prijava / registracija

Održani 10. po redu “DANI PROJEKTANATA”

objavljeno: 12. Nov. 2016. | kategorija: Enterijer
 
U organizaciji BH predstavnika renomiranih proizvođača opreme za grijanje, klimatizaciju i snabdijevanje vodom “Vaillant”, “Grundfos” i “Herz” održani su 03. i 04.11.2016. godine u hotelu “Termag”, Jahorina, 10. po redu – jubilarni “Dani Projektanata”.

 

Na dvodnevnom seminaru preko 60 učesnika iz cijele BiH upoznalo se sa novitetima iz proizvodnih asortimana navedenih proizvođača, kao i savremenim rješenjima i trendovima u oblasti termotehnike. Svečani skup su otvorili Semir Botić, direktor Vaillanta, direktor Grundfosa Nenad Lehpaner i Petar Jelić, direktor Herza, koji su se svim gostima u ime organizatora, zahvalili na dolasku.

Admir Delalić, voditelj tehničkog odjela Vaillanta za BiH, govorio je o novom sistemu zagrijavanja tople vode preko solarnih kolektora, tzv. “drain back”.

Naime, “Vaillant” kao renomirani proizvođač opreme za grijanje, hlađenje i klimatizaciju je jedini proizvođač koji je napravio sistem “drain back”, a koji povećava efikasnost kod eksploatacije te produžava vijek trajanja same opreme.

Voditelj tehničkog odjela “Vaillant” u Zagrebu, Dalibor Crnić, predstavio je mogućnost novih upravljačkih automatika koje, ne samo da prate napredak tehnologije, nego i uspostavljaju nove standarde u sistemima daljinskog upravljanja, kako za korisnike, tako i za nadzor uređaja od strane ovlaštenih servisa.

Do sada su se sličnim upravljačkim jedinicama koristili isključivo veliki snabdjevači energije u cilju nadzora svoje opreme, a od danas tu mogućnost imaju i krajnji korisnici koji, uz pomoć Vaillantovih automatika, ne samo da upravljaju sistemom grijanja, nego svoj sistem mogu povjeriti na održavanje i praćenje ovlaštenim centrima i na taj način povećati udobnost i sigurnost života.

Firma “Herz” ove godine obilježava 120 godina od osnivanja. Tom prilikom, prikazan je i kratki film o razvoju i povijesti firme, a Petar Jelić je nakon toga održao predavanje o kotlovima, koji kao energent koriste drvnu biomasu – sječku i pelet. O primjeni regulacionih ventila u sistemima grijanja, kao i uređajima koji će kod starijih, klasičnih sistema dvocijevnog grijanja omogućiti mjerenje i naplatu toplote prema utrošku, govorila je Sabrina Srkalović, inžinjer iz tehničke podrške “Herz” Sarajevo.

Nedim Ićindić, prodajni inžinjer iz predstavništva “Grundfos” Sarajevo, predstavio je primjenu pumpi sa promjenjivim protokom u sistemima za recirkulaciju potrošne tople vode. Promjena broja obrtaja i protoka u zavisnosti od temperature vode dovodi do još većih ušteda električne energije. Također, gospodin Ićindić je demonstirao i korištenje najnovijeg softvera za izbor cirkulacionih pumpi.

Pored odličnih predavanja organizatora, na njihovu molbu, skupu se obratio i inžinjer Ljubiša Tanić iz firme “Grijanjeinvest”, koji je kroz konkretne primjere ukazao na izazove sa kojima se projektanti i izvođači susreću u praksi te dao nekoliko preporuka za njihovo prevazilaženje. Svojim izlaganjem je potakao zanimljivu stručnu diskusiju među kolegama projektantima. Nadamo se da će organizatori u idućim godinama, pored stručnih prezentacija, dati još više prostora za ovakvu razmjenu iskustava u i iz struke.

Deseto jubilarno okupljanje na “Danima projektanata” je ponovo pokazalo kolika je potreba i želja inžinjera i projektanata mašinske struke da zadrže korak sa novim rješenjima i dostignućima tehnike u svom svakodnevnom radu. Poznavajući organizatore, sigurno je da će se ovaj kontinuitet i nastaviti i u budućnosti.

Uz stručno usavršavanje svi učesnici su imali priliku za razonodu i opuštanje, a ni ovaj put nije izostala tradicionalna zabava u restoranu “Koliba”.

NajMajstor.ba /Vaillant.ba

oznake:   grijanjevaillant

Slični članci

Akcija na Vaillant kondenzacijske uredjaje od -10%... Ostalo Akcije | 11.10.2016
Vaillant kondenzacijska tehnologija za topli i udoban dom, uz maksimalan komfor i minimalnu potrošnju energije. U poređenju s klasičnim uređajima plinski
Vaillant podržao 5. naučno-stručnu konferenciju... Obnovljiva energija | 26.03.2018
 U Mostaru će 28. i 29. marta ove godine biti održana 5. naučno-stručna konferencija SFERA 2018 posvećena ventilaciji, klimatizaciji, grijanju
Vaillant u Sarajevu otvorio vrata novih poslovnih... Arhitektura Enterijer Eksterijer | 22.09.2019
Kompanija Vaillant je 19. septembra svečano otvorila vrata novih, moderno dizajniranih i opremljenih poslovnih prostorija na novoj lokaciji u ulici Bulevar

0.023187