. Tako ćete i povećati vrijednost vašeg objekta. Obično se podrumske prostore
Deset godina Austrotherma BH: Lider u prodaji term... Eksterijer | 23.04.2017
    U četvrtak 20.04.2017. godine Kompanija Austrotherm BH doo u Hotelu Hills proslavila je 10 godina poslovanja u Bosni i Hercegovini zajedno sa

0.095095