prijava / registracija

Izolacija međuspratnih ploča i izolacija od udarne buke

objavljeno: 28. Mar. 2016. | kategorija: Eksterijer Enterijer

 

Neizolirani plafoni i podovi, dakle međuspratne ploče, su razlog za velike gubitke toplote i neugodan osjećaj da je neke prostorije nemoguće zagrijati.

Optimalna zvučna izolacija od udarne buke

Buka predstavlja sve veće opterećenje za okoliš. Austrotherm EPS T 650 i T 1000 ploče za zvučnu izolaciju od udarne buke su se pokazale kao optimalno, učinkovito i efikasno rješenje za izolaciju od udarne buke.

Sa Austrotherm zvučnom izolacijom od udarne buke dobijate četiri prednosti u jednoj ploči:  


 - zaštita od udarne buke
 - poboljšana zaštita od  zračne buke
 - izvrsna termoizolacija 
 - mala mogućnost stišljivosti


Austrotherm EPS T 650 ispod plivajućeg estriha:

                                                                    
  1 plivajući pod (estrih košuljica)
  2 PE-folija 
  3 Austrotherm EPS T 650
  4 Austrotherm PE-rubna traka 
  5 Austrotherm EPS A 100 
  6 armirano-betonska ploča
  7 Austrotherm XPS-rubna oplata 
  8 Austrotherm EPS AF

Austrotherm EPS ploče za zvučnu izolaciju od udarne buke ispunjavaju i zahtjeve za postavljanje podnog grijanja. Kod velikih debljina preporučuje se kombinacija ploča Austrotherm EPS T 650 i Austrotherm EPS A 100.  Debljina Austrotherm PE rubne trake mora iznositi minimalno 10 mm. 

 Ugradnja:


1. Priprema površine međuspratne ploče
Prije samog početka postavljanja zvučne izolacije od udarne buke potrebno je temeljito očistiti površinu armirano-betonske ploče. Potrebno je ukloniti isturene dijelove betona ili čelika i ostatke maltera. Po potrebi se može nanijeti i sloj sitnog pijeska ili Austrotherm EPS A 100 kao izravnavajući sloj. Na ovaj način otvara se i mogućnost postavljanja instalacijskih kablova između ploča za zvučnu i ploča za termoizolaciju. U slučaju da je moguće kvašenje ploča s donje strane potrebno je postaviti hidroizolaciju ili Austrotherm PE pjenastu foliju direktno na armirano-betonsku ploču.

 

2. Postavljanje rubne trake 

Austrotherm PE rubnu traku postaviti duž svih spojeva zidova i ploče na koju se postavlja izolacija.

 

 

 

3. Polaganje ploča za izolaciju 

Počevši iz jednog ugla ploče za zvučnu izolaciju treba redom polagati. Također je neophodno da se gusto postave jedna uz drugu, kako bi se spriječilo nastajanje tzv. „zvučnih mostova“. Ploče treba polagati na način izmještenih spajajućih fuga, pri čemu radove na polaganju ploča treba otpočeti naizmjenično sa cijelim odnosno sa prepolovljenim pločama.

 

 

4. Postavljanje razdvojnog sloja 
Postavljene izolacijske ploče potrebno je prekriti razdvojnim slojem. Trake razdvojnog sloja moraju se međusobno preklapati u širini od minimalno 10 cm a na svim spojevima zidova i ploče moraju biti izvučene do gornjeg ruba Austrotherm PE rubne trake.

 

 

 

5. Nanošenje estriha 
Estrih nanijeti prema uputama proizvođača.

 

 

 

 

 

                                                        

Slični članci

Rješenje za oblaganje bazena membranom... Arhitektura Eksterijer | 05.07.2017
  Sika je globalni lider u hidroizolacijama. Građevinske hidroizolacije su područje u kojem se tvrtka godinama ističe. Proizvodi poput Sikaplan membrana
BAUMIT - Sve za zdravlje... Arhitektura Eksterijer | 12.11.2019
  Na početku svake velike ideje stoji vizija. A Baumitova vizija glasi: „Želimo da svi ljudi stanuju zdravo, energetski učinkovito i
Plaćati energiju koju gubimo ili platiti da energ... Arhitektura Eksterijer | 09.05.2017
Njjednostaviniji način povećanja energetske efikasnosti stanovanja, jeste primjena građevinsko-tehničke mjere, odnosno, poboljšanje toplotne izolacije stambenog objekta.   Pri tome se pokazalo da

0.048644